"Αυτή η Ευρώπη, δεν μας κάνει"

2335
λαϊκή

Κύρια σημεία από την Ομιλία του Νίκου Χουντή στην Ημερίδα με τίτλο: “Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;» που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος , 4.11.2017)

Ο Ν. Χουντής ήταν ο πρώτος που δήλωσε πως η Ευρώπη για να έχει μέλλον πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις και το όραμα περί ισοτίμων λαών και κρατών με συνοχή και πρόοδο.
«Σήμερα, τέτοιο μέλλον δεν υπάρχει. Απερίφραστα ο δρόμος έχει κλείσει ως προς αυτές τις εξελίξεις. Αν υπάρχει μέλλον σε αυτό το σχήμα που έχει φτιαχτεί, είναι με τη μορφή της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ένωσης των μνημονίων, της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής Ευρώπης κάτω από την ηγεμονία των ισχυρών, των Γερμανών» δήλωσε χαρακτηριστικά και παρέθεσε πως εναλλακτική λύση είναι η επαναθεμελίωση των τύπων της συνεργασίας μεταξύ ισότιμων, κυρίαρχων κρατών και λαών στη βάση της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας και της δημοκρατίας.
«Σήμερα αν θέλουμε η χώρα μας να βρίσκεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ανάκτησης των δικαιωμάτων -που χάνονται συνεχώς- και της αποκατάστασης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας σε εθνικό επίπεδο, τότε αυτή η Ευρώπη δεν μας κάνει».

Κινεζοποίηση βάσει του χαμηλότερου κόστους

Ο Ν. Χουντής δήλωσε πως το μέλλον της Ευρώπης είναι η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού. Εξήγησε πως πρόκειται για ένα άκρατο ανταγωνισμό έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών, με βάση το ποιος έχει το χαμηλότερο εργασιακό κόστος.

«Ο ανταγωνισμός αφορά το ποιος θα προσφέρει πιο φθηνά τα προϊόντα όχι κατ΄ανάγκη στη βάση της τεχνολογίας και της καινοτομίας καθώς αυτό το έχει χάσει η Ευρώπη αλλά με βάση τις φθηνότερες τιμές. Αυτό που λέμε κινεζοποίηση» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει ανταγωνισμός στο εσωτερικό της Ευρώπης, αντί να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ο ίδιος είπε, είναι η ατέλειωτη κερδοσκοπία που υφίσταται το ελληνικό ομόλογο έναντι των ξένων τραπεζών.

«Αυτή η πολιτική είναι για να κερδίσουν οι ισχυρότεροι και χάνουν οι ασθενέστεροι και μεταφέρεται συνεχώς πλούτος σε παραγωγικό και έμψυχο δυναμικό από τις νότιες χώρες στον βορρά» σύμφωνα με τον κ. Χουντή.

«Αποικία η Ελλάδα» 

Για θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο Ν. Χουντής σημείωσε πως η χώρα μας θα είναι μια αποικία, μια χώρα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας που θα έχει χάσει τη λαϊκή της κυριαρχία, τις παραγωγικές της δυνατότητες και θα εξαρτάται από τους ισχυρότερους που τη λεηλατούν και την υποτάσσουν σε συγκεκριμένο επίπεδο ζωής με κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

«Θέση αναπτυξιακή και ισότιμη δεν υπάρχει. Αυτό ζούμε και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και η αλλαγή θα είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης. «Είναι θεσμικά κατοχυρωμένες αυτές οι πολιτικές και η αντιδημοκρατική διαδικασία έχει ομολογηθεί στο όνομα ότι δε γίνεται αλλιώς. Αυτή η στρατηγική υποταγή έγινε και τον Αύγουστο του 2015. Με τη συνέχιση τέτοιων πολιτικών δεν μπορούμε να προσδοκάμε καλύτερες ημέρες στην Ελλάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας