«Ελευθερία του λόγου» αλά ουκρανικά: Απαγωγή στο Κίεβο και απέλαση-εξπρές Ρωσίδας δημοσιογράφου!

2156
ukranorama

Οι ουκρανικές αρχές ασφαλείας (SBU) προέβησαν για πολλοστή φορά επί ακροδεξιού καθεστώτος Ποροσένκο σε μια απρόκλητη κίνηση αυταρχισμού και ωμής παραβίασης κάθε έννοιας ελευθερίας του λόγου και, ειδικότερα, του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.
Όπως μετέδωσε αρχικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti και, στη συνέχεια και η ιστοσελίδα του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού Russia Today (RT), σήμερα (30/8) τις πρώτες ώρες μετά το μεσημέρι αρχικά απήχθη και, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να απελαθεί από την Ουκρανία η δημοσιογράφος του 1ου Καναλιού της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης (ORT) Άννα Κουρμπάτοβα.

Η Άννα Κουρμπάτοβα
Η Άννα Κουρμπάτοβα

Το δελτίο ειδήσεων του ρωσικού καναλιού ξεκίνησε με την μετάδοση της έκτακτης είδησης: «Αρχίζουμε το δελτίο μας με μια έκτακτη είδηση για την ανταποκρίτριά μας στην Ουκρανία. Η Άννα Κουρμπάτοβα απήχθη στο κέντρο του Κιέβου και είναι αδύνατη η επαφή μαζί της. Τη συνάδελφό μας την έπιασαν άγνωστοι κοντά στο σπίτι της, την οδήγησαν σε ένα αυτοκίνητο και την απομάκρυναν».
Αργότερα υπήρξε επίσημη ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου των ουκρανικών αρχών ασφαλείας (SBU) Ολένα Γιτλιάνσκαγια, όπου αναφέρεται ότι η Άννα Κουρμπάτοβα πρόκειται να απελαθεί από την Ουκρανία και ότι «Η Ουκρανία είναι κράτος δικαίου (!) και τα όργανα της τάξης της ενεργούν αποκλειστικά μέσα στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας»!
Επίσης, σε ανάρτηση στο Facebook του συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Ζοριάν Σκιριάκ, αναφέρεται επί λέξει, ότι «η Κουρμπάτοβα θα απελαθεί αναγκαστικά από την Ουκρανία και ακολούθως θα της απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα, λόγω αντιουκρανικής δραστηριότητας».
Η Ρωσία εξέδωσε ήδη νότα διαμαρτυρίας προς την Ουκρανία για την υπόθεση της Άννα Κουρμπάτοβα, ενώ η συγκεκριμένη ενέργεια οδήγησε ακόμη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να εκδώσει ανακοίνωση, όπου καλεί την Ουκρανία «να σταματήσει τις συλλήψεις και απελάσεις ξένων δημοσιογράφων».
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρά τω Προέδρω της Ρωσίας Μιχαήλ Φεντότοβ, σε συνέντευξή του στο RT τόνισε, ότι «η Ουκρανία είναι μέλος του ΟΑΣΕ και πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις, τις οποίες όλα τα μέλη του ΟΑΣΕ έχουν δεχθεί σε σχέση με τη δημιουργία συνθηκών για τη δουλειά των ξένων δημοσιογράφων. Οφείλουν να διασφαλίζουν τις όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη δουλειά τους και για την είσοδό τους στη χώρα. Ώστε να μπορούν να δούν με τα μάτια τους τα γεγονότα και να τα μεταφέρουν στο κοινό τους. Και όχι να τους διώχνουν». Και συνέχισε: «Η Άννα Κουρμπάτοβα θα μπορούσε να απελαθεί νόμιμα από την Ουκρανία, εάν είχε παραβιάσει τους κανόνες περί διαμονής αλλοδαπών στη χώρα. Εάν όμως την απελαύνουν μόνο και μόνο επειδή είναι Ρωσίδα δημοσιογράφος, αυτό ξεφεύγει από τα όρια του καλού και του κακού».
Η αρχισυντάκτρια του ρωσικού καναλιού RT Μαργαρίτα Σιμονιάν, σχολιάζοντας την υπόθεση της Άννας Κουρμπάτοβα, στο πρακτορείο RIA-Novosti επισήμανε τις ευθύνες της «ελεύθερης» και «δημοκρατικής» (δυτικής) Ευρώπης στο σημερινό κατάντημα της Ουκρανίας: «Δεν έχει τίποτε, πλέον, να πει κανείς στο Κίεβο. Μετά τη δολοφονία του Ολές Μπουζινά (σσ: Ουκρανός δημοκρατικός αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε από «αγνώστους» έξω από το σπίτι του το 2016) δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητά κανείς με το Κίεβο. Όμως θέλει κανείς να πει στην Ευρώπη: Ευρώπη, είσαι τυφλή;».
Δεν είναι κάτι πρωτοφανές στην σημερινή Ουκρανία του ακροδεξιού καθεστώτος Ποροσένκο οι διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, ντόπιων και αλλοδαπών, με πρόσχημα ότι προβαίνουν σε πράξεις «που αποσκοπούν να βλάψουν την Ουκρανία». Από το πραξικόπημα της 22ης Φεβρουαρίου 2014 και την άνοδο στην εξουσία της σημερινής, νεοφιλελεύθερης-νεοναζιστικής «κυβέρνησης» Ποροσένκο, έχουν παρατηρηθεί δεκάδες περιπτώσεις απαγωγών, συλλήψεων, φυλακίσεων, ακόμη και δολοφονιών δημοσιογράφων που δεν είναι αρεστοί στο καθεστώς του Κιέβου, ενώ «εξέχουσα» θέση στον ιδιότυπο αυτό κατάλογο έχουν οι Ρώσοι και οι Ρωσίδες δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνήθως απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως έγινε και στην περίπτωση της Άννας Κουρμπάτοβα.
Το Russia Today υπενθυμίζει ενδεικτικά, πως πριν από μερικές μέρες, στις 15 Αυγούστου, είχε απελαθεί από την Ουκρανία η δημοσιογράφος του ομίλου των δημόσιων καναλιών της Ρωσίας (VGTRK) Ταμάρα Νερσεσιάν, ενώ στα τέλη Ιουλίου το ίδιο είχε συμβεί και με την συνάδελφο και των δύο προαναφερθεισών δημοσιογράφων, Μαρία Κνιάζεβα, με ταυτόχρονη απαγόρευση εισόδου της στην Ουκρανία για 3 χρόνια. Και αυτά είναι μόνο τα πιο πρόσφατα συμβάντα, μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα…
Την ώρα που οι νοσταλγοί του δωσίλογου και συνεργάτη των Ναζί Στεπάν Μπαντέρα έχουν επιβάλει σε μια ευρωπαϊκή χώρα ένα καθεστώς που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις «αλήστου μνήμης» χούντες του Φράνκο, του Μπατίστα, ή των «δικών μας» συνταγματαρχών, η «ελεύθερη» και «δημοκρατική» Δύση, στο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν καταδικάζει το καθεστώς αυτό (πώς άλλωστε, όταν είναι δικό της δημιούργημα;), αλλά το βοηθάει με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» για την γεωπολιτική και οικονομική διαμάχη της με την Ρωσία.
Για άλλη μία φορά, ο «ελεύθερος και δημοκρατικός» κόσμος της Δύσης ζέχνει από φασισμό
*Ο Βασίλης Μακρίδης είναι δημοσιογράφος και μεταφραστής της ρωσικής γλώσσας, απόφοιτος του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ροστόβ-να-Ντονού (νυν Νότιο Περιφερειακό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας), μέλος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας