Εμπλοκή στα σχέδια της κυβέρνησης. ΕΚΤ και ESM δεν εγκρίνουν την έξοδο στις αγορές.

1706
ΕΚΤ και ESM

Πυκνά σύννεφα φαίνεται ότι έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα της κυβερνητικής προσπάθειας για έξοδο στις αγορές, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να δανεισθεί από αυτές, πράγμα που κακώς, κάκιστα, έχει αναγορευθεί σε εθνικό στόχο, αν όχι και σε όραμα για την κυβέρνηση.
Η ΕΚΤ και ο ESM τα δύο βασικά όργανα της ευρωζώνης η Κεντρική Τράπεζα του ευρωσυστήματος και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ESM δεν εγκρίνουν την έξοδο στις αγορές της Ελλάδος και αυτή η εξέλιξη καθιστά πλέον δύσκολη την δημοπρασία 5ετούς ομολόγου εντός του Ιουλίου του 2017.
Ταυτόχρονα και το ΔΝΤ θέτει ανώτατο όριο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές και ως εκ τούτου όλοι οι θεσμοί διάκεινται αρνητικά στην προσπάθεια της Ελλάδος να δανειστεί τώρα από τους ιδιώτες επενδυτές με δημοπρασία ομολόγου.
«Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος, μετά την 3η αξιολόγηση θα έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες, συν τοις άλλοις η Ελλάδα έχει διαθέσιμα κεφάλαια με μικρότερο κόστος, αφού δανείζεται από τον ESM με 1,2% μεσοσταθμικά», φέρονται να λένε καλά ενημερωμένες πηγές από τον ESM.
Κυβερνητικές πηγές πάντως ήδη προειδοποιούν ότι εάν έως τις 25 Ιουλίου δεν πραγματοποιηθεί δημοπρασία 5ετών ομολόγων, τον Αύγουστο έκδοση δεν μπορεί να υπάρξει και θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι εάν η Ελλάδα δεν βγει τώρα στις αγορές, δεν υπάρχει Σεπτέμβριος αλλά όλα τα σχέδια θα μετατεθούν για τα τέλη του 2017.
Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι η ΕΚΤ «έχει  ασκήσει veto στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων στην επικείμενη έκδοση του 5ετούς ομολόγου»
Τα σενάρια περί veto από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μην συμμετάσχουν ούτε στην διαδικασία ανταλλαγής στο νέο 5ετές με το παλαιό 5ετές λήξης 2019 δεν επιβεβαιώνεται.
Παρά τις σαφείς ενστάσεις της ΕΚΤ και του ESM το ελληνικό δημόσιο θα προσπαθήσει έως τις 25 Ιουλίου να ανοίξει βιβλίο προσφορών με στόχο να αντλήσει 2 έως 3 δισεκ. – μάλλον 3 δισεκ. – με επιτόκιο 4,4% με 4,5% και με συντελεστή υπερκάλυψης 3 φορές κατ΄ εκτίμηση.
Παράγοντας κλειδί που θα κρίνει εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές θα είναι η αξιολόγηση από την Standard and Poor’s στις 21 Ιουλίου.
Εάν αναβαθμίσει κατά μια κλίμακα σε Β από Β- την Ελλάδα ίσως η κυβέρνηση ρισκάρει έξοδο έως τις 25 Ιουλίου.
Εάν δεν αναβαθμίσει την Ελλάδα το σχέδιο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές καταρρέει, θα εγκαταληφθεί
Πάντως από το μέτωπο του ΔΝΤ τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς οι ωραιοποιήσεις που αναμένονταν δεν θα έρθουν. 

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας