Γ. Δούκας: Τα ακίνητα του Άγιος Παύλος είναι περιουσία των ασφαλισμένων και δεν εκχωρούνται

1905
περικοπές

Δήλωση του Γιάννη Δούκα μέλους της Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας, πρώην Υποδιοικητή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Η κυβέρνηση με τροπολογία της σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επιχειρεί να πάρει χωρίς αντάλλαγμα οικόπεδο και ακίνητα ιδιοκτησίας του πρώην ΙΚΑ και νυν του ΕΦΚΑ ως καθολικού διαδόχου του ΙΚΑ αντικειμενικής αξίας ύψους περίπου 12 εκατομμυρίων €.
Στη Θεσσαλονίκη από τη δεκαετία του ΄80 λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» το οποίο προέκυψε μετά τη συγχώνευση του Α’ νοσοκομείου ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και του νοσοκομείου ΙΚΑ «Άγιος Παύλος». Τόσο οι κτιριακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν 8.800 περίπου τετραγωνικά μέτρα όσο και το όλο οικόπεδο (εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος) με εμβαδόν 18.640 τετραγωνικά μέτρα ανήκουν στον καθολικό διάδοχο του ΙΚΑ που είναι ο ΕΦΚΑ.
Η κυβέρνηση στην εισηγητική έκθεση ισχυρίζεται ψευδώς ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιχειρεί να το παραχωρήσει στο Ν.Π.Δ.Δ. «Άγιος Παύλος» και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο Υγείας χωρίς αντάλλαγμα.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΙΚΑ και σήμερα ο ΕΦΚΑ καλύπτουν τις υποχρεώσεις του οικοπέδου και των κτισμάτων προς την εφορία που αν μη τι άλλο αποδεικνύει το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Το ΙΚΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δαπανήσει τεράστια ποσά προκειμένου να καλύπτει τον ΕΝΦΙΑ των εγκαταστάσεων και του οικοπέδου.
Η μόνη λύση που μπορεί να βρεθεί και που είναι προς όφελος όλων είναι η κυβέρνηση είτε να αποζημιώσει τον ΕΦΚΑ είτε να του παραχωρήσει οικόπεδα ή κτίσματα ίσης αξίας. Δεν μπορεί με μια τροπολογία να δημεύεται περιουσία του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση περιουσία των ασφαλισμένων στους οποίους αύριο θα μειωθούν άλλη μια φορά οι συντάξεις.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου ότι δεν έχουν ούτε το πολιτικό ούτε το νομικό δικαίωμα δήμευσης περιουσίας του ασφαλιστικού συστήματος.
Η μεταβίβαση του οικοπέδου και των κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ χωρίς αντάλλαγμα ίσης αξίας είναι παράνομη, θα καταπέσει ενώπιον των δικαστηρίων και οι υπαίτιοι θα διωχθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας