Βρετανικό «ήξεις – αφήξεις» για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

1447
τουρκίας

Η Κάθριν Γουέστ, βουλευτής του Βορείου Λονδίνου του Εργατικού Κόμματος με επιστολή της καλούσε τον Υπ.Εξ. του Ηνωμένου Βασιλείου να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων για την στάση της Τουρκίας επί της κυπριακής ΑΟΖ.
Η πρώτη ερώτηση της Κάθριν Γουέστ, αφορούσε το ποιες συζητήσεις έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του «σε σχέση με τις επιχειρήσεις πλοίων του τουρκικού ναυτικού πλησίον των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου».
Απαντώντας για λογαριασμό του πολιτικού του προϊσταμένου, Μπόρις Τζόνσον, ο σερ Άλαν Ντάνκαν, υπουργός Ευρώπης, απάντησε με το σύνηθες διφορούμενο βρετανικό ύφος. Κατ’ αρχήν ανέφερε: «Το Foreign Office υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλουμε να δούμε την εξερεύνηση να προχωρά».

Προτροπή για λύση προς όλες τις πλευρές!

Στην ίδια απάντηση, όμως, συμπλήρωσε ως Πόντιος Πιλάτος, ότι η βρετανική πλευρά πιστεύει πως «οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτησή μίας λύσης».
Με τη δεύτερη ερώτησή της η κ. Γουέστ ζητούσε να πληροφορηθεί ποια είναι η αποτίμηση της κατάστασης που έχει γίνει από τη βρετανική κυβέρνηση για την κατάσταση ναυτικής ασφάλειας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι το Foreign Office είναι ενήμερο πως η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ «απετράπη από την εκτέλεση αδειοδοτημένης γεώτρησης» στην περιοχή μετά από έκδοση Navtex από την Τουρκία με την οποία προειδοποιούσε για ναυτικές ασκήσεις.
Επανέλαβε στη συνέχεια ότι η Βρετανία υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της και ότι «θέλει να δει την εξερεύνηση να προχωρά».
Συμπλήρωσε ξανά και αρκούντως φιλοτουρκικά την προτροπή για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των Κυπρίων και υπέρ της στήριξης μιας λύσης του Κυπριακού.

Ερμαφρόδιτη στάση

Είναι προφανές, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κρατάει στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και των τουρκικών προκλήσεων μια ερμαφρόδιτη στάση, ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ, την οποία δυστυχώς πολλά συστημικά Μέσα για προπαγανδιστικούς λόγους βαπτίζουν με ευκολία «φιλελληνική» ή «αντιτουρκική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας