Γερμανία. Τρίτοι οι σοσιαλδημοκράτες μετά τους ακροδεξιούς!

1493
Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Insa» για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται για πρώτη φορά πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο κατακτά τη δεύτερη θέση με ποσοστό 16%, ενώ το SPD κατρακυλά στο 15,5%, από το 20,5% των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Οι χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) παίρνουν 32%, Οι Πράσινοι (Die Grunen) 13%, η Αριστερά (Die Linke) 11% και οι φιλελεύθεροι (FDP) 9%.
Εν τω μεταξύ, αρχίζει σήμερα η εσωκομματική ψηφοφορία των σοσιαλδημοκρατών για τον μεγάλο συνασπισμό με τους χριστιανοδημοκράτες.
Τα 463.723 μέλη του SPD μπορούν από σήμερα και μέχρι τις 2 Μαρτίου να στέλνουν ταχυδρομικά την ψήφο τους. Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης θα γίνει γνωστό στις 4 Μαρτίου. Η ηγεσία του κόμματος, υπό τον μεταβατικό πρόεδρο Όλαφ Σολτς και την υποψήφια πρόεδρο Αντρέα Νάλες, ξεκίνησε ήδη εκστρατεία για να πειστούν τα μέλη να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό με τους χριστιανοδημοκράτες.
Παράλληλη εκστρατεία πραγματοποιούν κι οι αντίπαλοι της συνεργασίας με τη Δεξιά, επικεφαλής των οποίων βρίσκεται η πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος, Κέβιν Κιούνερτ.
Η μάχη παραμένει αμφίρροπη, ενώ το ίδιο το κόμμα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αλλά και σε πτώση, καθώς η προοπτική του μεγάλου συνασπισμού με τους χριστιανοδημοκράτες (υπέρ του οποίου τοποθετήθηκε και ο ανεκδιήγητος Αλέξης Τσίπρας, με παραινέσεις προς τον Σουλτς), ακυρώνει την όποια, έστω και ελάχιστη, πιθανότητα να αποτελέσει το SPD εναλλακτική λύση έναντι της Δεξιάς. Στις συνθήκες αυτές, το πεδίο μένει ανοιχτό για την άνοδο των ακροδεξιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας