Εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού

2085
εξέγερση

Ένταση επικρατεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς οι κρατούμενοι ορισμένων πτερυγών εξεγέρθηκαν αντιδρώντας σε επιχείρηση των ΕΚΑΜ σε κελί κρατούμενου. Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από ιστοσελίδα αντιεξουστιακού χώρου και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από την αστυνομία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχει «ζήτημα» στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση σημειώθηκε αρχικά στην Α Πτέρυγα, όπου κρατούνται μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» και στην Δ Πτέρυγα, όπου βρίσκονται κρατούμενοι που τους βαρύνουν διάφορες κατηγορίες. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της φυλακής βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κρατουμένων με εξαίρεση δύο πτέρυγες.
Οι κρατούμενοι ξεκίνησαν σπάζοντας πόρτες και ανοίγοντας κελιά. Πλέον έχουν αφαιρέσει τις κάμερες ασφαλείας από τους διαδρόμους, ενώ έχουν καταφέρει να αποσπάσουν ασυρμάτους και κλειδιά των σωφρονιστικών υπαλλήλων από τα σημεία της φυλακής που έχουν στον έλεγχό τους.


Η αρχή της εξέγερσης
Η εξέγερση ήρθε ως αντίδραση στην επιχείρηση των ΕΚΑΜ που διεξήχθη σήμερα το πρωί στο κελί του κρατούμενου Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τις επιθέσεις με βόμβες – δέματα κατά ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του Λουκά Παπαδήμου στις 28 Οκτωβρίου.
Ο 29χρονος είχε μεταχθεί από τις φυλακές Λάρισας, στις οποίες κρατείται, στις φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο διεξαγωγής δίκης που θα πραγματοποιούνταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για παλαιότερη υπόθεση, η οποία αφορούσε μεταφορά εκρηκτικών σε σακίδια στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε και ο Κ. Γιατζόγλου προχώρησε σε απεργία πείνας με αίτημα την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η ΕΚΑΜ μπήκε στο κελί του Κ. Γιατζόγλου για να τον μεταφέρουν, πράγμα που έγινε, με αποτέλεσμα κρατούμενοι να αντιδράσουν.
Η διορία και τα αιτήματα
Οι κρατούμενοι έδωσαν αρχικά διορία μέχρι τις 12:00 να φτάσει στις φυλακές κάποιος από το υπουργείο, ώστε να συζητηθούν τα αιτήματά τους τα οποία αφορούν όπως λένε «την συχνή απαγωγή κρατουμένων από τα ΕΚΑΜ και ειδικά απεργού πείνας που γίνεται για πρώτη φορά», ενώ παράλληλα θα θέσουν και τα αιτήματά τους για τον σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα.
Ήδη, οι κρατούμενοι λίγο μετά τις 11:00 έθεσαν στον γενικό διευθυντή συντονισμού σωφρονιστικών Καταστημάτων, κ. Δουλάμη και το αίτημά τους να μην υπάρξουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις για την σημερινή εξέγερση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας