Η Τουρκία έτοιμη ( ; ) να εισβάλλει στις Κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας

1849
συρια

Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις προετοιμασίες για μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίων των Κούρδων του ΥPG.
Περισσότεροι από 7.000 Tούρκοι στρατιώτες τριών μηχανοκίνητων ταξιαρχιών έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την βόρειο Συρία, ενώ έχουν μετακινηθεί στην περιοχή του Ευφράτη, πέντε Μοίρες αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina αλλά και πυροβόλων των 203 χλστ. (φωτό), εκτοξευτές ρουκετών κλπ. Ένα Τάγμα ειδικών δυνάμεων θα υποστηρίξει την όλη επιχείριση.
Επίσης, Τουρκμένοι και Σύροι σύμμαχοι των Τούρκων, περίπου 20.000 προσωπικό, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, για να μην επαναληφθεί το φιάσκο της αλ Μπαμ, που τα τουρκικά LEO2A4 στην αρχή της επιχείρησης “θερίστηκαν” από τα αντιαρματικά του ISIS, λόγω μη υποστήριξης από μονάδες πεζικού και πλέον είναι έτοιμοι (έτσι λένε…) να συγκρουστούν με το κουρδικό YPG, το οποίο φέρεται να έχει μια ιδιόμορφη, αντιφατική και περίεργη σχέση με τις ΗΠΑ.
Η κύρια επιχείρηση στοχεύει στην εκκαθάριση του YPG από το βόρειο τμήμα της Συρίας και θα αρχίσει αυτή από την Αφρίν και το Τελ Αμπιάντ και η επίθεση θα έχει τέσσερις άξονες: Κάθε επίθεσης θα προηγείται σφοδρός βομβαρδισμός πυροβολικού σε στόχους που θα έχουν αναγνωριστεί από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις και θα ακολουθούν τα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΑ, τα οποία θα εκκαθαρίζουν τις εστίες αντιαρματικών όπλων.
Με αυτό το σκηνικό να έχει στηθεί, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς, πάει άρον-άρον στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσει με την Τουρκική ηγεσία την Τετάρτη 23 Αυγούστου.
Σε δήλωση που έγινε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, αναφέρθηκε η εταιρική σχέση των δύο χωρών, η ανάγκη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας με έμφαση στη «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών και οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια, αλλά μέχρι εκεί: οι Αμερικανοί πλέον, ακόμα και αν θέλουν, πράγμα αμφίβολο, δεν μπορούν να σταματήσουν τους Τούρκους να κάνουν αυτό που επιθυμούν και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και για το Αιγαίο…
Σύμφωνα με άλλες αδιασταύρωτες πληροφορίες Ρωσία, Ιράν και Συριακή κυβέρνηση φέρονται, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, να έχουν συμφωνήσει να μην αντιδράσουν σε διεθνές επίπεδο στην περίπτωση τουρκικής εισβολής στη Συρία ενάντια στους Κούρδους του YPG.
Το παζλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής γίνεται όλο πιο σκληρό, ρευστό και αντιφατικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επόμενες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχει διαμορφωθεί μια απολύτως νέα κατάσταση στον χώρο της Μεσοποταμίας και της Μέσης Ανατολής με το ρόλο της Δύσης να βρίσκεται σε ραγδαία υποχώρηση.
Το βέβαιον επίσης είναι ότι οι Κούρδοι δεν πρόκειται να έχουν ευοίωνο μέλλον αν όλα τα αυγά τους τα βάλλουν στο καλάθι των ΗΠΑ.

1 σχόλιο

  1. Οι κουρδοι απο την αρχη των γεγονοτων στη Συρια. αντι να σηκωνουν κουρδικες σημαιες και να διωχνουν τα συριακα σωματα ασφαλειας απο τις περιοχες τους, επρεπε να στηριξουν τον Ασαντ και να προστατευσουν τα τουρκοσυριακα συνορα, εχωντας προηγουμενως εξασφαλισει σαφη ανταλλαγματα.Δεν το εκαναν. Αντι αυτου , δημοσιοποιουν κατι χαρτες,συμφωνα με τους οποιους το Κουρδισταν φτανει στη θαλασσα και περιλαμβανει ολες τις περιοχες των αραβοφωνων αλεβιτων σε Συρια και Τουρκια.(Λατακια, Ταρσο, Αντιοχεια, Αλεξανδρετα και Μυρσινη) Να σημειωσουμε οτι οι αραβοφωνοι αλεβιτες αριθμουν γυρο στα δεκα εκατομυρια και στις δυο χωρες, ενω το Αφριν, ο πιο δυτικος κουρδικος θυλακας, απεχει 200 χιλιομετρα απο τη θαλασσα.Λεγεται οτι υπαρχει και καποιο αλλο προβλημα.Απο τα εξι-εξημισυ εκατομυρια του ιρακινου Κουρδισταν και της περιοχης Καμισλι της Συριας, ενα μεγαλο μερος ανηκει στη θρησκευτικη μειονοτητα των Γιεζιντι (οι παλιοι πυρολατρες), οι οποιοι δεν θελουν και δεν εμπιστευονται τον Μπαρζανι, ο οποιος σαν “καλος” ορθοδοξος σουνιτης μουσουλμανος τους πασαρε στο Ισλαμικι Κρατος για να τους σφαξει.Οι κουρδοι πονταρουν στο Ισραηλ, το οποιο ομως δεν ειναι τοσο παντοδυναμο οσο δειχνει, ουτε οι αμερικανοι θα το στηριξουν αν τα συμφεροντα τους απειλουνται απο τις επιθυμιες του Ισραηλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας