Δίκτυο για μια Αριστερή Ριζοσπαστική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση

2410
αριστερή

Ποιοί είμαστε και ποιός ο σκοπός της πρωτοβουλίας
Όλοι/ες που συνυπογράφουμε το κείμενο αυτό θεωρούμε, ως αιρετοί του Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, αναγκαία τη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας μετωπικής συμπόρευσης, με αριστερό, δημοκρατικό & ριζοσπαστικό πλαίσιο και προσανατολισμό.
Η πρωτοβουλία αυτή, του συντονισμού και της δικτύωσης των αυτοδιοικητικών Β΄ βαθμού, επιδιώκουμε να αποτελέσει την βάση στη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης και εναντίωσης:
– στις συνεχιζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και στις μνημονιακές επιλογές και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ισοπεδώνουν την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση.
– στους ασφυκτικούς εποπτικούς & ελεγκτικούς μηχανισμούς που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη και τις αντίστοιχες κυρίαρχες πολιτικές που τους συνοδεύουν
στα ασφυκτικά Καλλικρατικά πλαίσια, τα οποία διατηρεί και η προτεινόμενη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου από την σημερινή Κυβέρνηση
στη μόνιμη επιτροπεία, κηδεμονία και αυστηρή επιτήρηση που θα ασκείται για δεκάδες χρόνια στη χώρα μας και στο ήδη συμφωνημένο νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής αυτών των πολιτικών, ακόμα και σε μία «μετά-μνημονιακή» – ως διακηρύσσεται- εποχή.
Το δίκτυο αυτό μπορεί και πρέπει να προτείνει και να διεκδικεί, έχοντας ως κυρίαρχο συστατικό της την συνδιαμόρφωση αιτημάτων & προτάσεων με τις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα, καθώς και τα συνδικάτα, τα σωματεία και τις συλλογικότητες, με αξιοποίηση των αναγκαίων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων προκειμένου η κάθε πρόταση να είναι εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη.
Στόχος μας επιβάλλεται να είναι η υπεράσπιση του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού ανοιχτού, υποκινητή της κοινωνικής διεκδίκησης, της αντίστασης και της συμμετοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των εχόντων.
Επιδιώκουμε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστική συμμετοχή στα μεγάλα κοινωνικά  ζητήματα και κινήματα της περιόδου, που αφορούν  την ανεργία, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών & της δημόσιας περιουσίας, των αεροδρομίων, των λιμανιών, του ενεργειακού πλούτου της χώρας, των ελεύθερων-δημόσιων χώρων από τα ντόπια και ξένα ολιγοπώλια.
Δεν αρκούμαστε σε λογικές διαχείρισης επιζητώντας  η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει ενεργό πολιτικό ρόλο, να αγωνίζεται με συνέπεια ενάντια στις  ιδιωτικοποιήσεις του νερού και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που είναι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Η δημόσια, κοινωνικά δίκαιη και αποκεντρωμένη διαχείριση αποβλήτων σε όλα τα επίπεδα, με συντονισμό ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, με επαρκείς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας όλων μας είναι και πρέπει να παραμείνει κεντρική επιλογή μας.
 
Ένα τέτοιο φιλόδοξο και ριζοσπαστικό σχέδιο δεν μπορεί να σχεδιαστεί και πολύ περισσότερο να προωθηθεί και να υλοποιηθεί χωρίς την άμεση εμπλοκή της κοινωνίας, του λαού, των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, του επιστημονικού δυναμικού, των παραγωγικών φορέων.
 
Αυτό το σχέδιο δεν είναι «μιας στάσης» ούτε υλοποιείται με διαδικασίες fast track. Η αυτοδιοί­κη­ση και οι με­τέ­χο­ντες σε αυτήν ως εκ­φρα­στές της λαϊ­κής βού­λη­σης θα πρέ­πει να επα­να­προσ­διο­ρι­στούμε, να ξα­να­βρούμε τα χαρακτηρι­στι­κά του λαϊ­κού ελέγ­χου, της συνδιαμόρ­φω­σης, της συμ­με­το­χής, τα χαρακτη­ρι­στι­κά του το­πι­κού σε συ­νάρ­τη­ση με το κε­ντρι­κό-πο­λι­τι­κό σε μια διαρ­κή διεκ­δί­κη­ση, ενερ­γο­ποί­η­ση και αφύ­πνι­ση, ενά­ντια στις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες, αντι­λαϊ­κές, μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές.
 
Σήμερα στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ απευθυνόμαστε σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, ριζοσπάστες, προοδευτικούς, πατριώτες, αγωνιστές που δεν ανέχονται την κοροϊδία και την καταστροφική πολιτική
-της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που όχι μόνον δεν καταργεί όπως είχε υποσχεθεί τον Καλλικράτη αλλά δεν παρουσιάζει καν  το Νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση. Ένα ν/σ που έχει όνομα (Κλεισθένης) και σαφείς στόχους εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών  στην Αυτοδιοίκηση και στη δεύτερη του φάση (Κλεισθένης 2) –  μετά την Συνταγματοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών-  να οριστικοποιήσει την καταστροφή και την εξαφάνιση ή απόλυτα χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, με τον μανδύα της υποτιθέμενης Περιφερειακής Διακυβέρνησης.
 
-και της πλειοψηφίας της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ που κάνει δήθεν αντιπολίτευση όχι στην ουσία και στο κεντρικό διακύβευμα – που είναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ σε ότι αυτοδιοικητικό απέμεινε και η αντικατάστασή του σε ιμάντα άσκησης αντιλαϊκής πολιτικής- αλλά σε επιμέρους σημεία, μετακινώντας το κέντρο βάρους.
 
Είναι δεδομένο ότι ουδείς ενδιαφέρεται από τις πλειοψηφίες ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ για την ουσία  της δημοκρατίας, τη συμμετοχή των περιφερειακών και  δημοτικών συμβούλων αλλά κυρίως της ίδιας της Κοινωνίας στις  αποφάσεις και τις υλοποιήσεις.
 
Καταγγέλλουμε την ίδια τη διαδικασία του κοινού συνεδρίου καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση, καθώς δεν ζητείτε το ίδιο το νομοσχέδιο, καθώς δεν δίνεται καν η δυνατότητα τοποθετήσεων, παρά γίνεται μία επικοινωνιακού τύπου φιέστα  παραγόντων προεκλογικής περιόδου.
 
Καλούμε την ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ και την κυβέρνηση να σταματήσουν την υποταγή στις εντολές των  δανειστών και την καταστροφική, για την Αυτοδιοίκηση, την οικονομία και τη χώρα,  πολιτική.
 
Καλούμε τους αυτοδιοικητικούς στο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ να αποδείξουμε ότι υπάρχει αυτοδιοίκηση που δεν υποτάσσεται, μάχεται και νικά.
 
 
Ενδεικτικές  υπογραφές περιφερειακών συμβούλων ( αλφαβητική σειρά)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΤΑΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
ΓΚΟΥΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΟΛΟΒΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΥΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ
ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΗΤΗ
ΚΥΡΙΤΣΗ ΑΓΛΑΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟ
ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΙΟΝΙΑ
ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗ
ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΤΖΩΡΤΖΗΣ) ΙΟΝΙΑ
ΣΤΑΘΑΚΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Β. ΑΙΓΑΙΟ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας