Η Τουρκία επιχειρεί με στρατιωτικά μέσα να διαμορφώσει τον θαλάσσιο χάρτη. Στο ζενίθ η ένταση στην περιοχή

3122
navtex

Η επιβολή, δια της στρατιωτικής βίας, της αλλαγής του χάρτη των θαλάσσιων συνόρων σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου και ειδικότερα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της περιοχής ιδίως στο τρίγωνο Κύπρος – Τουρκία – Ελλάδα είναι ο στόχος της Άγκυρας μέσα από τις νέες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που έχει εκδώσει. Μετά την κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα προχώρησε χθες προς τα βορειοδυτικά και στην περιοχή του Καστελόριζου για την πραγματοποίηση νέων ασκήσεων.
Οι δύο ασκήσεις, στις περιοχές που διεξάγονται, δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη στρατιωτική σημασία. Ωστόσο είναι σημαντικές, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αφού κινούνται σε δύο σημεία όπου η Τουρκία αμφισβητεί βιαίως τα θαλάσσια δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Οι δύο ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εντός της περιοχής που η Τουρκία θεωρεί ως δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη απορρίπτοντας τις θέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας.
Απώτερος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι, μέσω των προκλήσεων αυτών, να προκαλέσει και να διαμορφώσει τετελεσμένα γεγονότα στις θαλάσσιες περιοχές.

Απάντηση στην απόφαση

Η Τουρκία προχώρησε την Πέμπτη σε έκδοση NAVTEX, με την οποία απέκλειε κυριολεκτικά το Καστελόριζο, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και προκαλώντας στον ύψιστο βαθμό. Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται κακώς και επιπόλαια από ορισμένους κύκλους ως μια μορφής απάντηση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Η Τουρκία με τη συγκεκριμένη NAVTEX, η οποία αφορά ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα πλοίου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αναμενόταν να αποκλείσει το Καστελόριζο για 4 ώρες τα ξημερώματα.
Την Τετάρτη η Άγκυρα είχε προχωρήσει στην έκδοση νέων NAVTEX (Navigational Telex). Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε οδηγίες προς ναυτιλλομένους σύμφωνα με τις οποίες δέσμευσε περιοχή νότια της Πάφου για τις 4 Μαΐου. Η μία αφορούσε άσκηση κατά την οποία σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα εκτελούσε ρυμούλκηση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή που βρίσκεται εντός του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η δεύτερη NAVTEX δέσμευε περιοχή εντός των τεμαχίων «6» και «10» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 09:00 μέχρι τις 13:00.
Την ίδια ώρα, με άλλη NAVTEX δέσμευσε πάλι περιοχές εντός των τεμαχίων «6» και «7» για χθες Παρασκευή 5 Μαΐου από τις 05:00 μέχρι τις 07:00 για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Αφασία σε Ελλάδα και Κύπρο

Το εντυπωσιακά τραγικό είναι ότι ενώ η Τουρκία επιχειρεί με παράνομα, προκλητικά και επικίνδυνα στρατιωτικά μέσα να διαμορφώσει δια της βίας και με τετελεσμένα γεγονότα τον θαλάσσιο χάρτη της περιοχής, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου παρακολουθούν άβουλες και αρειμάνια τις εξελίξεις, χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική.

Ελλάδα και Κύπρος δίνουν την εικόνα αθύρματος, χωρίς εξωτερική πολιτική απέναντι στους μελετημένους προκλητικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Λ.Μ

 

2 Σχόλια

  1. Ο Αναστασιαδης στην Κύπρο βρίσκεται στο σχέδιο Ανάν ,στην Αθήνα ζούνε τον μύθο τους τον μύθο
    της νομής της εξουσίας.

  2. Πρώτον, η ΑΟΖ είναι μέσα στα διεθνή χωρικά ύδατα με δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης, όχι εθνικά χωρικά ύδατα. Δεύτερον τετελεσμένα δημιούργησε η Ελλάδα με τη μη διευθέτηση των ΑΟΖ σε συνεννόηση με την γειτονική χώρα, άλλωστε αυτός ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1982 (60 χρόνια μετά την συνθήκη της Λωζάνης) με το δίκαιο της θάλασσας το οποίο η Τουρκία δεν υπέγραψε. Έτσι θεωρώ ότι αξίζει να αναρωτηθεί κανείς μήπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος του δικτάτορα Αλ Σίσι αναγνώρισαν μονομερώς το δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός θαλάσσιου χώρου. Τρίτον το θέμα της ΑΟΖ δεν αφορά τον ελληνικό λαό, ο υπουργός μας δήλωσε ότι τα κοιτάσματα είναι ευρωπαϊκά και άμα ρίξει κανείς μια ματιά στον χάρτη των οικοπέδων θα δει ότι αφορά τις εταιρίες Eni (Ιταλική πολυεθνική), Total (Γαλλική), Kogas ( Κορεάτικη) κ.α. καθώς και τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ. Αυτοί θα εξορύξουν το αέριο και ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Με μια λέξη 2 γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Λίγο ψυχραιμότερη ανάλυση για site της αριστεράς δεν θα έβλαπτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας