Θαν. Πετράκος από Καρδίτσα: «Εξοδος από την ευρωζώνη, επιστροφή σε εθνικό νόμισμα»

1860
πετράκος

Την ξεκάθαρη θέση για έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα για να επιτευχθεί ανάπτυξη διατύπωσε από την Καρδίτσα ο πρώην βουλευτής της ΛΑΕ κ. Θανάσης Πετράκος.
Ο κ. Πετράκος κατά την παρουσία του στο ν. Καρδίτσας είχε συναντήσεις με αγρότες και κτηνοτρόφους στον Παλαμά, ενώ το πρωί της Τρίτης παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος χαρακτήρισε παραμύθια τα περί εξόδου από το μνημόνιο τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει την επέκταση του τρίτου μνημονίου. Μεταξύ άλλων ο κ. Πετράκος τόνισε:
“Το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης όποτε αυτές κι αν γίνουν θα είναι η «έξοδος από το μνημόνιο». Δεν βγαίνουμε από κανένα μνημόνιο. Απλά τον Αύγουστο τελειώνει η τριετής δανειακή σύμβαση που υπεγράφη μαζί με το μνημόνιο και που σημαίνει πως δεν υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση από τον ESM. Δεν καταργείται κανένας μνημονιακός νόμος, με τους οποίους η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από το τρίτο μνημόνιο, όπως επίσης η ΝΔ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής. Είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν όλες τις προβλέψεις του πρώτου, δεύτερου και τρίτου μνημονίου.
Επιπλέον, η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για επέκταση του μνημονίου για άλλα τέσσερα χρόνια. Και αυτό γιατί έχει υπογράψει πως θα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Το πλεόνασμα θα προκύψει από την υπερφορολόγηση και τις μειώσεις των κοινωνικών και δημοσίων δαπανών. Αυτό σημαίνει συνέχιση και ένταση της λιτότητας που εμποδίζει την οποιαδήποτε ανάπτυξη. Έχουμε επίσης μείωση του αφορολόγητου και μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, ένταση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και αύξηση των πλειστηριασμών μέχρι το 2023. Σε όλα αυτά έχουμε και επέκταση της επιτήρησης μέχρι το 2060.
Επίσης αναγνωρίζεται το σύνολο του δημοσίου χρέους, από 224 βουλευτές που υπέγραψαν. Εδώ έχουμε ένα μεγάλο παραμύθι. Ο κ. Ντάισεμπλουμ και ο κ. Μοσκοβισί είπαν ευθέως ότι τα δάνεια του πρώτου και δευτέρου μνημονίου ελήφθησαν για να σωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες! Αρα είναι ένα χρέος που δεν μας ανήκει. Λέμε, όπως έλεγε και ο κ. Τσίπρας κάποτε, ότι θα προσφύγουμε για το χρέος και θα προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών.
Η επόμενη λοιπόν τετραετία για τον κ. Τσίπρα, τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά θα είναι καθαρά μια μνημονιακή τετραετία.
Κατέρρευσε ο μύθος «αν είμαστε στο ευρώ, είμαστε προστατευμένοι». Με το ευρώ κατέρρευσε η χώρα. Δεν χρεοκόπησε ποτέ με εθνικό νόμισμα. Η συνέχιση της ίδιας ρότας δεν οδηγεί πουθενά. Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επενδυτική έκρηξη και γι αυτό απαιτείται διαθέσιμο εισόδημα. Για να γίνει αυτό πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση και για να αυξηθεί πρέπει να ακυρωθεί η λιτότητα. Συνεπώς πρέπει να ακυρωθούν τα μνημόνια, να πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε καμιά δέσμευση, κανένα δημόσιο χρέος πέραν ενός πολύ μικρού κομματιού.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για έξοδο από την κρίση. Δεν υπάρχει έξοδος εντός της ευρωζώνης διότι είσαι δεσμευμένος σε δημοσιονομικό σύμφωνο και εποπτεία έως το 2060 μέχρι να αποπληρώσεις το 75% του χρέους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ή σπάζεις αυγά ή συνεχίζεις στην ίδια ρότα που έχει οδηγήσει την χώρα στην εντατική. Αν δεν εθνικοποιηθούν οι τράπεζες δεν μπορεί να έχεις ανάπτυξη. Άρα εθνικό νόμισμα. Καλούμε τις ευρύτερες αντιμνημονιακές δυνάμεις σε ένα πλατύ μέτωπο για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας