Η Coca Cola και η κεφαλαιοποίηση του θανάτου

1949
coca

Δεν τον “αποσύρανε”, αλλά απεβίωσε. Ο Δημήτρης Λόης, το υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής πολυεθνικής Coca Cola έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Η ανακοίνωση της Coca Cola ένα εικοσαήμερο πριν τον θάνατό του για προσωρινή αποχώρηση του στελέχους της και, για επιστροφή του, στην θέση του, οδήγησε σε ορισμένες λανθασμένες εκτιμήσεις, όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολυεθνική εταιρία.

Προσωπικώς εκτίμησα ότι η αποχώρηση του Δημήτρη Λόη θα είναι οριστική και η εκτίμησή μου αυτή οφειλόταν στην πάγια τακτική της Coca Cola να αποσύρει τα στελέχη της μετά από κάποια σύγκρουση με τους εργαζόμενους. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγόρησε και η “γλώσσα’, την οποία χρησιμοποίησαν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της αμερικανικής πολυεθνικής, αναφορικώς με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Παρόλη την προσοχή με την οποία προσεγγίζω τις ανακοινώσεις της Coca Cola, δε μου πέρασε από το νου, ότι το σύστημα προπαγάνδας της πολυεθνικής θα χρησιμοποιούσε με τέτοιο σκαιό τρόπο την κατάσταση ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου. Τελικώς, από την Coca Cola κανείς θα πρέπει να περιμένει τα πάντα και ποτέ να μην υποθέτει ότι… “κάτι τέτοιο αποκλείεται”. Προσωπικώς, λοιπόν, πήρα το μάθημά μου.

Από την άλλη ο κυνικός τρόπος με τον οποίο αναγκάζεται ένας ετοιμοθάνατος να ανακοινώσει (είχε τη δύναμη και τη διαύγεια πνεύματος να αποφασίσει για μια τέτοια ανακοίνωση;) δημοσίως την “προσωρινή” αποχώρησή του φέρνει στην επιφάνεια τις αδίστακτες πρακτικές της πολυεθνικής: “Είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Coca Cola HBC και δικό μου να πάρω αυτό τον χρόνο για να εστιάσω στην υγεία μου, ενώ ο Μιχάλης [Ήμελλος] και η υπόλοιπη ισχυρή ομάδα συνεχίζουν να εκτελούν την στρατηγική μας”.

Είκοσι ημέρες αργότερα ο άνθρωπος απεβίωσε!

Επειδή έχασα τον πατέρα μου από τη συγκεκριμένη ασθένεια, δε θέλω να προχωρήσω περαιτέρω. Απλώς σημειώνω ότι η Coca Cola προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει προς όφελός της ακόμη και το θάνατο ανθρώπων. Σεβόμενος τον νεκρό και τους οικείους του δε θα αναλύσω το παιχνίδι των δημοσίων δηλώσεων των στελεχών του συστήματος Coca Cola αναφορικώς με το θάνατο του συγκεκριμένου ανθρώπου, ούτε και το ρόλο του στη “στρατηγική” της εταιρίας για το κλείσιμο των εργοστασίων της Πάτρας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης κ.α..

Υ.Γ. Στο μεταξύ οι απεργοί και τα μέλη του Κινήματος “Ούτε γουλιά Coca Cola” συνεχίζουν τον αγώνα τους. Έχουν ξεκινήσει το χειμερινό πρόγραμμα ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού και επισκέπτονται τις συνοικίες της Θεσσαλονίκης και, μετά την ολοκλήρωσή του, θα ακολουθήσει εξόρμηση πληροφόρησης σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας