ΕΛΣΤΑΤ: Υποτονική ανάπτυξη 1,3% το γ' τρίμηνο του 2017

1340
βιομηχανικής

Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο ο στόχος του προϋπολογισμού για 1,6% – Το μετριοπαθές αποτέλεσμα οφείλεται στις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης.

Ανάπτυξη 1,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2017, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος των προσδοκιών δεδομένου ότι η επίτευξη ετήσιας ανάπτυξης, ακόμη και 1,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, θα απαιτούσε μια καλύτερη επίδοση κατά το τρίτο και «καλό» τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό διότι την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου καταγράφονται οι ευεργετικές επιπτώσεις από το τουριστικό κύμα.

Πλέον με βάση τα νέα δεδομένα απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης 3,1% του ΑΕΠ στο Δ´ τρίμηνο του έτους για να πιαστεί ο στόχος του προϋπολογισμού για ετήσια ανάπτυξη 1,6% στο σύνολο του 2017.  
Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι κατά παράδοση ασθενέστερο τα χρόνια της κρίσης από το τρίτο τρίμηνο καθώς συσσωρεύονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται η κατανάλωση.
Όπως λένε στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τραπέζης της Ελλάδος, το μετριοπαθές αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις από την δημοσιονομική πολιτική και την υπερφορολόγηση.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων μείωσε υπέρμετρα τις δαπάνες του κράτους για να πετύχει υπερπλεόνασμα και να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα, κάτι που είχε αρνητικές επιπτώσεις για την πορεία του ΑΕΠ και περιόρισε το θετικό αποτύπωμα από το τουριστικό κύμα.
Από τον Νοέμβριο του 2016, όταν ανακοινώθηκε στον Προϋπολογισμό του 2017 η πρόβλεψη ανάπτυξης μέχρι σήμερα, το ποσοστό έχει αλλάξει από το 2,7% στο 1,4%, που είναι η πρόσφατη εκτίμηση του ΟΟΣΑ.
Αναλυτικά, η υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2017 (% του ΑΕΠ):
2,7% – Προϋπολογισμός 2017, ΥΠΟΙΚ (Νοέμβριος 2016)
2,1% – Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Μάιος 2017)
1,8% – Μεσοπρόθεσμο, υπουργείο Οικονομικών (Μάιος 2017)
1,6% – Προϋπολογισμός 2018, υπουργείο Οικονομικών (Νοέμβριος 2017)
1,4% – ΟΟΣΑ, ανεπίσημες προβλέψεις στελεχών ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςτον περασμένο Οκτώβριο στη Λάρισα είχε δηλώσει ότι το 2017 θα κλείσει με τον αριθμό «2» μπροστά.
Στα θετικά των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ συγκαταλέγεται πάντως η επί τα βελτίω αναθεώρηση του Β´ τριμήνου: καταγράφεται πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% (από 0,8% που ανέφερε η ανακοίνωση της 1ης Σεπτεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ) ενώ παραμένει στο 0,4% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, προέκυψε από τα εξής:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,2%)
Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 8,5%
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,6%)
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,9%).
Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών ανέφεραν τα εξής:

1. Είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το
δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.
2. Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική
εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε
ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.
3. Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού
για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας