«Επίσημη πρώτη» Merkel- Trump στις 14 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον

1461
Merkel

Επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον στις 14 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Θα είναι η πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά τις διαφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου με επίκεντρο τις εμπορικές συναλλαγές.
Αυτή η συνάντηση είναι αρκετά σημαντική, διότι ενδεχομένως θα παράξει ενδείξεις για το πως θα κινηθούν στο μέλλον οι σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανικής Ευρώπης, οι οποίες διανύουν μια περίοδο αναταράξεων με ρευστό και αβέβαιο μέλλον.
Την επίσκεψη γνωστοποίησε Αμερικανός αξιωματούχος, πριν από τη σύνοδο στη Γερμανία των υπουργών Οικονομικών της G20, κι ενόψει της επίσκεψης του Donald Trump στη Γερμανία τον Ιούλιο για τη σύνοδο των ηγετών της G20.
«Δεν το διαψεύδουμε. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν εν ευθέτω χρόνο» είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.
O ρεπουμπλικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τον Ιανουάριο, όπου επισήμαιναν τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και υπόσχονταν να εργαστούν στενότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Γερμανίδας καγκελαρίου αναμένεται να επικεντρωθεί σε ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ αυτών της παγκόσμιας οικονομίας, του εμπορίου, του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, του ΝΑΤΟ και των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει 12 αεροπλανοφόρα για ”ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό”

Την ευχή το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει 12 αεροπλανοφόρα στο μέλλον, όπως επιθυμεί η ηγεσία του, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ομιλία του πάνω στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να «αναμορφώσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις» με μια μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Όπως έχει δηλώσει, θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να διαθέτει 350 πλοία και υποβρύχια τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας των στόχο των 310 πλοίων που είχε θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα, από το σημερινό επίπεδο των 274 πλοίων.
«Συζήτησα με αξιωματικούς του Ναυτικού και στελέχη της βιομηχανίας (των ναυπηγείων) τα σχέδιά μου να γίνει μια μεγάλη επέκταση του στρατιωτικού μας στόλου, συμπεριλαμβανομένων των 12 αεροπλανοφόρων που χρειαζόμαστε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας επί του αεροπλανοφόρου Τζέραλντ Φορντ. «Έπειτα από χρόνια μείωσης των στρατιωτικών δαπανών που εξασθένισε την άμυνά μας, θέλω να προχωρήσω σε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών στην ιστορία», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Φορώντας ένα χακί μπουφάν και μπλε καπέλο του μπέιζμπολ, ο Τραμπ είπε ότι θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «το μεγαλύτερο ναυτικό που είχαν ποτέ», για να «προβάλλει την αμερικανική ισχύ σε μακρινά μέρη». «Χρειαζόμαστε επίσης και άλλα αεροσκάφη, σύγχρονες δυνατότητες και μεγαλύτερα επίπεδα ισχύος», συμπεριλαμβανομένων και μέσων για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου, πρόσθεσε.
«Σύντομα θα διαθέτουμε τον καλύτερο εξοπλισμό του κόσμου. Θα δώσουμε στον στρατό μας τα εργαλεία που χρειάζεται για να αποτρέπει τον πόλεμο και, εάν χρειαστεί, να διεξάγει πόλεμο και να κάνει μόνο ένα πράγμα. Ξέρετε τι; Να νικάει», σημείωσε.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό μετράει σήμερα 10 αεροπλανοφόρα που θα γίνουν 11 όταν το Τζέραλντ Φορντ, το νεότερο γιγαντιαίο πλοίο του είδους, τεθεί σε υπηρεσία τους προσεχείς μήνες. Το κόστος για τη ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου αυτού υπολογίζεται στα 12,9 δισ. δολάρια.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε τον Δεκέμβριο να ενισχυθούν οι δυνάμεις του επικαλούμενο το γεγονός ότι οι δυνητικοί του αντίπαλοι αποκτούν περισσότερα και πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Ζήτησε να αποκτήσει 355 πλοία, ανάμεσά τους 12 αεροπλανοφόρα.
Τα αεροπλανοφόρα, ικανά να μεταφέρουν την αμερικανική δύναμη πυρός σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη, είναι ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος.
Όμως ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι πλέον παρωχημένος, λόγω της εξέλιξης των οπλικών συστημάτων εναντίον σκαφών επιφανείας χωρών όπως η Ρωσία ή η Κίνα. Τα αεροπλανοφόρα είναι πλέον πιο ευάλωτα και άρα δεν μπορούν να πλησιάζουν τις ακτές αρκετά ώστε τα αεροσκάφη που μεταφέρουν να είναι σε θέση πλήττουν χερσαίους στόχους, εξηγούν. Οι ίδιοι ειδικοί λένε πως καλυτερη επιλογή αποτελούν τα υποβρύχια, αφού έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν εχθρικές ακτές και να εκτοξεύουν πυραύλους ή να αναπτύσσουν μη επανδρωμένα χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας