Ατέλειωτη τραγωδία: 16 νεκροί, 1 αγνοούμενος, πολλοί τραυματίες. Πνίγηκαν Μάνδρα και Νέα Πέραμος. Βροχή και σήμερα

2122
νεκροί

Σε κατάσταση σοκ βρίσκει τη χώρα η επόμενη ημέρα της τραγωδίας στη Δυτική Αττική.
Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 16 (5 γυναίκες και 11 άνδρες), ενώ υπάρχουν 23 τραυματίες (από τους οποίους οι 11 πήραν εξιτήριο, μια γυναίκα στην εντατική) και ένας αγνοούμενος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 300 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ το οδικό δίκτυο, σχεδόν στο σύνολό του, έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές
Νέοι άνθρωποι μεταξύ των 15 νεκρών
Να σημειωθεί ότι οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αττικής έμειναν ανοιχτές όλο το βράδυ της Τετάρτης, κατόπιν εντολής του Εθνικού Κεντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σε αυτές έχουν ήδη μεταφερθεί οι σοροί από το Θριάσιο Νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθούν νεκροψίες και να διαπιστωθούν κατά περίπτωση τα αίτια θανάτου.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, οι θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμούς που προκάλεσαν στα θύματα διάφορα αντικείμενα κατά την αιφνίδια και απότομη μετακίνησή τους από τους χειμάρρους που δημιουργήθηκαν.
Βάσει των πρώτων αναφορών για τα θύματα, ήδη από το πρωί της Τετάρτης γινόταν λόγος για τους εξής ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πλημμύρας:

  • Γυναίκα 82 ετών, νεκρή στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής.
  • Ηλικιωμένος άνδρας, νεκρός στο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνωνος, επίσης στη Μάνδρα.
  • Άνδρας, 65 ετών περίπου βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα.
  • Άνδρας, περίπου 50 ετών, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών-Θηβών, στη Μάνδρα.
  • Γυναίκα, εγκλωβισμένη μέσα σε αυτοκίνητο, στην οδό Αίαντος, στη Μάνδρα.
  • Άνδρας, στο Ψαλίδι της Μάνδρας, ανευρέθη σε ανοιχτό χώρο.
  • Γυναίκα 95 ετών, η σορός της οποίας εντοπίστηκε στο σπίτι της, στη οδό Στρατηγού Ρόκα, στη Μάνδρα.
  • Δύο άνδρες, 55 και 80 ετών, προηγουμένως αγνοούμενοι από τη Μάνδρα, ανασύρθηκαν νεκροί στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου

Ανάμεσα στα θύματα, ο Γιώργος Μακαρούνας, 36 ετών, ο Μπάμπης Δημητρόπουλος, 54 ετών, και ο Σεραφείμ Γκορτζάς, 57 ετών.
Ο Γιώργος Μακαρούνας ήταν πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών και το επάγγελμά του ήταν οδηγός φορτηγού. Την Τετάρτη εκτελούσε δρομολόγιο με το φορτηγό του. Τη στιγμή που συζητούσε από το κινητό τηλέφωνο με τη μητέρα του, είδε τον χείμαρρο της λάσπης να κινείται προς το μέρος του με τρομακτική ορμή. «Μαμά, φοβάμαι, πνιγόμαστε!» ήταν τα τελευταία λόγια του πριν κλείσει η τηλεφωνική γραμμή.

Ο Μπάμπης Δημητρόπουλος είχε πάει για κυνήγι με τον αδερφό του, Δημήτρη. Τα δύο αδέλφια παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο πρώτος να χάσει τη ζωή του. Ο δεύτερος μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης εθεωρείτο αγνοούμενος.

Ο Σεραφείμ Γκορτζάς, πρώην τεχνίτης δικτύου του ΟΤΕ, είναι το τρίτο από τα 15 θύματα που έχουν αναγνωριστεί.
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας
Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -με διάγγελμα- κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα και υποσχέθηκε την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε η πολιτεία να τους συμπαρασταθεί πλήρως.


Παρέμβαση εισαγγελέα 
Παράλληλα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική. Θα ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα αδικήματα που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις.


Αυτά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στην Αθήνα
Μετά από συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι σήμερα, Πέμπτη, προληπτικά για την ασφάλεια των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν 20 σχολεία που βρίσκονται κοντά σε ρέματα στις περιοχές Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και Άνω Κυψέλη.
Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα εξής Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας: 105ο, 102ο, 134ο, 29ο, 172ο, 14ο, 36ο, 56ο, 66ο, 60ό, 162ο και 58ο.
Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα παρακάτω Γυμνάσια και Λύκεια: Το Μουσικό Γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο και 9ο ΕΠΑΛ, το 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 38ο Γυμνάσιο και 38ο ΓΕΛ, το 23ο και 24ο Γυμνάσιο, το 23ο ΓΕΛ, το 39ο Γυμνάσιο και 39ο ΓΕΛ, καθώς και το 72ο Γυμνάσιο.







ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας