Η Coca Cola, ο ISIS και η Ελλάδα

1847
coca

Είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος τίτλος ξενίζει, ίσως και να προκαλεί θυμηδία. Ωστόσο, δεν είναι στην πρόθεσή μου να προκαλέσω το ενδιαφέρον με κάτι τόσο “εξωφρενικό”, αλλά ένα δημοσίευμα της on line έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post ήταν εκείνο, το οποίο συνέδεσε κατά κάποιο τρόπο τους τρείς αυτούς παράγοντες: Coca Cola, ISIS, Ελλάδα.
Σε ένα άρθρο (21/12/2017), υπό τον τίτλο “Οικο-τρομοκράτες απείλησαν ότι θα βάλουν υδροχλωρικό οξύ σε προϊόντα των σουπερ μάρκετ / EcoTerrorists threatened to put hydrochloric acid into supermarket products”, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Βερολίνο Rick Noack, ασχολείται με την απειλή για την “επιμόλυνση” μιας σειράς προϊόντων με πιο γνωστά εκείνα της Coca Cola από μια άγνωστη ομάδα “οικο-τρομοκρατών”, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί. Αφού παραθέσει τους λόγους αυτής της κίνησης  – τα στοιχεία τα έχει λάβει από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων – και αφού εξηγήσει την επιχειρηματολογία των δραστών και αναφερθεί και σε άλλα παρόμοια κρούσματα των τελευταίων ετών, προχωράει σε διάφορες γενικόλογες κρίσεις, άσχετες με τη συγκεκριμένη πράξη.
Η εγχώρια αριστερή (leftwing) ή αναρχική τρομοκρατία έχει μια μακρά ιστορία στην Ελλάδα και είναι πιο επικρατούσα εκεί από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη”. Επικαλείται μια διατύπωση της Europol, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι τα μοναδικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που αντιμετωπίζουν αριστερή ή αναρχική τρομοκρατία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της The Washington Post, η πλειονότητα των αναρχικών ομάδων στοχεύουν κυβερνητικούς ή κρατικούς θεσμούς, αλλά περίπου ένα μισό των επιθέσεών τους αφορούν επιχειρήσεις ή ιδιώτες.
Ως εδώ κάθε αντίρρηση στο κείμενο εξαρτάται από την οπτική γωνία του αναγνώστη, αλλά από το σημείο αυτό αρχίζει το αφήγημα να ξεχειλώνει σε βαθμό γελοιότητας. “Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι τέτοια ακροαριστερά κτυπήματα έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ακραία ισλαμική τρομοκρατία”, γράφει ο συντάκτης, συνδέοντας το ένα είδος τρομοκρατίας με το άλλο, με την απλή υπενθύμιση ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τους! Και υπενθυμίζει την έκκληση του Ισλαμικού Κράτους προς τους φανατικούς οπαδούς του να στοχοποιήσουν τα σούπερ μάρκετ των δυτικών χωρών.
Επικαλείται και διάφορα “ντοκουμέντα” του ISIS,σύμφωνα με τα οποία οι επιθέσεις δηλητηρίασης αποτελούν μέρος της στρατηγικής της οργάνωσης. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει παρόμοια επίθεση από τον ISIS, αλλά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αναλυτές θεωρούν ότι παρόμοιες επιθέσεις μπορούν να λάβουν χώρα στο μέλλον. Πέρυσι ένας συμπαθών του ISIS συνελήφθη στην περιοχή του San Francisco Bay και ματαιώθηκαν τα σχέδιά του να μοιράσει δηλητηριασμένα ναρκωτικά σε νυκτερινά μαγαζιά!
Σε αντίθεση με το ελληνικό κτύπημα δηλητηρίασης, κατά το οποίο οι δράστες προειδοποίησαν, η περίπτωση του ISIS δεν περιέχει καμία προειδοποίηση.
Πως τώρα ενέπλεξε ο συντάκτης της The Washington Post την Coca Cola, τον ISIS και την Ελλάδα μέσω της “οικο-τρομοκρατίας” είναι ένα ζήτημα. Ένα άλλο είναι εάν και κατά πόσο θα υπήρχε η ίδια ευαισθησία εάν επρόκειτο για άλλα προϊόντα και εάν το γεγονός συνέβαινε σε κάποια άλλη χώρα.
Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς υποθέσεις της The Washington Post με έδρα το Βερολίνο, κατάγεται από την Δρέσδη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το περασμένο φθινόπωρο αναλαμβάνοντας να διεκπεραιώσει ένα “πειραματικό” πρόγραμμα αμφίδρομης επικοινωνίας  της αμερικανικής εφημερίδας με τους Γερμανούς πολίτες κατά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα στην Γερμανία.
Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» (www.sopro.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας