Η λυκοφιλία Ρωσίας – Τουρκίας διαταράσσεται λόγω Κούρδων της Συρίας

2105
Ρωσία

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε τη μεθοριακή περιοχή Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μετά τον θάνατο του στρατιώτη από πυρά που εκτοξεύθηκαν από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου είπε ότι η Τουρκία αναμένει από τη Ρωσία να σεβαστεί τις ευαισθησίες της και χαρακτήρισε τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και δείχνουν Ρώσους στρατιώτες με μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής «δυσάρεστες». Ο επιτετραμμένος κλήθηκε την Τετάρτη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ακόμη ότι η συμπερίληψη των μαχητών των YPG στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος είναι απαράδεκτη. Οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να λάβουν μέρος στην επιχείρηση σε συνεργασία με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, κατέληξε.
Το κόμμα που ελέγχει την εξουσία στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αδελφή οργάνωση του παράνομου στην Τουρκία PKK, έχει γραφεία στη Μόσχα και διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη δημιουργία κουρδικής αυτόνομης οντότητας στο συριακό έδαφος μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.
Στις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές είναι αναπτυγμένες τόσο αμερικανικές, όσο και ρωσικές δυνάμεις, ενώ πρόσφατα οι Κούρδοι ήλθαν σε συμφωνία με τη Ρωσία για στρατιωτική εκπαίδευση των πολιτοφυλάκων τους, σε αντάλλαγμα για τη δημιουργία ρωσικής βάσης στα εδάφη τους.
Είναι τραγικό πάντως, ότι η Ελλάδα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Συρία και αγνοεί σχεδόν τον Κουρδικό παράγοντα για να μην ενοχλήσει τον Σουλτάνο της Άγκυρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας