Η Velculescu τινάζει τις αποφάσεις του Eurogroup στον αέρα

2810
velculescu

Ανέφικτοι οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί άπαξ και δια παντός με μέτρα ελάφρυνσης που πρέπει να αποφασίσουν οι εταίροι για να καταστεί βιώσιμο“, επισήμανε η Εκπρόσωπος του ΔΝΤ Delia Velculescu μέσω Skype μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Προειδοποίησε ότι η πλήρης υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» δεν μπορεί να φέρει από μόνη την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη μεγαλύτερη από 1% μακροπρόθεσμα. (Ως γνωστόν οι αποφάσεις του Eurogroup δεσμεύουν την χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060!).
Η αιτία όπως είπε γι αυτόν τον χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ θα είναι η γήρανση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι  λόγω γήρανσης θα χαθεί το 1/3 του εργατικού δυναμικού.
Προέτρεψε τους θεσμούς σε μία αξιόπιστη λύση ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος αλλά και την κυβέρνηση για «μεταρρυθμίσεις» (σημ. Iskra: αδιέξοδες) σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι τώρα σχεδιάζει η κάθε πλευρά.
Οι τοποθετήσεις της Velculescu τινάζουν κυριολεκτικά στον αέρα τις αποφάσεις του Eurogroup και τις νεοαποικιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε εκεί η η Ελλάδα.
Η Velculescu βεβαίως επιμένει στις αδιέξοδες «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να εφαρμόσει και να προεκτείνει χρονικά η Ελλάδα, αγνοώντας ότι λιτότητα και απορρυθμίσεις φέρνουν ύφεση και όχι ανάπτυξη.
Η Velculescu όμως φέρνει στο προσκήνιο άλλον έναν παράγοντα που θα κρατήσει σε μακροχρόνια στασιμότητα την Ελλάδα, τον παράγοντα της γήρανσης του πληθυσμού της.
Όλα τα ως άνω δεδομένα καθιστούν πολύ πιο επείγουσα μια βαθιά αντιμνημονιακή ανατροπή στην πορεία της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας