Αυστρία: Επικράτησε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τρίτη δύναμη η ακροδεξιά

1608
αυστρία
Δυστυχώς τα εκλογικά αποτελέσματα της Αυστρίας δείχνουν βαθιά συντηρητικό έως ακροδεξιό προσανατολισμό, επιβεβαιώνοντας τις νέες οπισθοδρομικές τάσεις που αναπτύσσονται στην Κεντρική γερμανική Ευρώπη και στον ανατολικοευρωπαϊκό χώρο.

Το βαθιά συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών πρόωρων βουλευτικών στην Αυστρία, με το ποσοστό του να αγγίζει το 31,6%.
Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο θεωρείται και ο πιθανότερος εταίρος στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να πάρει εντολή να σχηματίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς καταλαμβάνει τη τρίτη θέση, ενώ δεύτερο έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.

Σύμφωνα με αυτές τα αποτελέσματα το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του στο 31,6 %,  οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν που ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών περιορίζονται σε ποσοστό 26,9 % ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων τελικά τρίτο αποσπά ένα 26 % (ποσοστό αυξημένο κατά επίσης 5,5 μονάδες).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), κατακτώντας ποσοστό 5,3 % (συν 0,3%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 4,9 %, μειωμένο κατά 7,5 μονάδες σε σχέση με το 2013 , ενώ την είσοδο του στην νέα Βουλή με ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η “Λίστα Πιλτς” του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4 % και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας