Επικράτησε το στρατιωτικό κίνημα στη Ζιμπάμπουε

1515
ζιμπάμπουε

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της επέμβαση του στρατού στην πολιτική ζωή της Ζιμπάμπουε, αν και οι επικεφαλής του υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για πραξικόπημα και πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον, υπό κράτηση, πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, προς τον οποίο ασκούνται πιέσεις για να παραιτηθεί.
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε συναντήθηκε με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Κονσταντίνο Τσιουένγκα, αλλά και με επιτροπή πολιτικών στελεχών από τη Νότια Αφρική, οι οποίοι θα τον καλέσουν να παραιτηθεί και να βοηθήσει ώστε να βρεθεί μια λύση στην πολιτική κρίση στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής κάλεσε σε ψυχραιμία, λέγοντας ότι πολύ σύντομα θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Σε παραίτηση κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει διάλογος και να συμφωνηθεί μια διαδικασία μετάβασης και μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να οδηγηθεί η Ζιμπάμπουε σε εκλογές.
Υπουργοί τεσσάρων αφρικανικών χωρών (Αγκόλα, Ζάμπια, Τανζανία και Νότιας Αφρικής) συγκαλούν έκτακτη σύνοδο κορυφής των αφρικανικών χωρών, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε. Όπως ανακοίνωσαν είναι απολύτως αναγκαία η σύνοδος αυτή ώστε να δώσουν στον πρόεδρο Μουγκάμπε την ευκαιρία «για μια αξιοπρεπή έξοδο» από την εξουσία.
Κορυφαίοι πολιτικοί στη χώρα ζητούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ άλλοι πιέζουν για μία μεταβατική κυβέρνηση μέχρι να έρθει η ώρα της κάλπης. Πολλοί οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλωστε, καλούν ήδη τον Μουγκάμπε να «αποχωρήσει ειρηνικά από την εξουσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας