Η Χεζμπολάχ έτοιμη να υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου απέναντι στο Ισραήλ

1699
λιβάνου
Η Χεζμπολάχ απειλεί να αναλάβει δράση αν της ζητηθεί – Στη μάχη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το μόνο χαρτί που έχουν οι Λιβανέζοι είναι η αντίσταση, τόνισε ο ηγέτης της.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο στη χώρα του ότι η Βηρυτός απορρίπτει τις πρόσφατες προτάσεις των ΗΠΑ που αφορούν τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.
Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να τερματιστεί η κρίση που ξέσπασε αφενός με αφορμή την κατασκευή ενός τείχους εκ μέρους του Ισραήλ σε εδάφη που ο Λίβανος θεωρεί δικά του και αφετέρου για την απόφαση της Βηρυτού να ξεκινήσει έρευνες σε ένα κοίτασμα που, κατά το Ισραήλ, κακώς θεωρείται ότι βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα ύδατα.
Αυτό που προτείνεται (σ.σ. από τις ΗΠΑ) είναι απαράδεκτο” δήλωσε ο Μπέρι στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου αναφερόταν προφανώς στη θαλάσσια συνοριακή γραμμή που πρότεινε ο Αμερικανός διπλωμάτης Φρέντερικ Χοφ το 2012. Με τον διακανονισμό αυτόν θα δίνονταν στον Λίβανο τα δύο τρίτα και στο Ισραήλ το ένα τρίτο της διαφιλονικούμενης περιοχής, έκτασης περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μη πηγή προσκείμενη στον Μπέρι είπε ότι ο Σάτερφιλντ παρουσίασε “ένα νέο σχέδιο (…) αφού η αμερικανική πλευρά πείστηκε” ότι ο Λίβανος δεν θα αποδεχτεί τη γραμμή του Χοφ. Παραμένει ασαφές όμως ποια ακριβώς είναι η νέα αμερικανική πρόταση.
Την περασμένη εβδομάδα, μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ρωσική Novatek υπέγραψε συμφωνίες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο “οικόπεδα” στα ανοιχτά του Λιβάνου. Το ένα από αυτά τα οικόπεδα διεκδικείται από το Ισραήλ που χαρακτήρισε “πολύ προκλητική” την απόφαση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμηνα δράσει” αν χρειαστεί για την υπόθεση αυτή. Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι, είπε, πρέπει να καλέσουν τις ΗΠΑ να ακούσουν τα αιτήματα του Λιβάνου ώστε “να κρατηθεί η Χεζμπολάχ μακριά από το Ισραήλ“.
Στη μάχη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το μόνο χαρτί που έχουν (οι Λιβανέζοι) είναι η αντίσταση“, τόνισε.
Αν το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο ζητούσε από τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τους Ισραηλινούς, ο Νασράλα υποστήριξε ότι η οργάνωση “θα ήταν έτοιμη να τους σταματήσει μέσα σε λίγες ώρες“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας