Αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος σε Βένετο και Λομβαρδία

1898
δημοψήφισμα

Xλιαρή χαρακτηρίστηκε η προσέλευση των κατοίκων στις κάλπες στην Λομβαρδία και πιο δυναμική στην περιφέρεια του Βένετο για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που ζητεί την διοικητική και φορολογική αυτονομία στις περιοχές αυτές.
Στην περιφέρεια του Βένετο, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα η προσέλευση των ψηφοφόρων ανερχόταν σε 10,87%. Στο Βένετο, την ίδια ώρα, είχε ψηφίσει το 21,1% των πολιτών άνω των δεκαοκτώ ετών.

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι θα ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό της προσέλευσης στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, πρόσθεσε όμως ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική δύναμη των δυο περιφερειών.
Οι βόρειες περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία κάλεσαν την Κυριακή τους κατοίκους να αποφασίσουν αν επιθυμούν οι περιοχές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστική αυτονομία σε σειρά σημαντικών τομέων. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23.00 τοπική ώρα για τα 7.900.000 των ψηφοφόρων στη Λομβαρδία, και τα 4.000.000 στο Βένετο.
Πρόκειται για συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο δεν θα αλλάξει άμεσα την όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές περιφέρειες που έχουν πρωτεύουσες τη Βενετία και το Μιλάνο. Αν κερδίσει το «ναι» -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- οι δυο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι θα ζητήσουν να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για αυτονομία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η φορολογική πολιτική.
Όπως και να έχει όμως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω ειδικού νόμου, από το κοινοβούλιο της χώρας.
Στο Βένετο οι κάτοικοι θα ψηφίσουν με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας μολύβι και χάρτινο ψηφοδέλτιο. Στη Λομβαρδία, όμως, η περιφέρεια αγόρασε νέα «τάμπλετ» για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ξοδεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας