Ιστορικό ρεκόρ: Αγορές τετραμήνου από ΕΚΤ και BoJ 1τρισ. δολ.

1996

Απίστευτο και όμως αληθινό.
Εάν όλοι διερωτάστε γιατί τα χρηματιστήρια δεν διορθώνουν, γιατί στα ομόλογα οι αποδόσεις βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και γιατί η επενδυτική ευφορία συνεχίζει ακάθεκτη, υπάρχει απάντηση.
Ονομάζεται παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αγορές.
Είναι ενδεικτικό ότι στο α΄ 4μηνο του 2017 οι κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ και BoJ) αγόρασαν 1 τρισεκ. δολάρια χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχεί σε 3,6 τρισ. δολάρια ετησίως, «η μεγαλύτερη αγορά περιουσιακών στοιχείων που έχει καταγραφεί στην ιστορία».
Αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση γιατί οι παγκόσμιες μετοχές και ομόλογα, καταγράφουν διψήφιες αποδόσεις παρά την πολιτική Trump, παρά την Le Pen, την Κίνα και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Δυο παρατηρήσεις:
Πρώτον, η ελληνική οικονομία ουδόλως επωφελήθη από τις υπεραγορές της ΕΚΤ και συνεχίζει να βυθίζεται στη στασιμότητα και την ύφεση. Γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να περάσει σε εθνικό νόμισμα.
Δεύτερον, αν η παγκόσμια οικονομία και δη στις αναπτυγμένες χώρες, με τέτοιες γιγάντιες παρεμβάσεις ρευστότητας δεν ανυψώνεται, τότε η παγκόσμια οικονομία δεν έχει μέλλον η οδηγούμαστε σε πόλεμο.
CBs chart 1_0
bofa liquidity supernova_0
Central bank balance sheet DB_0
bofa rising rates_0
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας