Αυξάνονται τα προβλήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

2097
ταιπεδ

Από τις στήλες της ISKRA είχαν επισημανθεί και στο παρελθόν (βλέπε άρθρο στην Iskra -Τα κέρδη των ΕΛΠΕ πάνω από την ασφάλεια;  Νίκου Μπάρμπα – 14/3/17) ότι στα ΕΛΠΕ υφίστανται μεγάλα κενά σε θέματα Ασφαλείας και πρόληψης ατυχημάτων , που έρχονται σε συνέχεια λανθασμένων επιλογών της Διοίκησης με την τοποθέτηση στα ανώτερα κλιμάκια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν διοίκηση και προγραμματισμό.
Μετά το θανατηφόρο ατύχημα με 4 νεκρούς το 2015, η σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ δείχνει να μην έχει ενσκήψει πάνω στα προβλήματα και να αναλύσει τα αίτια και τους λόγους των ατυχημάτων, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων φαινόμενων. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, η διοίκηση ΕΛΠΕ προχώρησε στην πρόσληψη Άγγλου συμβούλου και έχει επιδοθεί στην συγγραφή ενημερωτικών εγκυκλίων επί των ισχυουσών διαδικασιών.
Όμως οι δράσεις αυτές, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν είχαν αποτελεσματικότητα. Διερωτώμαι μάλιστα τη σημασία αυτών των δράσεων, όταν ακόμη και σήμερα βλέπουμε πως οι κύριοι ηθικοί αυτουργοί και υπεύθυνοι του πολύνεκρου ατυχήματος προήχθησαν και αναβαθμίστηκαν.
Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων οι κύριοι υπεύθυνοι μένουν στο απυρόβλητο, ενώ στέλνονται στα δικαστήρια και σε περιπέτειες, οι τελευταίες «τρύπες του ζουρνά», προς έκπληξη και αγανάκτηση όλων των εργαζομένων.

Ευθύνες και της κυβέρνησης και της σημερινής διοίκησης ΕΛΠΕ

Αρχικά να γίνει καθαρό πως η σημερινή διοίκηση ΕΛΠΕ δεν είναι κάποια αριστερή διοίκηση αλλά μία Λατσέικη διοίκηση. Δεν είναι μία διοίκηση που ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον λαού και των  εργαζομένων. Τα αποτελέσματα των λαθεμένων επιλογών δεν κρύβονται, είναι πλέον ορατά και από την ίδια την εταιρεία στη σελίδα των helpe.gr.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό site, είχαμε ρεκόρ σοβαρών ατυχημάτων όλων των εποχών το 2017.
– Επίσης ρεκόρ αστοχιών εξοπλισμού.
– Επιπλέον ρεκόρ διαρροών με ατμοσφαιρικές και θαλάσσιες ρυπάνσεις.
Οι κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου γίνονται μάρτυρες, σχεδόν καθημερινά που ο «πυρσός» του διυλιστηρίου φωτίζει όλη την περιοχή και ο καπνός φθάνει ψιλά στον ουρανό, ενός εγκλήματος με χιλιάδες τόνους πετρελαιοειδών να καίγονται και να επιβαρύνουν με καρκινογόνους ρύπους το ήδη βεβαρυμένο περιβάλλον. Παράλληλα προσεύχονται για αποφυγή ενός πιθανού μεγάλου ατυχήματος στο οποίο να θρηνήσουμε και πάλι θύματα.
Οι κύριοι της διοίκησης, ξοδεύουν τεράστιο  μέρος του  χρόνου τους,  σε κάθε λογής συνέδρια, στημένες συνεντεύξεις και πληρωμένες δημοσιεύσεις, για αυτοπροβολή για ενίσχυση «ημετέρων» και ικανοποίηση «ζώντας το όνειρό τους».
Κατά τη γνώμη μου, η διοίκηση της εταιρείας, δείχνοντας έστω στοιχειώδη ευαισθησία προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία, οφείλει να θέσει άλλες προτεραιότητες.
Να  ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα ασφάλειας και λειτουργίας  των εγκαταστάσεων πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα εργαζομένων και ζήσουμε σημαντικές επιπτώσεις στους κατοίκους  του Θριασίου Πεδίου.
Να ασχοληθεί με το στόχο της μείωσης των περιβαλλοντικών ατυχημάτων και τον περιορισμό της   συνεχούς εκπομπής  αέριων ρύπων και γενικά να δώσει λύσεις σε παρόμοια σημαντικά θέματα.
Θεωρώ ότι αυτό είναι το καθήκον κυβέρνησης και διοίκησης απέναντι στο λαό και τον τόπο. Όμως, τέτοιοι στόχοι δεν θα προχωρήσουν, όσο κυβέρνηση και διοίκηση δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του λαού, αλλά σε ημερήσια διάταξη είναι οι  μνημονιακοί στόχοι πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας