Η φοροδιαφυγή και το στοίχημα που χάθηκε

1375
διαστροφές
Το 2015 η δήλωση “θα πατάξουμε την φοροδιαφυγή” ακουγόταν λογική. Πέρυσι το παρόμοιο “έχουμε την βούληση για σύγκρουση με τους φοροφυγάδες”, ήταν συζητήσιμο. Φέτος όμως, η επανάληψη τέτοιων δηλώσεων ούτε λογική είναι ούτε αρκετή για να θεωρηθεί “πολιτική”.
O Τρύφων Αλεξιάδης γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής καθώς έχει εργαστεί ως εφοριακός, υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και υπεύθυνος για την φορολογική πολιτική του (αντιπολιτευόμενου) ΣΥΡΙΖΑ ενώ διατέλεσε -κατά γενική ομολογία επιτυχώς- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για θέματα εσόδων.
Έχει λοιπόν σημασία όταν δηλώνει στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι “πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς” και πολύ περισσότερο όταν προσθέτει ότι “από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, το κράτος χάνει 15 δισ. ευρώ”. Γιατί τέτοια προβλήματα -και ειδικά σε συνθήκες βαριάς λιτότητας και υπερφορολόγησης για τους πολλούς- πρέπει να τα αντιμετωπίζεις άμεσα και ριζικά.
Και από εδώ αρχίζουν άλλα προβλήματα. Γιατί επειδή ακριβώς ο κ. Αλεξιάδης δεν είναι χτεσινός και επειδή τα γραπτά μένουν, έχει σημασία να θυμηθούμε και να του θυμίσουμε, ότι (και) πέρυσι κάτι τέτοια έλεγε αλλά το πρόβλημα, όπως παραδέχεται, παρέμεινε.
Πέρυσι λοιπόν χαρακτήριζε “πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”, συμπληρώνοντας -ηρωικά μεν αλλά όχι αποτελεσματικά από ό,τι φαίνεται- ότι “η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για σύγκρουση, ώστε να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα¨.
Καθώς δεν είδαμε αυτή τη “σύγκρουση” και πολύ περισσότερο δεν είδαμε “αποτελέσματα”, είναι “λογικό” οι κυβερνητικοί παράγοντες να λένε και φέτος τα.. περσινά. Αυτό που δεν είναι λογικό και θέτει το όλο θέμα σε άλλες βάσεις, είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν τα ίδια ή παρόμοια και πρόπερσι!
Ο Τρύφων Αλεξιάδης, για παράδειγμα, και πριν από δυόμισι χρόνια, και μάλιστα, τότε, ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωνε: “Ξέρουμε πώς θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή Θα ασχοληθούμε με την επώνυμη φοροδιαφυγή”. Και πρόσθετε: “Δεν θα αφήσουμε κανένα φοροφυγά να συνεχίσει ό,τι κάνει”. Για να καταλήξει: “Είναι προσωπικό στοίχημα και στοίχημα όλου του υπουργείου Οικονομικών να ανταποκριθούμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατόν”.
Αλλά ο καιρός πέρασε, το πρώτο στοίχημα χάθηκε, μετά χάθηκε και το δεύτερο, τα “ανθρωπίνως δυνατά” προφανώς δεν ήταν τα αναγκαία πολιτικά και ο Τρύφων Αλεξιάδης έπαψε να είναι αρμόδιος για την σύλληψη της φοροδιαφυγής και τώρα πλέον βάζει… στοιχήματα η Κατερίνα Παπανάτσιου. Μόνο που οι μεγαλοφοροφυγάδες, με offshore ή χωρίς, εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να μην πλησιάζουν στο “ταμείο”.
Και αν τότε, το… μακρινό 2015, η άποψη των στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής “θα χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα προσαρμογής” φαινόταν λογική, τώρα, μετά από τα τόσα που ειπώθηκαν και ακούστηκαν, τα χρονοδιαγράμματα που ακυρώθηκαν, τις υποσχέσεις που λησμονήθηκαν και τις δεσμεύσεις που ακυρώθηκαν, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει.
Ειδικά όταν -όπως παραδέχεται και ο κ. Αλεξιάδης- οι πολίτες εμ δεν έχουν, εμ υπερφορολογούνται.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας