ΕΔΟΕΑΠ: Να μη νομιμοποιήσουμε την υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας!

1703
ΕΔΟΕΑΠ

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι-μέλη της Λαϊκής Ενότητας από τον χώρο των ΜΜΕ: Ανακοίνωση για ρύθμιση στον ΕΔΟΕΑΠ

Οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και του ΕΔΟΕΑΠ αναλαμβάνουν μια βαριά ευθύνη: καλούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του κλάδου μας να εγκρίνουν- χωρίς καμία συζήτηση- μέσα από μια παρωδία δημοψηφίσματος βαριές και μη αναστρέψιμες αλλαγές στην περίθαλψη, τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.

Καλούμαστε να εγκρίνουμε έναν «νέο» ΕΔΟΕΑΠ χωρίς η κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για την επίμαχη ρύθμιση και χωρίς εγγυήσεις για τη στοιχειώδη βιωσιμότητα του νέου Ταμείου.

Τι θα συμβεί άραγε αν η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, ενδεχομένως με άλλοθι τις αντιδράσεις της πιο ακραίας μερίδας των εργοδοτών και με την αυτονόητη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, φέρει στη Βουλή μια πρόταση που θα περιλαμβάνει πικρές «εκπλήξεις», ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν ήδη εγκρίνει τη διάλυση του υπάρχοντος ΕΔΟΕΑΠ;

Αλλά και αν η επίμαχη πρόταση γίνει νόμος όπως έχει, ποιος μπορεί να εφησυχάσει ότι εργοδότες δεν θα εισφοροδιαφεύγουν ατιμώρητα, καταδικάζοντας σε πρόωρη ασφυξία το νέο Ταμείο, αφού η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν τους εξανάγκασαν, ως όφειλαν, να φέρουν πίσω τα κλεμένα από το αγγελιόσημο και την αθέτηση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων;

Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί συνάδελφοι, αν και αντιλαμβάνονται ότι το νέο Ταμείο θα χειροτερέψει τη θέση τους, χωρίς καν να είναι βέβαιο ότι θα αντέξει παραπάνω από δύο- τρία χρόνια, σκέφτονται ότι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να το αποδεχτούν γιατί η εναλλακτική λύση θα ήταν η πλήρης διάλυση.

Συμμεριζόμαστε την ανησυχία τους, αλλά δεν συμφωνούμε ότι η πρόταση που έχει καταταθεί αποτελεί μια κάποια λύση σωτηρίας. Αν εξαιρέσει κανείς την ένταξη όλων των εργαζομένων των ΜΜΕ στο νέο Ταμείο- τη μόνη, ουσιαστική, θετική πλευρά της ρύθμισης, αποτέλεσμα αγώνων και συλλογικών προσπαθειών χρόνων- η «λύση» που μας προτείνεται δίνει λευκή επιταγή στο μνημονικακό μπλοκ, την εργοδοσία και τα στηρίγματά της στον κλάδο για τον διαρκή ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων μας. Αποτελεί προϊόν στυγνού εκβιασμού, τον οποίο καλούμαστε τώρα να νομιμοποιήσουμε.

Πριν από ένα χρόνο, κυβέρνηση και λοιπές μνημονιακές δυνάμεις κατάργησαν το αγγελιόσημο, τον πόρο που αντιστοιχούσε στις εργοδοτικές εισφορές στο χώρο του Τύπου. Σημαντικό τμήμα των εργοδοτών, εκείνοι που εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής πίττας, είδαν εν μιά νυκτί το ποσοστό των εσόδων τους από τη διαφήμιση να αυξάνεται κατά 20%. Και μάλιστα, χωρίς να νομοθετηθεί, σε αντιστάθμισμα, εργοδοτική εισφορά για περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ. Έχοντας προηγουμένως κατασχέσει τα αποθεματικά του Ταμείου, που είχαν συρρικνωθεί τραγικά με τη ληστεία του PSI, μας οδήγησαν συνειδητά σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού.

Τμήμα της συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης υποτάχθηκε στον εκβιασμό, συμβιβάστηκε με τα «τετελεσμένα» και αναζήτησε «λύσεις» μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής ασφυξίας. Το αποτέλεσμα αυτού του «διαλόγου»- όπου ακόμη και οι πιο πρόθυμοι συνομιλητές του κ. Πετρόπουλου κατέληξαν να εμπαίζονται- δεν μπορούσε παρά να είναι τραγικό.

Ο «νέος» ΕΔΟΕΑΠ είναι ένα μεταβατικό κέλυφος που θα οδηγήσει ταχύτατα προς το νεοφιλελεύθερης, μνημονιακής έμπνευσης «επαγγελματικό Ταμείο».

Οι εισφορές των εργοδοτών στο νέο Ταμείο θα είναι σημαντικά μικρότερες από τις αντίστοιχες στα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Το τμήμα των ιδιοκτητών που αντιδρά στη ρύθμιση, αφ΄ενός μεν πιέζει για άλλου είδους «αντισταθμιστικά» οφέλη (μείωση φόρων ή εισφορών, συχνότητες), αφ’ ετέρου σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την όποια επιβάρυνσή του ως άλλοθι για να εξαπολύσει νέο κύμα απολύσεων, μειώσεων μισθών και προσλήψεων με μπλοκάκι.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η νέα ρύθμιση θα βάλει οριστικά στο συρτάρι τις απαιτήσεις μας για τα κλεμμένα των αποθεματικών και θα της λύσει τα χέρια ώστε να οικοδομήσει νέες συμμαχίες με τους βαρώνους της ενημέρωσης.

Για εργαζόμενους και συνταξιούχους οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και βαριές.

-Το εφάπαξ συρρικνώνεται δραματικά και, για τους νέους εργαζόμενους, εκμηδενίζεται.

-Η αύξηση των εισφορών μας θα οδηγήσει σε αυτόματη, σημαντική μείωση των καθαρών μισθών (4%) και συντάξεων, ενώ οι παροχές και οι προσδοκίες μειώνονται.

-Σε ένα σύστημα ασφάλισης που παραμένει υποχρεωτικό, δεν τηρείται η στοιχειώδης προϋπόθεση για εγγυημένες παροχές και θεμελιωμένες ασφαλιστικές προσδοκίες. Οι ετήσιες «αναλογιστικές μελέτες» θα δίνουν δυνατότητα στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ (όπου μπαίνουν άμεσα και οι εργοδότες) να αποφασίζει με απλή πλειοψηφία περικοπές παροχών, κάτι που παραπέμπει σε ήθη και έθιμα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Εν ολίγοις, πρόκειται για θνησιγενή λύση, γέφυρα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης, την εκτόπιση των συνταξιούχων και των ανέργων, την κατάργηση του εφάπαξ και τη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε επίδομα- φιλοδώρημα.

Αυτή την εκτρωματική «λύση» δεν πρέπει να την νομιμοποιήσουν οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στον Τύπο, στην παρωδία της συνέλευσης- δημοψηφίσματος. Τους καλούμε να την εμποδίσουν, απέχοντας από την ψηφοφορία.

Εναλλακτική λύση στην κρίση του ΕΔΟΕΑΠ υπάρχει, αρκεί να επιβληθούν οι αυτονόητες προϋποθέσεις για την ανάταξη του Ταμείου και των δικαιωμάτων μας:

Να εξαναγκαστούν οι εργοδότες να φέρουν πίσω τα κλεμμένα από το αγγελιόσημο και την εισφοροδιαφυγή, υπό την απειλή βαρύτατων προσφύγων και κατάσχεσης περιουσιών.

Να δοθεί η αναγκαία ενίσχυση, από κράτος και εργοδοσία, για την ενίσχυση του ΕΔΟΕΑΠ, σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο αυξημένο βάρος από τη διεύρυνση των ασφαλισμένων.

Να καταπολεμηθεί η προσωρινή, ανασφάλιστη εργασία με μπλοκάκι και να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς, κάτι που θα διευρύνει αποφασιστικά και μακροπρόθεσμα τα έσοδα του Ταμείου.

Να αγωνιστούμε μαζί με το σύνολο των εργαζομένων για την έξοδο από τη μνημονιακή τραγωδία, που συντηρεί σε πολύ ψηλά επίπεδα την ανεργία, προκαλώντας ασφυξία και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2014

Εργαζόμενοι στον Τύπο και συνταξιούχοι- μέλη της Λαϊκής Ενότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας