Η ευρύχωρη καλύβα και το διάγγελμα για το έκτακτο βοήθημα

2852
αναφορά

Η ευρύχωρη καλύβα και το διάγγελμα για το έκτακτο βοήθημα.

Όλες οι μεταπολιτευτικές τουλάχιστον κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει τη δοκιμασμένη συνταγή μιας έκτακτης παροχής (;;;) είτε όταν ετοιμάζονται για εκλογές είτε όταν θέλουν να περάσουν αντικοινωνικές ρυθμίσεις. Αυτό που ηχεί ακόμη στ’ αυτιά των παλαιότερων είναι το «Τσοβόλα δώστα όλα» αλλά και το πρόσφατο λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» του 2014 της τότε κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίστηκε ως πράξη ανήθικη με στόχο, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού, την εξαγορά της στήριξης στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι.

Η εξαγγελία μιλάει για εφάπαξ βοήθημα και όχι όπως σκόπιμα τη συνδέουν με την εξαγγελία του 2014 από τη Θεσσαλονίκη για 13η σύνταξη.

Το ανέκδοτο λέει για την καλύβα που τη γέμισαν με πολλά ζώα και μετά τις διαμαρτυρίες έβγαλαν ένα και είπαν σ’ αυτούς που έμεναν μέσα τι ευρύχωρη που έγινε αμέσως μετά. Ας παραθέσουμε όμως μερικά από τα μέτρα που προηγήθηκαν.

  1. Για να μην ξεχνιόμαστε τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αυξήθηκαν χρόνια υπηρεσίας και όρια ηλικίας και οι συντάξεις μειώθηκαν έντεκα φορές.

  2. Η σημερινή κυβέρνηση σάρωσε σαν οδοστρωτήρας τα χρόνια υπηρεσίας και τα όρια ηλικίας και έφερε ηλικιακή καθυστέρηση για σύνταξη σε πολλές κατηγορίες από ένα έως και δεκαπέντε χρόνια.

  3. Φέτος μας έφερε το σύστημα των τριών πυλώνων, σακάτεψε τις νέες κύριες συντάξεις, μείωσε δραστικά τις επικουρικές και ξεκίνησε τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) των χαμηλοσυνταξιούχων. Η δεύτερη παρτίδα μείωσης του ΕΚΑΣ είναι για την 1/1/17, η τρίτη 1/1/18 και η πλήρης κατάργηση 1/1/19.

Είναι αυταπόδεικτο πως τα παραπάνω σε συνδυασμό με την με όλους τους τρόπους υπερφορολόγηση (αφορολόγητο όριο, κλίμακες, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλα πολλά) η επιβάρυνση των «ωφελούμενων» από το έκτακτο βοήθημα είναι σε μηνιαία βάση μεγαλύτερη από το ποσό που θα πάρουν για μία και μόνη φορά.

Το βοήθημα όμως έρχεται για να θολώσει τα νερά, να βοηθήσει τους βουλευτές να πάνε στα χωριά τους τα Χριστούγεννα, να κρύψει τις νέες αυξήσεις φόρων που προβλέπει ο πρόσφατος Γενικός Κρατικός Προϋπολογισμός και κυρίως να στρέψει αλλού τη συζήτηση την ώρα που οι δανειστές ζητάνε νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις (προσωπική διαφορά), η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση της έγκρισής τους από τον Υπουργό εργασίας, κατώτατους μισθούς δύο ή και τριών ταχυτήτων, την περαιτέρω μείωση των μισθών, τη χειροτέρευση του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργοδοσίας και την ευελιξία στην εργασία να φτάνει σε εργαζόμενους μόνο λίγων ωρών την εβδομάδα.

Ότι και να κάνουν το έκτακτο βοήθημα δεν μπορεί να κρύψει τα νέα μέτρα για εργασιακές σχέσεις, για νέους φόρους, για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, για νέο τέταρτο εν τέλει μνημόνιο άσχετα με το πώς θα το ονομάσουν.

Για μας τα προβλήματα, η φτωχοποίηση και η δυστυχία αντιμετωπίζεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με την αντιμετώπιση της ανεργίας, με την κατάργηση της λιτότητας, την αύξηση των μισθών και συνακόλουθα των ασφαλιστικών εισφορών, με τη σταδιακή επαναφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με τη δημιουργία μιας κοινωνικής ασπίδας προστασίας των ανέργων, των επισφαλώς εργαζόμενων, των χαμηλοσυνταξιούχων.

Αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν πράξη όσο κινούμαστε στη λογική των μνημονίων και του δόγματος πως δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση (ΤΙΝΑ).

Αυτές οι πολιτικές για να γίνουν πράξη αντί να μας πουλάνε παραμύθια για μείωση του δημόσιου χρέους το 2060 (!) απαιτείται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, αντί να μας λένε ΤΙΝΑ να δουν την εναλλακτική για έξοδο από την ευρωζώνη και εθνικοποίηση των τραπεζών και τέλος σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος που έχει γίνει βραχνάς για όλους απαιτούνται πολιτικές σεισάχθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας