Αφαιρέθηκαν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας από το Αμερικανικό Πολυνομοσχέδιο «Όμνιμπους»

1885
οίκος

Ούτε η σφαγή των Κούρδων στο Αφρίν, η τύχη προφυλακισμένου Αμερικανού πάστορα και προξενικών υπαλλήλων -ή το συμμαχικό ενδιαφέρον (;) για τους δυο προφυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς, υπερίσχυσαν της φροντίδας για τα τουρκικά συμμαχικά αισθήματα.
Οι διατάξεις για την επιβολή κυρώσεων -όπως ανέφερε η σχολιάστρια του Αλ Μόνιτορ Amberin Zaman σε σχετικό άρθρο της- είχαν εισαχθεί στο νομοσχέδιο, που βασικά αφορά τις αμερικανικές δαπάνες, κατόπιν επιμονής  Γερουσιαστών, ως μέτρο πίεσης υπέρ των Αμερικανών «ομήρων» στην Τουρκία. Όταν το νομοσχέδιο δόθηκε στην δημοσιότητα, η πρόβλεψη με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας είχε απαλειφθεί.
Το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ έπεισε τους γερουσιαστές να αποσύρουν τις διατάξεις επιβολής κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους που κρίνονται υπεύθυνοι για την παράνομη –κατά την αμερικανική άποψη- κράτηση Αμερικανών και Τούρκων υπαλλήλων των αμερικανικών προξενείων στην Κωνσταντινούπολη και στα Άδανα, «προκειμένου να δοθεί χρόνος στην διπλωματία», όπως επιβεβαίωσαν γερουσιαστές στην αρθρογράφο.
Το έντονο ενδιαφέρον των γερουσιαστών αφορά κυρίως την τύχη του προφυλακισμένου από του Τούρκους Αμερικανού Πάστορα ΄Αντριου Τζόνσον, απειλούμενου με ποινή φυλάκισης έως 35 ετών για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν και με πράκτορες της CIA και του Πενταγώνου και ανάμειξη  στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Για την σύλληψή του και τις συλλήψεις τριών προξενικών υπαλλήλων τουρκικής υπηκοότητας η Ουάσιγκτων είχε τον Οκτώβριο επιβάλει, σε αντίποινα, την αναστολή της παροχής βίζας σε όλους του Τούρκους πολίτες -μέτρο που κατήργησε τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αμερικανική εισαγγελία απέσυρε την κατηγορία από 11 εκ των 15 μελών της σωματοφυλακής του Ερντογάν που κατηγορούντο για βιαιοπραγίες σε βάρος Κούρδων διαδηλωτών έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή τον Μάιο του 2017. Η εισαγγελική παραίτηση από την δίωξη έγινε σε δόσεις: πρώτα για τέσσερεις και αργότερα για επτά, την παραμονή της επίσκεψης του τότε ΥΠΕΞ Τίλερσον στην ΄Αγκυρα…
Ο εκπρόσωπος στην Ουάσιγκτον του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας (HDP), του οποίου ο Κούρδος ηγέτης και 9 στελέχη είναι στη φυλακή, δήλωσε : «Η άρση της κατηγορίας κατά της σωματοφυλακής του Ερντογάν είναι μια άλλη ένδειξη  της σιωπηρής υποστήριξης των ΗΠΑ στην αυξανόμενη καταπιεστική δράση του Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς… Αμέτρητες επιθετικές ενέργειες του εναντίον Αμερικανών πολιτών… και συμμάχων των ΗΠΑ, όπως οι Κούρδοι του Αφρίν, αφήνονται αναπάντητες από τις ΗΠΑ. Αυτή η  πολιτική κατευνασμού ενθαρρύνει  τις επιθέσεις  του Ερντογάν κατά της τουρκικής δημοκρατίας και τις ενέργειές του  σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή».
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι για την απάλειψη των αντι-τουρκικών κυρώσεων από το πολυνομοσχέδιο του Κογκρέσου –που αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες σε 700 δις, επί συνόλου κρατικών δαπανών ενός τρισεκατομμυρίου τριακοσίων τριάντα δισεκατομμυρίων- δεν είχε ίσως γνώση ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής εορτής, με το προεδρικό λογίδριο περί κοινών πολιτιστικών ριζών και τους  λαϊκούς χορούς της ομογένειας στον Λευκό Οίκο.
Προφανώς την αγνοούσε και στην Αθήνα ο υπουργός Αμύνης, όταν αναφερόμενος -μετά την παρέλαση- στους δύο κρατούμενους στην Αδριανούπολη στρατιωτικούς , καλούσε «όλους τους συμμάχους να μην μείνουν στις δηλώσεις και στα λόγια, αλλά να προχωρήσουν σε έργα»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας