Ερντογάν: Εκδιώχτηκαν οι «τρομοκρατικές» φιλοσυριακές δυνάμεις που μπήκαν στο Αφρίν

2029
αφρίν

 
Ο Ταγίπ Ερντογάν, με προπαγανδιστικές δηλώσεις που χρήζουν επαλήθευσης, υποστήριξε ότι η αυτοκινητοπομπή των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που μπήκε στην περιοχή του Αφρίν, αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από “τρομοκράτες” που δρουν ανεξάρτητα.
Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης, ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Αφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές, που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».
«Δυστυχώς, αυτού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν και όλα όσα ισχυρίζεται αμφισβητούνται από ανεξάρτητες πηγές.
Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο τουρκικός στρατός θα καταλάβει το κέντρο της Αφρίν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποκοπεί η εξωτερική βοήθεια.
Μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, τόνισε ότι η Τουρκία μπήκε στην περιοχή για να την κάνει πιο βιώσιμη και ασφαλή. Υπογράμμισε ότι η διαρκής ασφάλεια της περιοχής είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα του.
Οι YPG χαιρέτισαν την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στις οποίες μετέχουν πολιτοφύλακες σύμμαχοι του Άσαντ, όχι όμως και άνδρες του τακτικού συριακού στρατού. Οι δυνάμεις αυτές θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι YPG.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι YPG, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις “θα λάβουν θέσεις στα σύνορα και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της”.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Γάλλος ΥΠΕΞ: Οδεύουμε σε ανθρωπιστικό κατακλυσμό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Ρωσία και το Ιράν εντός των προσεχών ημερών προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.
«Οδεύουμε προς έναν ανθρωπιστικό κατακλυσμό» στη Συρία αν δεν γίνει τίποτα, είπε ο Λε Ντριάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Οι εσωτερικοί συσχετισμοί

Την Κυριακή, ένας Κούρδος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία με τη Δαμασκό να μπει ο στρατός στο Αφρίν και να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων. Διευκρίνισε όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνει και τη σύναψη πολιτικών σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος και των YPG, στενών συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το καθεστώς και οι Κούρδοι της Συρίας έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της χώρας και έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση, μολονότι έχουν διαφορετικό όραμα για το μέλλον της χώρας.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Ρωσία για να αποτρέψει την ανάπτυξη φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων στο Αφρίν. Την Δευτέρα η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα συγκρουστεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις αν μπουν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τις YPG, αλλά δεν θα σταθεί εμπόδιο αν στόχος τους είναι να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τους Κούρδους μαχητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας