ΗΠΑ: Συζητά και στρατιωτική δράση κατά Β. Κορέας ο Τίλερσον

1631
ΗΠΑ

Η αμερικανική πολιτική της στρατηγικής υπομονής με τη Βόρεια Κορέα έχει τερματιστεί, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον από τη Νότια Κορέα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική δράση θα είναι «στο τραπέζι», αν η Πιονγιάνγκ αυξήσει το επίπεδο απειλής.
Ο κ. Τίλερσον άρχισε την πρώτη του περιοδεία στην Ασία από την Ιαπωνία την Τετάρτη και θα μεταβεί στην Κίνα το Σάββατο, με βασικό στόχο να βρει «μια νέα προσέγγιση» στο θέμα της Βόρειας Κορέας έπειτα από τις αποτυχημένες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες δύο δεκαετιών να αποπυρηνικοποιηθεί η χώρα.

«Θα είμαι ξεκάθαρος: η πολιτική της στρατηγικής υπομονής έχει τερματιστεί. Εξετάζουμε μια σειρά μέτρων ασφαλείας και διπλωματικών μέτρων. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τη Σεούλ.
Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια της Βόρειας Κορέας απειλήσει τη Νότια θα λάβει «την πρέπουσα απάντηση».
«Αν αυξήσουν την απειλή του εξοπλιστικού τους προγράμματος σε ένα επίπεδο το οποίο θα εκτιμήσουμε ότι απαιτεί αντίδραση, η επιλογή αυτή είναι στο τραπέζι», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας.
Παραινέσεις και προς την Κίνα
Ζήτησε επίσης από την Κίνα να εφαρμόσει κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος το Πεκίνο να τιμωρήσει την Νότια Κορέα επειδή ανέπτυξε το προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, με στόχο να προστατευθεί από τη Βόρεια Κορέα.
Η Κίνα καταγγέλλει ότι το ισχυρό ραντάρ του συστήματος απειλεί την άμυνά της.
«Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες αυτές είναι αχρείαστες και προκαλούν ανησυχία», επεσήμανε ο κ. Τίλερσον αναφερόμενος στα κινεζικά αντίποινα, όπως χαρακτηρίζει η Νότια Κορέα τους επιχειρηματικούς περιορισμούς που έχει θέσει το Πεκίνο στη Σεούλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας