Γιάννης Τόλιος για Έκθεση του ΔΝΤ: Αποκαλυπτικές θέσεις αλλά ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές

2247
αποτελέσματα

Γιάννης Τόλιος: «Οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ για το χρέος, αποτελούν ανοικτή ομολογία των υποδουλωτικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα το βαθύ αντιλαϊκό καταπιεστικό και δεσποτικό χαρακτήρα της τελευταίας»

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και την εφαρμογή των Μνημονιακών μέτρων σε βάθος χρόνου, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, τόνισε ότι, «οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ αποκαλύπτουν ανοικτά τρία πράγματα.

Πρώτον, το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται βαθιά απομείωση του. Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου, όπως και ο στόχος για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι εξωπραγματικοί. Πρέπει να κατέβουν στο 1,5% για τα πλεονάσματα και 1% για το ΑΕΠ. Από την άλλη οι κυρίαρχες ελίτ της ευρωζώνης, με την επιβολή των αξιώσεων τους, δείχνουν το σκληρό, ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του ευρωενωσικού οικοδομήματος.

Δεύτερον, οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ, αποκαλύπτουν επίσης τις δουλικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο τελευταίο Eurogroup, στο όνομα της «πάση θυσία» παραμονής στην ευρωζώνη. Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα εντείνουν την διαδικασία φτωχοποίησης του ελληνικού λαού (ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν χάσει πάνω από το 40% του εισοδήματος τους, κατά ομολογία του ευρωλάγνου διοικητή της ΤτΕ Γ.Στουρνάρα), στην καταβαράθρωση της οικονομίας και εξανδραποδισμό της νεολαίας σε ξένες χώρες. Ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την υποκρισία και αθλιότητες της κυβέρνησης. Στην προσπάθεια της να κρατηθεί στην εξουσία, εμφανίζει τις αποφάσεις του Eurogroup ότι ανοίγουν λεωφόρους «δίκαιης ανάπτυξης» και θέτουν ….«αριστερή σφραγίδα» στα Μνημόνια.

Τρίτον, οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ, αποκαλύπτουν τέλος την υποκρισία των υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που ενώ από τη μια αναγκάζονται να πουν κάποιες αλήθειες, από την άλλη στηρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές των Μνημονίων και πρωτοστατούν στην επιβολή μέτων υπερ-φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, συντριβής των εργασιακών δικαιωμάτων, λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, κά.

Οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ για τα αποτελέσματα των Μνημονιακών μέτρων (η Ελλάδα κρατάει στα σκήπτρα στο ποσοστό φτώχειας και ανισότητας από όλες τις χώρες της ευρωζώνης), καθώς τις εξωπραγματικές αποφάσεις του Eurogroup, φέρνουν αναπόφευκτα στο προσκήνιο, την ανάγκη εναλλακτικής πολιτικής που με πολύ σαφή τρόπο διατυπώνει η «Λαϊκή Ενότητα». Διακοπή πληρωμής χρέους, κατάργηση λιτότητας, αποδέσμευση από ευρωζώνη και ρήξη με τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις, εθνικοποίηση τραπεζών, εφαρμογή προγράμματος παραγωγικής ανόρθωσης, μείωση ανεργίας, ενίσχυσης αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, κά, ως αφετηρία φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου της χώρας από την κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας