Η νέα (επενδυτική) φάση του ΣΥΡΙΖΑ

1321
διαστροφές
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό είναι ένα “άλλο κόμμα” και του φαίνεται, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αυτό το λέει ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός επισήμως
Ας ξεκινήσουμε από τα ευτράπελα. Το “Πρώτο Θέμα” που βρισκόταν από το απόγευμα του Σαββάτου στους πάγκους των εφημεριδοπωλών δημοσίευσε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία “η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος αυξάνεται, αν και το 66% δηλώνει ότι δεν πιστεύει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ”.
Δηλαδή, δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας MARC, δεν πιστεύουν εξαγγελίες που δεν έχουν καν ακούσει, καθώς η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ έγινε μερικές ώρες μετά από την κυκλοφορία της εφημερίδας και μάλλον μερικές ημέρες μετά την πραγματοποίηση της έρευνας.
Ας περάσουμε τώρα και στα σοβαρά: Αυτές οι “διαπιστώσεις”, μετά την τοποθέτηση των πολιτών για εξαγγελίες που δεν έχουν γίνει και στην καλύτερη περίπτωση εικάζεται ότι θα γίνουν ή -ακόμα χειρότερα- θεωρούν οι παρατρεχάμενοι της Πειραιώς ότι θα γίνουν, το μόνο που δείχνουν είναι η ανημπόρια της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη, να αντιπολιτευτεί ουσιαστικά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί πάνω στο κοινό, για όλους όσους πολιτεύονται συστημικά, μνημονιακό έδαφος, που ελέγχουν απολύτως οι δανειστές, απαγορεύοντας κάθε “παρέκκλιση”, η αντιπολίτευση έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Να προβάλλει πιο άφθαρτα πρόσωπα, κάτι που δεν έχει καταφέρει. Να χειριστεί την ίδια ακριβώς (προαπαιτούμενη) θέση με καλύτερο, πιο επικοινωνιακό τρόπο, αλλά και σε αυτόν τον τομέα -κακά τα ψέμματα- ο Τσίπρας και η κυβέρνηση τα πάνε καλύτερα.
Τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την αντιπολίτευση όταν αντί για τις “παραδοσιακές” εξαγγελίες ο πρωθυπουργός επιλέγει να μην ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής διαπάλης και να μιλήσει “εθνικά”, εξαγγέλλοντας, επί της ουσίας διευκολύνσεις σε επενδυτές και στέλνοντας με όλους τους τρόπους φιλοεπενδυτικά σήματα προς πάσα κατεύθυνση.
Αυτή η επιλογή, σε συνδυασμό με το “φιλοεπενδυτικό” φόντο της επίσκεψης Μακρόν και τις υπερβολικές αβάντες του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Λε Μερ, που είναι πιο νεοφιλελεύθερος από όλους τους νεοφιλελεύθερους της καθ’ ημάς αντιπολίτευσης, δείχνει ότι άρχισε μια εντελώς διαφορετική φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το “κλειδί” της νέας κυβερνητικής αφήγησης είναι η νέα θέση του Τσίπρα ότι η αντιπολίτευση ασκεί κριτική σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια! Η δημόσια δηλαδή τοποθέτηση του προέδρου του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει ριζικά και τελεσίδικα.
Και αυτό δεν το αγνοούν (ή καμώνονται ότι το αγνοούν) τα ανήμπορα να το αντιμετωπίσουν στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Νίκος Φίλης, που λίγο πριν από την ομιλία του Τσίπρα, σε άρθρο του στην “Αυγή”, ανέφερε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεπετάχτηκε ως ριζική αμφισβήτηση του παλαιοκομματισμού μόνο ως φορέας αυτού του ριζοσπαστισμού μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες δυσκολίες που έχει μπροστά του”.
Προφανώς, αν και αυτό το γνωρίζαμε, ο πρωθυπουργός έχει άλλη άποψη. Η “είδηση” είναι ότι αποφάσισε να την διατυπώσει δημοσίως από το βήμα της ΔΕΘ, κάτι που προφανώς θα ανεβάσει τις μετοχές του, τουλάχιστον στις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Το πώς θα επενδύσει αυτά τα κέρδη και πώς θα αντιδράσουν οι όποιες αντιπολιτεύσεις, γενικώς αλλά και ειδικώς εντός ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας