Ελληνικό: κινητοποίηση των προσφύγων, άθλια στάση Μουζάλα

1506
διαδήλωση

Τουλάχιστον προκλητική και τραμπούκικη ήταν η συμπεριφορά του κ. Μουζάλα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον χώρο «φιλοξενίας» προσφύγων του Ελληνικού.

Με δη­λώ­σεις που θα ζή­λευαν στε­λέ­χη ακρο­δε­ξιών κομ­μά­των, όπως «σε όποιον δεν του αρέ­σει, είναι ελεύ­θε­ρος να φύγει»,«τα παι­δια των προ­σφυ­γων πανε με πούλ­μαν σχο­λείο, ενώ τα δικά σας (σσ. των ντό­πιων) όχι» ο υπουρ­γός Με­τα­νά­στευ­σης απά­ντη­σε σε εξα­θλιω­μέ­νους πρό­σφυ­γες που εδώ και τρεις μέρες ζη­τού­σαν τα αυ­το­νό­η­τα: κα­λύ­τε­ρο φα­γη­τό, πλυ­ντή­ρια, γάλα για τα μωρά.
Παρά την «επί­σκε­ψή» του στο χώρο -κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας οι αστυ­νο­μι­κοί έσπρω­ξαν και χτύ­πη­σαν μέχρι και παι­διά- ο κ. Μου­ζά­λας απ’ό­τι φαί­νε­ται δεν πα­ρα­τή­ρη­σε την αποχή  από τη λήψη συσ­σι­τί­ου που πραγ­μα­το­ποιού­σαν οι πρό­σφυ­γες εδώ και δύο μέρες, φτά­νο­ντας στο ση­μείο να δια­σπεί­ρει συ­κο­φα­ντί­ες περί τάχα «ψεύ­τι­κης απερ­γί­ας πεί­νας που δια­δί­δε­ται από ελ­λη­νι­κή ορ­γά­νω­ση».
Η συ­μπε­ρι­φο­ρά του υπουρ­γού Με­τα­να­στευ­τι­κής πο­λι­τι­κής δεν είναι ένα με­μο­νω­μέ­νο πε­ρι­στα­τι­κό που «ξαφ­νιά­ζει». Απλώς, για ακόμη μία φορά απο­δει­κνύ­ει ποιά είναι η στάση της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ απέ­να­ντι σε πρό­σφυ­γες αλά και ντό­πιους: συ­κο­φα­ντί­ες και βρι­σιές σε αλ­λη­λέγ­γους –« άη στο διά­ο­λο» σε εθε­λο­ντή διά στό­μα­τος του ίδιου του υπουρ­γού- ,συ­νει­δη­τή δια­σπο­ρά ψεμ­μά­των, απα­ξί­ω­ση και κα­τα­στο­λή όσων τολ­μούν να ενα­ντιω­θούν στην αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πο­λι­τι­κή.
Με τη δήθεν επί­κλη­ση της «προ­σπά­θειας της κυ­βέρ­νη­σης» αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα την υπο­στή­ρι­ξη της διαιώ­νι­σης του εγκλω­βι­σμού των προ­σφύ­γων υπό απάν­θρω­πες συν­θή­κες, τα εγκλή­μα­τα στα στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης, όπως οι 7 από­πει­ρες αυ­το­κτο­νί­ας και οι 5 θά­να­τοι σε στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης,  φέ­ρουν φαρ­διά πλα­τιά την υπο­γρα­φή της κυ­βέρ­νη­σης και του κ. Μου­ζά­λα. Την ίδια στιγ­μή, η πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης και η συ­μπε­ρι­φο­ρά του υπουρ­γού στρώ­νει κόκ­κι­νο χαλί στους νε­ο­να­ζί της Χρυ­σής Αυγής.
Όπως έδει­ξε και η δια­μαρ­τυ­ρία των προ­σφύ­γων στο Ελ­λη­νι­κό, η κυ­βέρ­νη­ση δεν πραγ­μα­το­ποιεί ούτε τα στοι­χειώ­δη. Για 13 μήνες άν­θρω­ποι μέ­νουν στο χώρο χωρίς ζεστό νερό, χωρίς κα­θα­ρά ρούχα, χωρίς αξιο­πρε­πές φα­γη­τό, χωρίς κα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες υγιει­νής. Η δια­χεί­ρι­ση του χώρου έχει ανα­τε­θεί κατ’ απο­κλει­στι­κό­τη­τα σε ΜΚΟ, ενώ υπάρ­χουν πε­ρι­πτώ­σεις αν­θρώ­πων που πε­ρι­μέ­νουν έγκρι­ση ασύ­λου στην Ελ­λά­δα εδώ και 6 μήνες. Την ίδια στιγ­μή, στην Αθήνα βρί­σκο­νται χι­λιά­δες άδεια κτί­ρια που ανή­κουν στο δήμο, ενώ η υπη­ρε­σία ασύ­λου και σχε­τι­κές υπη­ρε­σί­ες είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νες.
Χρειά­στη­κε μια τρι­ή­με­ρη κι­νη­το­ποί­η­ση ώστε να κερ­δη­θεί η στοι­χειώ­δης αλ­λα­γή του φα­γη­τού στον έναν από τους τρεις χώ­ρους που δια­μέ­νουν πρό­σφυ­γες, ενώ τα υπό­λοι­πα αι­τή­μα­τά τους πα­ρα­πέμθ­φη­καν στο…άγνω­στο μέλ­λον.
Είναι σαφές ότι η αξιο­πρε­πής δια­βί­ω­ση προ­σφύ­γων αλλά και ντό­πιων μπο­ρεί να κερ­δη­θεί μόνο με κοι­νούς αγώ­νες. Η ορ­γά­νω­ση αυτών των αγώ­νων το επό­με­νο διά­στη­μα είναι το πρω­ταρ­χι­κό κα­θή­κον της αρι­στε­ράς και του αντι­ρα­τσι­στι­κού – αντι­φα­σι­στι­κού κι­νή­μα­τος.
*Πηγή: Χρήστος Κατόπης, rproject.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας