Εργαζόμενοι ΔΕΗ: 48ωρες από Κυριακή 22 Απρίλη – Κατάληψη στο κτήριο της Χαλκοκονδύλη

1793
σχέδιο

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 18 Απρίλη, στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (3 και 4) και Φλώρινας (η υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης). Στις 17 σελίδες και τα 9 άρθρα του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» αποτυπώνονται τα Τα συγκεκριμένα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν στη fast-track διαδικασία που έχει αποφασιστεί για την «αποεπένδυση» του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όπως έχει αποφασίσει, εντείνει τις κινητοποιήσεις με αιχμή τις 48ωρες απεργίες, ενώ σε επιστολή της προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου κάνει λόγο για «Εθνικό Έγκλημα που συντελείται, σε συνέχεια αυτού της πώλησης του ΑΔΜΗΕ», σημειώνει πως «η ΔΕΗ οδηγείται σε μη βιωσιμότητα και η αρνητική επίπτωση στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για την χώρα καθώς και στην εθνική οικονομία και στην κοινωνία θα είναι τεράστια», ενώ υπογραμμίζει πως «το νομοσχέδιο από μόνο του αποκαλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς του και τις επιπτώσεις του».

«Κύριοι Βουλευτές», καταλήγει στην επιστολή προς τους βουλευτές, «επειδή, η ΔΕΗ Α.Ε. αποτελεί«την μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας που δημιουργήθηκε το 1950 προς χάριν δημοσίου συμφέροντος άλλωστε γι΄αυτόν τον λόγο οι τοπικές κοινωνίες αποδέχθηκαν μετεγκαταστάσεις οικισμών και συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου. Επειδή, η περιουσία της αποτελεί Εθνικό Πλούτο και περιουσία όλων των Ελλήνων και μέρος της περιουσίας αποτελεί και η ενσωματωμένη περιουσία των Εργαζομένων και των Συνταξιούχων. Επειδή, με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα διαλυθεί… Για τους σημαντικούς αυτούς λόγους, σας καλούμε με αίσθημα ευθύνης να μην συμβάλλεται και  να αποτρέψετε την διάλυση του Ομίλου ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα και την Εθνική Οικονομία» (εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής).

Απεργιακό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα έχει αποφασίσει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και αναμένεται να ανακοινωθούν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου:

  • Την Παρασκευή 20 Απρίλη, θα υπάρξει παναττική 3ωρη στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας, και κατάληψη του κτηρίου της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη.

  • Την Κυριακή 22 Απρίλη, ξεκινούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίας των εργαζομένων στην Επιχείρηση.

  • Την Κυριακή 22 Απρίλη και ώρα 7μμ., πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη. Την ίδια ώρα, στην Πτολεμαΐδα και στο ξενοδοχείο «Παντελίδης», θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη συνδικάτων, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Να σημειωθεί πως ήδη στη Μεγαλόπολη εδώ και ημέρες υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας.

  • Την Τετάρτη 25 Απρίλη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που ξεπουλά τη ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Αθήνα.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας