Ισραήλ: Παρατείνεται η κράτηση της έφηβης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Άχεντ Ταμίμι

1483
ισραήλ

Στρατοδικείο του Ισραήλ αποφάσισε χθες Δευτέρα να παρατείνει τουλάχιστον κατά δύο ημέρες την κράτηση της Άχεντ Ταμίμι, προτού αποφασίσει αύριο Τετάρτη αν η έφηβη Παλαιστίνια, που κατηγορείται ότι επιτέθηκε εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, θα παραμείνει υπό κράτηση έως τη δίκη της.
Η 16χρονη Ταμίμι είναι μια από τις πρωταγωνίστριες ενός βίντεο στο οποίο φαίνεται μαζί με την εξαδέλφη της Νουρ, 20 ετών, να σπρώχνει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια να τους κλωτσά και να τους γρονθοκοπεί.
Το συμβάν σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου έξω από το σπίτι της οικογένειας Ταμίμι στο χωριό Νάμπι Σάλεχ.
Η Άχεντ Ταμίμι, η εξαδέλφη της και η μητέρα της συνελήφθησαν στις 19 και 20 Δεκεμβρίου. Την 1η Ιανουαρίου στρατοδικείο απήγγειλε δώδεκα κατηγορίες εναντίον της 16χρονης, οι οποίες σχετίζονται με το επεισόδιο της 15ης Δεκεμβρίου αλλά και με προηγούμενα συμβάντα, όπως η ρίψη πετρών εναντίον του ισραηλινού στρατού.
Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει από το στρατοδικείο του Όφερ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Άχεντ Ταμίμι να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της, κάτι που μπορεί να σημαίνει ακόμη και μήνες.
Η δικηγόρος της έφηβης, η Γκάμπι Λάσκι, επί δύο ώρες παρουσίασε ενώπιον του στρατοδικείου τους λόγους για τους οποίους η Παλαιστίνια θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Σύμφωνα με τη Λάσκι, το Ισραήλ παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η φυλάκιση ενός ανήλικου θα πρέπει να αποτελεί «έσχατη λύση» και «να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται».
Επίσης απέρριψε το επιχείρημα της κατηγορούσας αρχής ότι η Ταμίμι είναι επικίνδυνη, υπενθυμίζοντας ότι παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι μια ακτιβίστρια υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού.
«Πώς μπορεί να θεωρείται επικίνδυνη όταν είναι γνωστή στις δυνάμεις ασφαλείας και δεν έχει συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν;» διερωτήθηκε.
Η Άχεντ Ταμίμι εισήλθε στην αίθουσα του στρατοδικείου χωρίς χειροπέδες, φορώντας μια καφέ μπλούζα και υπό την επίβλεψη μιας φρουρού. Χαμογελώντας, ψιθύρισε επανειλημμένα κάτι στο αυτί του πατέρα της Μπασέμ.
Η μητέρα της Ναριμάν, που επίσης εμφανίζεται στο βίντεο, παραμένει υπό κράτηση, ενώ η εξαδέλφη της Νουρ έχει αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.
Πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες ήταν παρόντες στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία. Την Παρασκευή η ΕΕ είχε εκφράσει την ανησυχία της για την τύχη των ανήλικων Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ, μεταξύ αυτών και η Άχεντ Ταμίμι.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν τη στήριξή τους στη 16χρονη κοπέλα μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή της.
Η σύλληψή της και η τρέχουσα διαδικασία «ρίχνουν φως στη μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι ισραηλινές αρχές στα παιδιά των Παλαιστινίων που τολμούν να αντισταθούν στη συχνά βίαιη καταστολή των δυνάμεων κατοχής», τονίζει η οργάνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας