Η κυβέρνηση στο έλεος των δανειστών που απαιτούν ''κόφτη'' διαρκείας

2800
κόφτη

Κόφτηδιαρκείας σε μισθούς και συντάξεις ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με την τρόικα, ο ”κόφτης” πρέπει να επεκταθεί κατά μια πενταετία μετά τη λήξη του μνημονίου και να καλύψει την περίοδο 20192023. Ο μεγάλος φόβος  είναι να εμμείνουν οι δανειστές – και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ- στο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις δαπάνες που θα περικόπτονται αυτόματα στις περιπτώσεις αποκλίσεων.

Επίσης, εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο να απαιτήσει η τρόικα να μειωθούν οι κατηγορίες των δαπανών που σήμερα εξαιρούνται από τον ”κόφτη”, με αποτέλεσμα να ”θυσιαστούν” και αρκετά κοινωνικά επιδόματα.

Σήμερα, ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών καλύπτει την περίοδο έως και το 2018 και δεν θα επιβάλλονται έκτακτα μέτρα στην περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, μικρότερης ή ίσης με το 0,25% του ΑΕΠ. Το σύστημα ενεργοποιείται μέσω έκθεσης του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και κοινοποιείται στην τρόικα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟΤΕΛΩΣ, ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΚΟΦΤΗ!

Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση των ”υπαλλήλων” έχει αποδεχτεί τον ”κόφτη”, ενώ πασχίζει, ως αγκιστρωμένο ψάρι, να υπάρξει μόνο μια γενική περιγραφή στις περικοπές δαπανών και να μην τεθεί ο νέος μηχανισμός προς ψήφιση στη Βουλή αλλά να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, πράγμα που μάλλον δεν φαίνεται πιθανό.
Με τούτο και τ’ άλλο, η κυβέρνηση πάει ολοταχώς για τέταρτο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα πιστώσεις και σε άδηλη παράταση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και περαιτέρω της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενώ η καταφυγή στις αγορές γίνεται όνειρο θερινής νυκτός.
Η κυβέρνηση Τσίπρα καταρρέει, πνίγοντας στα αδιέξοδα και στην έλλειψη προοπτικής τη χώρα.
Θα τολμήσει εκλογές ή θα μείνει γαντζωμένη στην εξουσία, προσδοκώντας να σαρωθεί από τις λαϊκές αγωνιστικές αντιδράσεις του 2017;
Και οι ριζοσπαστικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις τι θα πράξουν;
Θα μπορέσουν να συμπήξουν ένα πλατύ αγωνιστικό και ριζοσπαστικό πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο για να ανατρέψουν τη μνημονιακή, ευρωζωνική και ευρωενωσιακή υποδούλωση;
Οι καιροί ου μενετοί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας