Επικίνδυνο το πυρηνικό δόγμα Τραμπ κατά Ρωσίας

αμερική

Αγεφύρωτες αντιθέσεις παραλύουν το Κογκρέσο σε θέματα προϋπολογισμού και μετανάστευσης. Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο θέτει σε αμφισβήτηση την ευφορία για την οικονομία. Ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Ρεπουμπλικανών και FBI, στη σκιά των ερευνών Μιούλερ για τις θρυλούμενες σχέσεις ανάμεσα στο επιτελείο Τραμπ και στη Μόσχα. Πολλές οι σκοτούρες, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τη δική του αίσθηση των προτεραιοτήτων.
Οπως αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη η Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε πρόσφατα από την ηγεσία του Πενταγώνου να του προετοιμάσει μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσιγκτον εντός του 2018. Μια παρέλαση που θα βάζει τα γυαλιά σε εκείνη που ο ίδιος παρακολούθησε, στο Παρίσι, πλάι στον Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Ιούλιο και που αποτέλεσε, κατά τα φαινόμενα, την πηγή της έμπνευσής του.
Ποιους εμπιστεύεται
Είναι πολύ αμφίβολο ότι οι Αμερικανοί, ασυνήθιστοι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που τις έχουν ταυτίσει περισσότερο με χώρες σαν τη Ρωσία και την Κίνα, αδημονούν να δουν τανκς και πεζοναύτες να παρελαύνουν στις όχθες του ποταμού Πότομακ. Μια φορά, η πρόταση δεν εκπλήσσει. Σε όλη τη βραχύβια πολιτική του διαδρομή, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι οι μόνες κατηγορίες του πληθυσμού που εμπιστεύεται είναι οι στρατιωτικοί και οι επιχειρηματίες. Σε εκπροσώπους αυτών των δύο κατηγοριών ανέθεσε, άλλωστε, τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησής του. Στρατηγοί επελέγησαν για τα αξιώματα του υπουργού Αμυνας, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ενώ επιχειρηματίες εγκαταστάθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, βέβαια, στο Οβάλ Γραφείο.
Αν η φαντασίωση της παρέλασης έχει περισσότερο σημειολογικό, ίσως και ψυχαναλυτικό ενδιαφέρον, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά με το νέο πυρηνικό δόγμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Το σχετικό ντοκουμέντο του Πενταγώνου υπό τον τίτλο
«Επανεκτίμηση της Πυρηνικής Στάσης» (NPR) συμπληρώνει τη Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο και τη Στρατηγική Εθνικής Αμυνας που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο.
Με το εν λόγω ντοκουμέντο, Ρωσία και Κίνα αναγορεύονται «αναθεωρητικές δυνάμεις» της διεθνούς τάξης πραγμάτων και, ως τέτοιες, βασικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ. Πρόκειται για πραγματική ανατροπή. Βεβαίως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και το Πεκίνο ποτέ δεν ήταν ειδυλλιακές. Ωστόσο, μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού μπλοκ, οι Αμερικανοί, τουλάχιστον φραστικά, έθεταν ως βασική απειλή εθνικής ασφαλείας είτε κάποια υποτιθέμενα «κράτη-ταραξίες» (Γιουγκοσλαβία επί Κλίντον, Αφγανιστάν και Ιράκ επί Μπους νεότερου) είτε τη διεθνή τρομοκρατία μη κρατικών οντοτήτων (Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος επί Ομπάμα).
Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Ντόναλντ Τραμπ λέει τα πράγματα με το όνομά τους, κηρύσσοντας την επιστροφή σε ένα νευρικό διεθνές περιβάλλον με κυρίαρχο στοιχείο τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, όπως είναι στο στρατιωτικό επίπεδο η Ρωσία και στο οικονομικό η Κίνα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, βέβαια, σπρώχνει τη Μόσχα και το Πεκίνο πιο κοντά στη δημιουργία ενός μεγάλου, ανταγωνιστικού προς τις ΗΠΑ ευρασιατικού μπλοκ, κάτι που όλοι οι προκάτοχοί του επιδίωκαν διακαώς να αποφύγουν.
Το έγγραφο
Υπό το πρίσμα αυτής της οπτικής, το «δόγμα Τραμπ» δρομολογεί την παραγωγή δύο νέων τύπων «μικρών» πυρηνικών όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τακτικά όπλα, ακόμη και σε συμβατικούς πολέμους. Το έγγραφο του Πενταγώνου αναφέρει ρητά ότι αποστολή των νέων όπλων είναι «να διευρύνουν την γκάμα των αξιόπιστων απαντήσεων των ΗΠΑ σε στρατηγικές επιθέσεις, πυρηνικές ή μη πυρηνικές». Οι διατυπώσεις του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης «μικρών» πυρηνικών όπλων ακόμη και απέναντι σε ενέργειες όπως το σαμποτάζ αμερικανικών υποδομών ή οι επιθέσεις στο Διαδίκτυο.
Οχι απροσδόκητα, το έγγραφο του Πενταγώνου προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και πολλούς δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Εγκυρες φωνές, όπως εκείνες του αμερικανικού περιοδικού Foreign Affairs και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Εκφράζοντας τις ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι η νέα στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ «δείχνει ότι μια νέα κούρσα εξοπλισμών βρίσκεται μπροστά μας» και ότι η Ευρώπη κινδυνεύει και πάλι να εγκλωβιστεί, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο. «Να γιατί πρέπει να αναλάβουμε, ως Ευρώπη, νέες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τον πυρηνικό αφοπλισμό», προσέθεσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Πηγή: Καθημερινή 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας