Βροχή οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Θεσ/νικης κατά των πλειστηριασμών

1412
κάλεσμα

Θλιβερή παραφωνία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που η κυβέρνηση εκπληρώνοντας τις μνημονιακές της υποχρεώσεις μεθοδεύει τη νομοθέτηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα Δημοτικά Συμβούλια ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ της Θεσσαλονίκης στάθηκαν στο πλευρό των δημοτών τους που βιώνουν τραγικές καταστάσεις, και πήραν αποφάσεις όπου ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας, να νομοθετηθεί το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, να προχωρήσει σε ευρεία διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων στρωμάτων που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση και τα 7 χρόνια μνημόνια κτλ.

Η συζήτηση έγινε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν και υποστήριξαν με την παρουσία τους οι αγωνιστές του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.

Θλιβερή παραφωνία αποτέλεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαφώνησαν και καταψήφισαν τις παραπάνω αποφάσεις.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τους αγώνες του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, που με τις συνεχείς κινητοποιήσεις του στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα δεν επιτρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας, και προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, όχι μόνον του κόσμου, αλλά και ευρύτερο, όπως φάνηκε και από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων στη Θεσσαλονίκη.

Δηλώνει ότι μεθοδευμένα δημοσιεύματα τα οποία επιχειρούν να αμαυρώσουν τη σταθερή στάση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης υπεράσπισης της λαϊκής περιουσίας και της πρώτης κατοικίας, θα πέσουν στο κενό, όπως στο κενό έπεσε και το non paper της κυβέρνησης.

Παρατίθενται ενδεικτικά αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Π. Μελά.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την κατοχύρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας, τη θέσπιση όλων των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων που αφορούν στην προστασία της, καθώς και την ελάφρυνση των δανειοληπτών, ζητά από την Κυβέρνηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στη διάρκεια της 1ης τακτικής συνεδρίασης του Σώματος, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017. Το ψήφισμα έρχεται έπειτα από παρέμβαση μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, με παρέμβαση σε δημοτικό συμβούλιο πριν από μερικές ημέρες.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έκρινε ότι το ζήτημα της προστασίας της Α’ κατοικίας των πολιτών είναι μείζον αλλά και επίκαιρο θέμα, ζητεί από την κυβέρνηση τη θέσπιση όλων των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων ώστε να κατοχυρωθεί το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας έναντι των απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών ή άλλων χρηματοοικονομικών οργανισμών εγχωρίων ή διεθνών, στους οποίους έχουν ή μέλλει να εκχωρηθούν τα δάνεια αυτά.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί να υπάρξει ελάφρυνση ή και διαγραφή των χρεών των δανειοληπτών από δάνεια που είχαν λάβει για την απόκτηση Α’ κατοικίας, ιδιαιτέρως των ανέργων και αυτών οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους μετά την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας.

Η μείωση και η διαγραφή αυτών των χρεών για τους ευρισκόμενους σε προφανή οικονομική αδυναμία συμπολίτες μας είναι αναγκαία καθ’ όσον έχουν μεταβληθεί εντελώς οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη λήψη των δανείων αυτών. Οι χορηγήσεις των δανείων από τις τράπεζες στηρίζονταν σε εισοδηματικά κριτήρια και εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας.

Συνέβαιναν, δε, και με την προτροπή και την κάλυψη των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες ενέγραφαν κέρδη από τους τόκους αυτών των δανείων.

Η θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας της Α’ κατοικίας και η ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας και των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να αναδεχθούν μέρος της ζημίας που τους αναλογεί από τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΑΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 609/2016

Ο Πρόεδρος αφού εισηγήθηκε το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου την από 27/12/2016 εισήγηση της Επιτροπής Ψηφισμάτων, η οποία έχει ως εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πολίτες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δε μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους στο ασφαλιστικά ταμεία, στους δήμους και στην εφορία, και των οποίων η λαϊκή περιουσία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών.

Η ακίνητη περιουσία των λαϊκών οικογενειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους μιας ζωής.

Οι μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με την «τυοκογλυφική» πολιτική των τραπεζών, προκάλεσαν τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, τα οποία δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους απροστάτευτους από το νόμο δανειολήπτες.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε ουσιαστικά και εμπράκτως τους συμπολίτες μας, που κινδυνεύουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να χάσουν τη μικροϊδιοκτησία τους, χωρίς να ξεχνούμε ότι τα χρήματα τα οποία δανείζουν οι τράπεζες αποτελούν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.’Το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών, που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, δε μπορεί να αντιμετωπισθεί με απάνθρωπους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ούτε με ημίμετρα και ασπιρίνες.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Την απόσυρση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής ιδιοκτησίας

  • Τη νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και εργατικών οικογενειών στη βάση κριτηρίων

  • Την ευρεία και γενναία, στη βάση κριτηρίων, ρύθμιση χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

(38 υπέρ και 2 λευκά)

Εκδίδει ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών και απαιτεί άμεσα:

  • Την απόσυρση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής ιδιοκτησίας

  • Τη νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και εργατικών οικογενειών στη βάση κριτηρίων

  • Την ευρεία και γενναία, στη βάση κριτηρίων, ρύθμιση χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Αριθμός απόφασης 718

 Απόσπασμα από το πρακτικό 28ο/2016 Τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά.

 Θέμα : Συζήτηση και λήψη απόφασης για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

 Στη Σταυρούπολη και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (3ος όροφος του Κέντρου Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης”) , σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου του έτους 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 μ.μ συ- νήλθε σε Τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο 

 Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  Κ Α Τ Α  Π Λ Ε Ι Ο Ψ Η Φ Ι Α 

Εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους πολίτες που βιώνουν καθημερινά τη φτωχοποίηση και είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους. 

Στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα για υιοθέτηση μέτρων άμεσης προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Ζητά: Την αναστολή οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης και το σταμάτημα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας και στις οφειλές προς το Δημόσιο, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία και Κοινωφελείς Οργανισμούς (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, κλπ).  

Τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου με διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και στους επαγγελματίες. 

Παράλληλα να αποσαφηνιστούν πλήρως, οι προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να μην εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών ή στη δικαστική ερμηνεία. 

Να προβλεφθεί επίσης νομοθετικά ότι σε περίπτωση εκπλειστηρίασης ακινήτου με τίμημα χαμηλότερο της οφειλής του δανειολήπτη , παύει οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική αξίωση της τράπεζας προς αυτόν και τους εγγυητές του.

 Ακόμη με την υπαγωγή του στο νόμο να παγώνουν οι οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους.  

Τη μη πώληση μετά από το 2018 των δανειακών πακέτων σε Funds.  

Την απλοποίηση της διαδικασίας για εξωδικαστική επίλυση οφειλών με τις τράπεζες με στόχο την επαναρρύθμισή τους (περιορισμό ύψους χρεών, μείωση επιτοκίων, αύξηση χρόνου αποπληρωμής κ.α.).  

Την αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας και τη χορήγηση της δυνατότητας δεύτερης ευκαιρίας στον φτωχό. 

Τέλος εκφράζει την θέση ότι σε περίπτωση που οποιαδήποτε Τράπεζα τολμήσει να προχωρήσει στην διενέργεια πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, εντός των ορίων του Δήμου Παύλου Μελά , ο Δήμος θα σταματήσει κάθε συνεργασία μαζί της, θα ενημερώσει με όλους τους πρόσφορους τρόπους τους δημότες του για τις ενέργειες της εν λόγω Τράπεζας και τέλος θα κηρύξει την εν λόγω Τράπεζα, persona non grata, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

 Η εν λόγω απόφαση θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών , σε όλα τα Μ.Μ.Ε. καθώς και τα υποκαταστήματα των τραπεζών που εδρεύουν στο Δήμο Παύλου Μελά. 

Ταυτόχρονα θα κοινοποιηθεί στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΔΕ με αίτημα να ληφθούν σχετικές αποφάσεις και δράσεις από τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ. 



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας