Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας (18-03-2018)

2175
διακαναλική

Για την πολιτική, οργανωτική, προγραμματική, κινηματική, κοινωνική και εκλογική προετοιμασία και παρέμβαση της ΛΑ.Ε το επόμενο διάστημα.
 

  1. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και επεμβάσεις, η έξαρση των εθνικισμών, οι ανταγωνισμοί εξοπλισμών, αλλά και για τους δρόμους και πηγές ενέργειας, και οι περιφερειακές επιδιώξεις ισχύος και επικυριαρχίας, τείνουν να μετατρέψουν εκ νέου τα Βαλκάνια και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο σε διακεκαυμένη ζώνη δίπλα στην τυλιγμένη στις φλόγες Μέση Ανατολή.

Στην προϊούσα αυτή αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων η ιμπεριαλιστική Δύση με εργαλεία το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιχειρεί να απαντήσει προσπαθώντας να ενισχύσει τον έλεγχό της στην περιοχή.
Στρατηγικού χαρακτήρα στόχος σε αυτή την φάση των ΗΠΑ και του κυρίαρχου στην ΕΕ Γερμανογαλλικού άξονα είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Η Νατοϊκή και ευρωενωσιακή ολοκλήρωση στα Βαλκάνια δεν μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συντάσσεται πλήρως με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή επιχειρώντας να εξυπηρετήσει με αυτό τον τρόπο και τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου.
Η χώρα μας, αντί να παίζει στην περιοχή το ρόλο του βραχίονα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της νεοφιλελεύθερης Γερμανικής ΕΕ, οφείλει να πρωταγωνιστήσει για μια διαφορετική πορεία και ένα νέο προοδευτικό σχέδιο ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια.
Η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει την καταπολέμηση κάθε μορφής εθνικισμού, αλυτρωτικών ή επεκτατικών βλέψεων, καχυποψιών και ηγεμονισμού στα Βαλκάνια και την αποτίναξη των ιμπεριαλιστικών εξαρτήσεων και επεμβάσεων.
Αγωνιζόμαστε για μια ειρηνική Βαλκανική Χερσόνησο χωρίς πολεμικές αντιπαραθέσεις, χωρίς και έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μία Βαλκανική, η οποία θα μπορεί να συμβάλει και για μια νέα Μεσογειακή συνεργασία ειρήνης, προόδου και σταθερότητας, χωρίς ξένους στόλους και βάσεις, ανταγωνισμούς εξοπλισμών και με προστασία του περιβάλλοντος.
 

  1. Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν πρέπει να συνθλιβούν: ούτε ανάμεσα στους εθνικισμούς. Ούτε ανάμεσα στην αναθεωρητική και αποσταθεροποιητική επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν της Τουρκίας. Ούτε ανάμεσα στους τυχοδιωκτισμούς των αστικών τάξεων και τις πολεμικές συγκρούσεις των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που αυξάνουν τους κινδύνους επεισοδίων στην Κύπρο και το Αιγαίο.

Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από τον επιθετικό άξονα συνεργασίας της με Ισραήλ-Αίγυπτο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τη σταθερότητα στην περιοχή και για την ίδια τη χώρα και το λαό μας. Μία ένταξη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πλέον φιλοαμερικανική των τελευταίων χρόνων, εξυπηρετεί πιστά.
Η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει ένα νέο όραμα ειρήνης, ελπίδας, συνεργασίας και προοπτικής στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μας, μόνο εάν εφαρμόσει μία νέα ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Επίσης, μια πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων, που να υπηρετεί τους παραπάνω στόχους.
Σήμερα, απέναντι στους υπαρκτούς κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή, που γεννούν τόσο η όξυνση των ανταγωνισμών στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα όσο και η επιθετική πολιτική των κυρίαρχων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, είναι όσο ποτέ είναι αναγκαία η πιο πλατιά συσπείρωση και κοινή δράση όλων των αντιιμπεριαλιστικών, φιλειρηνικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και των χωρών της περιοχής μας, για να αντιπαρατεθούμε στον πόλεμο και τον φασισμό.
Για να διώξουμε το ΝΑΤΟ, τις ξένες βάσεις, αλλά και να αντιπαρατεθούμε στις πολυεθνικές, που θέλουν να λεηλατήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και το περιβάλλον. Για να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τα δικαιώματα των λαών και των μειονοτήτων, για να βρούμε νέους δρόμους συνεργασίας.
Για τη Λαϊκή Ενότητα η διασφάλιση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, της ειρήνης και του δικαιώματος του λαού να ζει, να εργάζεται και να αγωνίζεται στον τόπο του δεν μπορεί ούτε πρέπει να είναι υπόθεση «μυστικής διπλωματίας», δεν μπορεί να «εναποτίθεται» στις διαπραγματεύσεις με τους ιμπεριαλιστές, και δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι αρμοδιότητα μιας στρατιωτικής ηγεσίας πλήρως ενσωματωμένης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.
Γι αυτό η ΛΑΕ θα συμβάλλει στην αναγέννηση ενός πλατιού, μαζικού και ενωτικού, φιλειρηνικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και για την συγκρότηση ενός ευρύτατου αντιιμπεριαλιστικού- αντιπολεμικού πολιτικού μετώπου.
Ο αγώνας για να αποτραπεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός πολέμου, σε αναπόσπαστη σύνδεση με την αντιιμπεριαλιστική πολιτική, πρέπει να συνδυάζεται με τη μόνιμη προσπάθεια για την ανατροπή των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων λιτότητας. Αυτή η πολιτική είναι απαραίτητη και για να μπει φραγμός στον κίνδυνο της ακροδεξιάς και της μέσω του εθνικισμού επαναδραστηριοποίησης και της φασιστικής απειλής.
Γι αυτό η ΛΑΕ θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, μέσα στο μαζικό κίνημα και στο πολίτικο πεδίο, με στόχο:

  • Να αντισταθούμε στην παράλογη κούρσα των εξοπλισμών.
  • Να φράξουμε το δρόμο στην ανάπτυξη των εθνικιστικών ακροδεξιών, ακόμα και φασιστικών δυνάμεων και αντιλήψεων.
  • Να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, που παράλληλα με την επιβολή των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων του 3ου Μνημονίου, προωθεί μια απόλυτη ευθυγράμμιση με τον ιμπεριαλισμό.
  1. Στις Ιταλικές εκλογές ηττήθηκαν τα παραδοσιακά συστημικά κόμματα του ευρωμονόδρομου. Την αμφισβήτηση, όμως, σ’ αυτά και τον νεοφιλελεύθερο “ευρωπαϊσμό” τους δεν την εξέφρασαν εκλογικά οι δυνάμεις της Αριστεράς αλλά προς το παρόν είτε θολές πολιτικά, δημαγωγικές και ανορθολογικές είτε ακροδεξιές και φασίζουσες δυνάμεις, που κινούνται στην κατεύθυνση ενός αρρωστημένου εθνικισμού.

Βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης και στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι η ενσωμάτωση βασικών δυνάμεων της Αριστεράς στη λογική του ευρωμονόδρομου και η αδυναμία τους να δώσουν εναλλακτική διέξοδο με συγκεκριμένο σχέδιο σε προοδευτική και βιώσιμη κατεύθυνση. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό κενό, με αποτέλεσμα την αμφισβήτηση των λαών προς τη νεοφιλελέυθερη ΕΕ να την εκφράζουν εκλογικά δημαγωγικές και ακροδεξιές δυνάμεις, που παρουσιάζονται με τον ψεύτικο μανδύα του αντισυστημισμού.
Με βάση αυτές τις εξελίξεις η πρόταση αμφισβήτησης και ρήξης με την ευρωζώνη και την ΕΕ και στην Ευρώπη και στη χώρα μας σε συνδυασμό με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα παραγωγικού μετασχηματισμού καθίσταται όσο ποτέ αναγκαία και επίκαιρη.
Όπως, επίσης, πολύ πιο επίκαιρο και αναγκαίο γίνεται σήμερα το σχέδιο για μια άλλη Ευρώπη των κυρίαρχων δημοκρατικών εθνών και λαών στη βάση ισότιμης πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, μακριά και απέναντι από ηγεμονισμούς και τα ευρωατλαντικά σχέδια της ΕΕ, του ευρώ και του ΝΑΤΟ.
 

  1. Η ΛΑΕ ζητά να χυθεί άπλετο φως, να υπάρξει εμπεριστατωμένη και σε βάθος έρευνα για το υπαρκτό σκάνδαλο της NOVARTIS, να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι της διασπάθισης τεράστιων ποσών δημοσίου χρήματος και πρώτα απ’ όλα τα πολιτικά πρόσωπα. Επίσης να διεκδικηθεί από το ελληνικό δημόσιο και από τα ασφαλιστικά ταμεία η επιστροφή των απωλειών τους εξαιτίας αυτού του σκανδάλου. Θα επιμείνουμε σ’ αυτούς τους στόχους, παρότι ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών και η σύνθεση της παρούσας βουλής συνιστούν σοβαρά εμπόδια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η ΛΑΕ, επίσης, θα επιμείνει να αναδεικνύει τις κοινωνικές συνέπειες αυτού του σκανδάλου σε βάρος των ασφαλισμένων που πλήρωναν και πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακα, σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων που επιβαρύνθηκαν οικονομικά. Επίσης να αναδεικνύει τη βασική αιτία αυτού του σκανδάλου, δηλαδή τη μετατροπή του φαρμάκου από δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε ιδιωτικό.
Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια άλλη συνολικά διαφορετική πολιτική για την υγεία και την περίθαλψη
-Έμφαση στην πρόληψη, στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, στην αγωγή υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να αντιστραφούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της μνημονιακής περιόδου. Στόχος λιγότεροι άνθρωποι να νοσούν, λιγότερες ανάγκες για νοσηλεία, μικρότερη ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.
– Πλήρης και καθολική υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη για όλο τον πληθυσμό, πλήρες σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα νοσοκομεία, φραγμοί στην ιδιωτική βιομηχανία της υγείας.
Στήριξη δημόσιων νοσοκομείων με κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει τις ανάγκες τους, στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη και σταθερή εργασία, αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και επαναφορά στο δημόσιο υπηρεσιών τους που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
Κρατική φαρμακαποθήκη και κεντρική δημόσια προμήθεια των φαρμάκων και του εξοπλισμού για το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να σπάσουν οι εκβιασμοί των πολυεθνικών του φαρμάκου.
Ανάπτυξη δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας, με γενναία δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και αξιοποίηση του τεράστιου επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτό το σκάνδαλο αξιοποιείται από την κυβέρνηση και την μνημονιακή αντιπολίτευση για επικοινωνιακά παιχνίδια και για αποπροσανατολιστική πολιτική πόλωση μεταξύ τους.
Είναι, επίσης, απαράδεκτο αυτό το σκάνδαλο να αξιοποιείται από ολόκληρο το μνημονιακό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο για συγκάλυψη των πραγματικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, που προκαλούν τα μνημόνια της φτωχοποίησης, της υποτέλειας και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και υποδομών.
Μέσα από αυτή την υπόθεση αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη για μια μεγάλη αντιμνημονιακή, δημοκρατική ανατροπή στη χώρα μας, που, μεταξύ άλλων, θα προωθήσει -μέσα από συντακτική συνέλευση ένα νέο Σύνταγμα– που θα καταργεί, πριν απ’ όλα, τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης  Υπουργών, θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον ουσιαστικό κοινωνικό και λαϊκό έλεγχο σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και διαχείρισης δημόσιου χρήματος.
Μια τέτοια κατεύθυνση οφείλει να συνδυαστεί με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, με έμφαση στη δημόσια ιδιοκτησία, τον εργατικό έλεγχο, το δημοκρατικό σχεδιασμό. Ένα μοντέλο που να φέρνει στο προσκήνιο τις δυνάμεις της εργασίας που μπορούν να δώσουν πολύ πιο αποτελεσματικές λύσεις από τους χρυσοπληρωμένους μάνατζερς, που θεωρούσαν «επιχειρηματικότητα» τη συστηματική εξαγορά του πολιτικού προσωπικού και την υπερχρέωση των δημόσιων οικονομικών.
Η μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στα σκάνδαλα και στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας της FYROM (με τον εθνικιστικό τόνο που πήραν με ευθύνη των διοργανωτών τους), συνιστά δεξιά ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση, ενώ ενισχύονται με αυτό τον τρόπο οι ακροδεξιές δυνάμεις και μηχανισμοί.
 

  1. Την ίδια στιγμή η μνημονιακή πολιτική συνεχίζεται και εξελίσσεται:

Από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης με τα 110 αντιλαϊκά μνημονιακά  προαπαιτούμενα και από την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης με τα 88 προαπαιτούμενα, αλλά και από τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το δημόσιο χρέος και τη μορφή αυστηρής εποπτείας τους, που θα ακολουθήσει την τυπική λήξη των μνημονίων, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι ότι: «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» με την τυπική λήξη του τρίτου καταστροφικού μνημονίου, εάν θα συντελεστεί και αυτή “κανονικά”, δεν πρόκειται να υπάρξει!
Η Ελλάδα με το τυπικό τέλος του μνημονίου θα τεθεί από τον ESM σε μία ομολογημένη ή ανομολόγητη γραμμή “προληπτικής πιστωτικής στήριξης“, με την ύπαρξη ενός “ευρωπαϊκού κουμπαρά”, που θα την υποβοηθά προκειμένου να συγκρατεί σε λιγότερο ληστρικά, αλλά ληστρικά, επίπεδα, τα επιτόκια δανεισμού της από τις λεγόμενες αγορές.
Αυτή, όμως, η “στήριξη” και ο “κουμπαράς” της θα έχουν ως αντίτιμο ένα “νέο πρόγραμμα“ λιτότητας, με την διαφορά τώρα ότι οι “θεσμοί” (ΕΕ και ΔΝΤ) θα έχουν αποφύγει μία νέα χρηματοδότηση της χώρας μας.
Το κυβερνητικό success story, περί δήθεν εξόδου από τα μνημόνια δεν ισχύει. Η χώρα μας δεν βγαίνει ουσιαστικά από τα μνημόνια, αφού οι 550 εφαρμοστικοί τους νόμοι θα εξακολουθούν να ισχύουν. Οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν μέχρι το 2060 λόγω δέσμευσής της για υψηλά και εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον  η κυβέρνηση  έχει δεσμευτεί  και έχει ψηφίσει  μείωση  του αφορολόγητου, μείωση των συντάξεων και  εκποίηση  της δημόσιας περιουσίας και για μετά την «τυπική λήξη» του 3ου μνημονίου επεκτείνοντάς το με αυτό τον τρόπο και για τα επόμενα χρόνια.  Η αυστηρή εποπτεία της χώρας από τους δανειστές της θα επεκταθεί για πολλές δεκαετίες μέχρι να αποπληρώσει το 75% του δημοσίου χρέους της. Η δημόσια περιουσία της θα είναι υποθηκευμένη στο ελεγχόμενο από τους δανειστές “υπερταμείο” για 99 χρόνια.
Γίνεται σαφές, από τις τελευταίες εξελίξεις, ότι ο μεταλλαγμένος μνημονιακά ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε δύναμη που υπηρετεί με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο το εγχώριο οικονομικό κατεστημένο, τους δανειστές της χώρας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να ασκήσουν, σε αυτό το πεδίο, καμία αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Οι δυνάμεις της σύγχρονης ριζοσπαστικής και αντιμνημονιακής Αριστεράς καλούνται να καλύψουν το πολιτικό κενό μιας γνήσιας αριστερής προοδευτικής πολιτικής στην χώρα μας.
Αυτό το  πολιτικοοικονομικό μνημονιακό κατεστημένο, οδηγεί τα λαϊκά στρώματα της χώρας σε  οικονομική – κοινωνική εξαθλίωση.
Μπαίνουμε σ’ ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα με πυκνές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και σε μία παρατεταμένη άτυπη προεκλογική περίοδο με σοβαρό ενδεχόμενο το 2018 να είναι εκλογική χρονιά.
Η ΛΑΕ, στα πλαίσια ενός μεσοπρόθεσμου πολιτικού σχεδιασμού της, θα συνεχίσει την παρουσία της στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, και την προσπάθειά της για ανασύνθεση και επαναθεμελίωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ταυτόχρονα τίθεται σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των παραπάνω λόγων.
 

  1. Κοινωνικά πολιτικά μέτωπα της περιόδου

 
Ø     Εργασιακά:
Κεντρική διεκδίκηση αυτής της περιόδου θα είναι η αποτροπή της περαιτέρω κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και της ουσιαστικής κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος, που περιορίστηκε δραματικά με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση στα πλαίσια της 3ης μνημονιακής αξιολόγησης.
Δημόσια προβολή των θέσεών μας για την επαναφορά και αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, δικαιωμάτων και συλλογικών συμβάσεων.
Απαιτείται, επίσης, πρωτοβουλία ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων μας, που παρεμβαίνουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο την ενοποίηση και μεγιστοποίηση της δράσης μας σ’ αυτό και την ανασυγκρότησή του σε ενωτική, ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση.
Απαιτούνται πρωτοβουλίες παρέμβασης κυρίως στο επίπεδο των πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, συντονισμού των υπαρκτών αγωνιστικών δυνάμεων στη βάση των προβλημάτων των εργαζομένων, πρωτοβουλίες ανοίγματος μετώπων στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στην νεολαιίστικη απεύθυνση.
Παράλληλα η ΛΑΕ θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της σε χώρους εργασίας και γειτονιές στη μάχη για προσλήψεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά των συμβασιούχων, των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των επικουρικών γιατρών και εργαζομένων με άλλε μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Είναι απαραίτητο τα «εργασιακά» να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και σχεδιασμού των Πολιτικών Επιτροπών σε τοπικό επίπεδο και να διερευνηθούν τα σημεία όπου η τοπική δράση μας θα συνδέεται με δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
 
Ø     Κοινωνική ασφάλιση
Για τους συνταξιούχους στηρίζουμε την ενότητα και τον συντονισμό όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων, με στόχο την αποτροπή νέων μειώσεων στις συντάξεις και την ακύρωση όλων των μνημονιακών νόμων λεηλασίας των συντάξεων.
Κλιμάκια της ΛΑΕ θα συνεχίσουν να παραβρίσκονται στις πανσυνταξιουχικές ή κλαδικές κινητοποιήσεις τους και να πραγματοποιούν συναντήσεις με μαχόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις. Επίσης, θα συνεχίσουμε δυναμικές κινηματικές πρωτοβουλίες είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία μαζί με τις συνταξιουχικές οργανώσεις.
Δημόσια προβολή της πρότασής μας για την στήριξη και αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων και για την ανακεφαλαιοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης ως αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της από τις τράπεζες, τις κυβερνήσεις και την άρχουσα τάξη της χώρας μας.
 
Ø     Ιδιωτικοποιήσεις:
Προτεραιότητα δίνουμε στην διοργάνωση πολιτικών και κοινωνικών αντιστάσεων, στην οργάνωση της εργατικής και λαϊκής αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα στη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ καθώς και στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Την ίδια στιγμή, ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος και οι ελεύθεροι χώροι: τo παράδειγμα του Ελληνικού είναι ενδεικτικό, αλλά όχι το μόνο.
Επιδίωξή μας είναι ο αγώνας αυτός να μην περιοριστεί μόνο στα πλαίσια των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές, που ιδιωτικοποιούνται, αλλά να αγκαλιάσει και τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, να συμπεριλάβει όσον το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές και εργατικές συλλογικότητες, που εκπροσωπούν ευρύτερα εργατικά, νεολαιΐστικα και λαϊκά στρώματα. Επίσης, η κοινή μας δράση σε αυτό το μέτωπο αγώνα με τις άλλες αριστερές δυνάμεις.
Οι δυνάμεις της ΛΑΕ θα πάρουν πρωτοβουλίες για τον συντονισμό αυτών των αντιστάσεων και τη μετωπική συνένωσή τους στο κορυφαίο δυνατό όχι μόνο κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.
Στην κατεύθυνση αυτή παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλία στο χώρο της ΔΕΗ, η οποία πρέπει να στηριχτεί για τη συγκρότηση  ενός κοινωνικού  και  εργατικού μετώπου αντίστασης και αγώνα (συνδικαλιστών, συλλογικοτήτων ,ενεργών πολιτών κλπ).
Προβολή των θέσεών μας για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων την ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας και την ανασυγκρότηση τους, για να συμβάλλουν αποτελεσματικά στον παραγωγικό μετασχηματισμό.
 
Ø     Συνέχιση και ενίσχυση των κινηματικών δράσεων μας κατά των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων και των εξώσεων σε όλη την Ελλάδα και της πολιτικής καμπάνιας μας «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη-κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό».
Η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, των κερδοσκοπικών funds και των τραπεζών αλλά και για να αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις του κινήματος κατά της αρπαγής λαϊκής περιουσίας και κατοικίας χρησιμοποιεί ακραίο αυταρχισμό και αστυνομική καταστολή και θέσπισε ως ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση πλειστηριασμών από αυτό το κίνημα.
Επίσης, νομοθέτησε ότι από 21 Φεβρουαρίου η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ότι από την Πέμπτη 1η Μαΐου, θα εκπλειστηριάζονται ηλεκτρονικά λαϊκές κατοικίες και περιουσίες για οφειλές άνω των 500 ευρώ, προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η ΛΑΕ απαιτεί:

  • Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με μέτρα όπως η νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας και η διαγραφή χρεών των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών και μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία.
  • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από λογαριασμούς εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων.
  • Κατάργηση του ΙΔΙΩΝΥΜΟΥ, να μπει τέλος στις διώξεις και στην καταστολή του κινήματος.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη – Κράτους
Θα εργαστούμε, ώστε το κίνημα κατά των ηλεκτρονικών πλέον πλειστηριασμών και των εξώσεων που θα ακολουθούν να διευρυνθεί, σε κάθε πόλη (ήδη σε αρκετές πόλεις έχει γίνει) με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κινημάτων γειτονιάς, συλλόγων δανειοληπτών, εργατικών και φοιτητικών σωματείων, αγωνιστικών εργατικών κέντρων και νομαρχιακών τιμημάτων της ΑΔΕΔΥ, επαγγελματικών συλλόγων κλπ. όχι μόνον με κείμενα υπογραφών, αλλά και με μαζική παρουσία στα συμβολαιογραφεία, που τους πραγματοποιούν.
Το κίνημα αυτό θα πρέπει να βρεθεί στις γειτονιές. Εκεί να συσπειρώσει τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες, να ευαισθητοποιήσει και τον υπόλοιπο λαϊκό κόσμο, και να μαζικοποιηθεί περισσότερο. Η ΛΑΕ στηρίζει τη συγκρότηση τέτοιων πλατιών πρωτοβουλιών στις γειτονιές, τις ενωτικές πρωτοβουλίες συντονισμού τους, καθώς και το πανελλαδικό δίκτυο συντονισμού τους.
Θα συνεχίσουμε να διακινούμε πλατιά το σχετικό φυλλάδιο της ΛΑΕ.
 
Ø  Συμβάλλουμε στη συγκρότηση αυτοδιοικητικών συσπειρώσεων και πρωτοβουλιών ή τη στήριξη και ενίσχυση υπαρχόντων στη βάση των τοπικών προβλημάτων, προτάσεων και αγώνων για τη λύση τους σε κατεύθυνση αντιμνημονιακή, αντινεοφιλελεύθερη και ενιαιομετωπική.
Οι Π.Ε της ΛΑΕ θα πρέπει να προσανατολιστούν σταθερά και με σχέδιο στην προώθηση συμπορεύσεων σε τοπικό επίπεδο, με όρους δημιουργίας “από τα κάτω”, πρωτοβουλιών, δράσεων κινηματικού χαρακτήρα, αυτοδιοικητικών κινήσεων κλπ με συλλογικότητες- ομάδες ή πρόσωπα με αριστερά, ριζοσπαστικά, αντινεοφιλελεύθερα και αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά.
Συγκρότησης αυτοδιοικητικών ριζοσπαστικών συσπειρώσεων πρωτοβουλιών και κινήσεων, με κινηματικό προσανατολισμό, που θα απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να αγωνισθούν ενάντια στην κυβερνητική μνημονιακή πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου προς όφελος του κεφαλαίου (Ελληνικό, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λ.π.), ενάντια στην διάλυση των κοινωνικών υποδομών και την πλήρη πρόσδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης στο κράτος με τους νέους και παλιούς καλλικρατικούς νόμους.
Οι αυτοδιοικητικές αυτές κινήσεις θα πρέπει να αποτελούν τη βάση για τη συγκρότηση ευρύτερων πρωτοβουλιών για κεντρικά μέτωπα της περιόδου, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί και οι εξώσεις.
Αξιοποιώντας τις ως τα τώρα επεξεργασίες αυτοδιοικητικών κινήσεων, στις οποίες δραστηριοποιούνται δυνάμεις μας, για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και σε Πανελλαδικό επίπεδο, καταγγέλλουμε την μνημονιακή πολιτική των ΣΔΙΤ και της καύσης που υλοποιεί η κυβέρνηση και αναδεικνύουμε τη δική μας πρόταση, που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις.
Το τμήμα αυτοδιοίκησης της ΛΑΕ θα συνδιοργανώσει με το Πολιτικό Συμβούλιό της πανελλαδική σύσκεψη των δυνάμεων μας που δρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα τοπικά κινήματα, για να παρθούν αποφάσεις για την καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη της δουλειάς μας σ’ αυτό τον τομέα.
 
Ø   Αντιρατσιστικό αντιφασιστικό μέτωπο: συνδέουμε τον αγώνα κατά των πολέμων, του ιμπεριαλισμού και της λιτότητας με την αλληλεγγύη και την πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Αντιτασσόμαστε στο θεσμικό και κρατικό ρατσισμό σε όλη την Ευρώπη, που με εργαλείο την καλλιέργεια της ξενοφοβίας και ισλαμοφοβίας λειτουργεί ενισχυτικά για την άνοδο της ακροδεξιάς. Διεκδικούμε, σύμφωνα με την σύμβαση της Γενεύης, ελεύθερη διέλευση για τους πρόσφυγες προς τις χώρες που επιθυμούν να ζήσουν  και το δικαίωμά τους στο άσυλο. Παλεύουμε ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τα hot spots, τα κέντρα κράτησης και τις απελάσεις, ενάντια στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, με ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, προγραμματίζουμε επισκέψεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Ο αντιφασιστικός αγώνας περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες μας. Αποδεικνύουμε το ρόλο της πατριδοκαπηλίας από τους νεοναζί και την ακροδεξιά, που με όχημα τον εθνικισμό και τον ρατσισμό επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζομένους και την κοινωνία. Επιδιώκουμε την δημιουργία κοινών μετώπων πάλης με όλες τις αντιφασιστικές συλλογικότητες για να καταδικάσουμε και να απομονώσουμε τους νεοναζί, να αποτρέψουμε την διείσδυση της “Χρυσής Αυγής” σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους, να αποκρούσουμε τις επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, πρόσφυγες μετανάστες και αντιφασίστες.
 
Ø     Άλλες πολιτικές δράσεις της ΛΑΕ σε μεγάλα κοινωνικά μέτωπα :
 

  • Νεολαία: Με βάση την σχετική εισήγηση της θεματικής επιτροπής νεολαίας της ΛΑΕ θα προωθήσουμε σχέδιο πολιτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων και δράσεων για τα προβλήματα της νεολαίας (ανεργία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός).
  • Δημόσια Υγεία: Η ΛΑΕ θα πρωτοστατήσει στην στους αγώνες για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Επίσης οι τοπικές Π.Ε. σε συνεργασία με τις κλαδικές επιτροπές υγείας πρέπει να σχεδιάσουν την αυτοτελή πολιτική παρουσία της ΛΑΕ στα Νοσοκομεία και τις δομές Υγείας της περιοχής τους. Περιοδείες ΛΑΕ σε μεγάλα νοσοκομεία. Συναντήσεις με φορείς τους.
  • Δημόσια παιδεία: Συμβάλλουμε στη διαμόρφωση κοινού αγωνιστικού μετώπου εκπαιδευτικών και γονέων και προβάλλουμε δημόσια τις θέσεις μας για την προάσπιση και αναβάθμισή της.
  • Περιβάλλον: Παρουσία ΛΑΕ στις κινητοποιήσεις – στήριξη στις τοπικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και για την υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων. Για τη ΛΑΕ το περιβάλλον δεν είναι δευτερεύουσα πτυχή. Η περιβαλλοντική διάσταση είναι οργανική πλευρά του ριζοσπαστικού μεταβατικού μας προγράμματος, που είναι ανταγωνιστικό στην καπιταλιστική λογική της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της καταστροφής του περιβάλλοντος.
  • Μικρομεσαίοι επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι: κεντρικό αίτημα το πάγωμα και η διαγραφή χρεών τους και η προστασία τους από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Περιοδείες της ΛΑΕ σε εμπορικούς δρόμους.
  • Μικρομεσαίοι αγρότες: σεισάχθεια στα χρέη τους, δραστική μείωση του κόστους παραγωγής και των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεών τους, μείωση της ψαλίδας των τιμών των προϊόντων ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, χρηματοδότηση των αγροτών με δάνεια με σχεδόν μηδενικά επιτόκια μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ, προστασία των προϊόντων Προστατευομένων Ενδείξεων, κατάργηση του  νόμου αυστηροποίησης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, δημοκρατική ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών κλπ. Περιοδείες της ΛΑΕ σε αγροτικά κεφαλοχώρια, συγκεντρώσεις σε καφενεία.
  • ΑμεΑ: ενάντια στον προωθούμενο, σφαγιασμό προνοιακών παροχών. Ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάπτυξη αντιστάσεων σ’ αυτές τις μνημονιακές πολιτικές από το ίδιο το αναπηρικό αλλά και γονεϊκό κίνημα. Ολιστική αντίληψη από τη ΛΑΕ για την προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ. Όλες οι προγραμματικές προτάσεις μας για επιμέρους τομείς θα πρέπει να διαπνέονται από μέριμνα για την στήριξη των ΑμεΑ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, τους μισθούς, τις συντάξεις, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ.

 

  1. Ποιος είναι ο βασικός πολιτικός και εκλογικός στόχος μας;

 
Η ΛΑΕ θέτει τις δυνάμεις της σε κινηματική, πολιτική και εκλογική ετοιμότητα.
Για τη ΛΑΕ η μάχη των εκλογών είναι αναπόσπαστα δεμένη με την προσπάθειά της να υπάρξει ξανά ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής και μια Αριστερά αντάξια των παραδόσεων και των αγώνων του λαού μας. Δεν είναι αυτοσκοπός ούτε στηρίζεται σε αυταπάτες. Επιμένουμε, όμως, ότι σήμερα η διαμόρφωση ενός αναγκαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για την αποτελεσματική παρέμβαση στις εκλογές και για την ύπαρξη επιτέλους ξανά μιας αντιπολίτευσης από  αριστερά στη Βουλή, αλλά και για να μπορέσει να βγει ξανά μπροστά η εργατική τάξη, η νεολαία, ο λαός και να ορίσουν την πορεία της χώρας. Ξέρουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά πρωτίστως ούτε και κύρια τις εκλογές, αλλά συνολικά την κατάσταση στο λαϊκό κίνημα, αλλά οι εκλογές μπορούν να είναι μια αποφασιστική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση.
Στόχος μας είναι να προβάλλουμε την εναλλακτική πρότασή μας και να συμβάλλουμε στη συγκρότηση κοινωνικού πολιτικού μετώπου, που θα εκφραστεί και εκλογικά, με στόχο την είσοδο του στη βουλή.
Γιατί επιδιώκουμε αυτό το στόχο;

  • Για να υπάρξει δυναμική και αποτελεσματική αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, που σήμερα δεν υπάρχει.
  • Γιατί μπορούμε να είμαστε όχι μόνο ριζοσπαστική, ανατρεπτική αλλά και χρήσιμη για το λαό αντιπολίτευση, κερδίζοντας μάχες για τα πραγματικά του προβλήματα.
  • Γιατί έχουν δεσμεύσει τη χώρα μας με μνημονιακές πολιτικές άγριας λιτότητας μέχρι το 2060 και δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε να αντισταθούμε και να τις ανατρέψουμε.

 
Στόχος μας είναι η αποδόμηση του κυβερνητικού success story, αποδεικνύοντας με πειστικά επιχειρήματα ότι η χώρα μας δεν βγαίνει ουσιαστικά από τα μνημόνια της λιτότητας.
Επίσης στόχος μας είναι και η αποκάλυψη στο λαό ότι ο σημερινός μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά. Ότι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει βρίσκονται στον αντίποδα των αρχών και αξιών της. Ότι είναι δεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που δεν προσφέρουν θετική διέξοδο από την κρίση για το λαό και τη χώρα.
Επίσης, θα ενισχυθεί το ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο μας στη ΝΔ, στις άλλες μνημονιακές δυνάμεις και στην ακροδεξιά.
Προτεραιότητά μας είναι να αποδομήσουμε το κυρίαρχο συστημικό θεώρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στα μνημόνια πολιτική και ότι αυτά αποτελούν πλέον μία κανονικότητα για το λαό και τη χώρα μας.
Να πείσουμε τα λαϊκά στρώματα ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Ότι αυτή είναι όχι μόνο ριζοσπαστική και ανατρεπτική στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο, αλλά και ρεαλιστική και βιώσιμη. Να ενισχύσουμε έτσι την αυτοπεποίθηση του λαού ότι μπορεί και αξίζει να αγωνιστεί για μία τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική.
 

  1. Με ποιο πρόγραμμα;

 
Η ΛΑ.Ε θα διαμορφώσει ένα καινοτόμο προεκλογικό πρόγραμμα που θα έχει ως βάση τις συλλογικά αποφασισμένες θέσεις μας, οι οποίες πρέπει να επικαιροποιηθούν και εξειδικευτούν. Ένα πρόγραμμα αντάξιο των ιδεών και αξιών μας, που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες του λαού και της χώρας, θα συμβάλλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της Αριστεράς, που έχει δεχτεί σοβαρότατα πλήγματα, όχι μόνο από την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την κατάρρευσή ή τον εκφυλισμό διάφορων σοσιαλιστικών εγχειρημάτων σ’ όλο τον κόσμο. Ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην επανίδρυση και επαναθεμελίωση μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Βασική επιδίωξή μας είναι το πρόγραμμα της ΛΑ.Ε να εξυπηρετεί και να διαπερνιέται ολόκληρο από τα θεμελιώδη προτάγματα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής ανεξαρτησίας σε αντιπαράθεση και ρήξη με τα μνημόνια και τον ευρωμονόδρομο.
Τα βασικά στοιχεία της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής και ρεαλιστικής πρότασης της ΛΑΕ, που θα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμά της θα είναι τα εξής:
 
Ø     Η αποκατάσταση όλων των εργασιακών κατακτήσεων με επίκεντρο την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της λιτότητας, η στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων, λαϊκών εισοδημάτων και η καταπολέμηση της ανεργίας.  Κεντρική πλευρά του προγράμματος μας είναι η αναδιανομή υπέρ των εργαζόμενων τάξεων, που έχουν υποστεί τεράστιες και πολύπλευρες εισοδηματικές απώλειες στα χρόνια των μνημονίων, σε αντίθεση με τα κέρδη του κεφαλαίου που την τελευταία περίοδο έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν.
Ø      Η ακύρωση και η κατάργηση των μνημονίων και, κυρίως, μετά την όποια τυπική λήξη τους, των εφαρμοστικών νόμων τους, που θα εξακολουθούν να ισχύουν.
Ø     Η διαγραφή του δημόσιου χρέους, με όπλο την στάση πληρωμών.
Ø    Η εθνικοποίηση των τραπεζών, ώστε με δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό και εργατικό έλεγχο να παίξουν ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.
Ø    Η σεισάχθεια (διαγραφή) στα ιδιωτικά χρέη λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων ιδιαίτερα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με την περικοπή των προσαυξήσεων και ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής. Για τις υπερχρεωμένες μεγάλες επιχειρήσεις η ρύθμιση της αποπληρωμής και η περικοπή των χρεών προς τις τράπεζες θα συνδυαστεί με την απόκτηση από τις εθνικοποιημένες τράπεζες των αναλογούντων στο διαγραφέν χρέος μετοχών.
Ø     Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Επανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας και του δημοσίου ελέγχου των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ) και των κοινωνικών αγαθών, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Ανασυγκρότηση τους και κοινωνικοποιημένη λειτουργία τους. Αξιοποίησή τους ως βασικός μοχλός για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας και την αναβάθμιση των κοινωνικών πολιτικών.
Ø     Η δημοκρατική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά και ποιοτικά τις ανάγκες της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Ø     Η προώθηση ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος, που θα βοηθάει, όχι μόνο στην ριζική αναδιανομή του πλούτου στη χώρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και στον αναπτυξιακό και παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Μείωση των φόρων για εργαζομένους και συνταξιούχους, για μικρούς και μεσαίους ελευθέρους επαγγελματίες. Κατάργηση των φορολογικών  προνομίων και απαλλαγών της ολιγαρχίας.
Ø     Ο παραγωγικός, βιώσιμος και οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας. Με εργαλεία τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση, τον δημόσιο τομέα, τον κοινωνικό τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με μια εκδημοκρατισμένη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
Ø    Με την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της εθνικής και δημοσιονομικής πολιτικής επιδιώκουμε την αύξηση των δημοσίων δαπανών, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να αποτελέσουν την βάση για την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των εργαζόμενων τάξεων αλλά και για μία άλλη αναπτυξιακή πολιτική.
Ø  Σημαντικά σημεία αυτού του προγράμματος είναι α) η τόνωση της λαϊκής κατανάλωσης μέσα από την ανατροπή της λιτότητας και β) η ενεργητική παρέμβαση του κράτους στην ενίσχυση της απασχόλησης με εκτεταμένες προσλήψεις ειδικά σε τομείς, που σχετίζονται με τις δημόσιες υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, κοινωνική φροντίδα κ.λ.π.)
Ø  Ένα σημαντικά επαυξημένο παραγωγικά επανασχεδιασμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με βασικά εργαλεία τον δημόσιο τομέα και τις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις θα συμβάλλει α) στην ενίσχυση κλάδων και τομέων, οι οποίοι 1) είναι αναγκαίοι για μία άλλη πολιτική εις όφελος των λαϊκών τάξεων (φαρμακευτικός κλάδος, εξοπλισμός μεταφορών και μηχανολογικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λ.π.) 2) όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα (αγροδιατροφικός τομέας,  ενεργειακός τομέας, χημική βιομηχανία κ.λ.π.) β) στη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς και αναβάθμισης της πρωτογενούς παραγωγής γ) στη στήριξη των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων, στο βαθμό που  στοχεύουν την παραγωγική και τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας, την αύξηση των θέσεων εργασίας, την στήριξη των εργατικών κατακτήσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση τους είναι συμβατή με το συνολικότερο νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής.
Ø     Ένα αναβαθμισμένο δημοκρατικό δημόσιο σύστημα παιδείας, ένα καθολικό, επαρκώς χρηματοδοτούμενο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την πολιτιστική αναζωογόνηση της χώρας και για το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στον αθλητισμό.
Ø     Η διαμόρφωση εκλεγμένης Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα γίνει αφετηρία για μια νέα λαϊκή μεταπολίτευση και ένα νέο Σύνταγμα, που θα κατοχυρώνει και ενισχύει την δημοκρατία, την διαφάνεια παντού, την λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Ø     Η προώθηση μιας πολυδιάστατης, ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ισότιμων διεθνών οικονομικών σχέσεων με τη διεθνιστική αλληλεγγύη από και σε αγωνιζόμενα κινήματα και την κοινή φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική δράση ως βασικά συστατικά διεξόδου από την κρίση αλλά και στήριξης της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης που προτείνουμε.
 
Θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή, και κυρίως την χρηματοδότηση, όλου του προοδευτικού μας προγράμματος είναι η σχεδιασμένη έξοδος από την ευρωζώνη η συγκρότηση και έκδοση εθνικού νομίσματος σε νέα βάση και η ρήξη με την ΕΕ.
Συνεπώς, μια πραγματικά φιλολαϊκή κυβέρνηση, πρέπει εξαρχής να προχωρήσει σε αυτήν την αναγκαία τομή, παράλληλα με την διακοπή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων του δημοσίου χρέους.
Ο ελπιδοφόρος αυτός εναλλακτικός δρόμος που προτείνουμε είναι συγκρουσιακός με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, με τον ευρωμονόδρομο και με τις νεοφιλελεύθερες  πολιτικές και δεν μπορεί να ανοίξει με τη λογική της ανάθεσης σε μία κυβέρνηση όσο φιλολαϊκή κι εάν αυτή είναι. Θα πρέπει να είναι ευθύνη ενός ολόκληρου κινήματος, θα πρέπει να είναι ευθύνη του οργανωμένου λαού.
Γι αυτό απαιτεί σχεδιασμό, πολιτική βούληση, συγκεκριμένη οργανωτική προετοιμασία, ενημέρωση του λαού, ενεργή λαϊκή υποστήριξη από ένα στιβαρό και δημοκρατικά οργανωμένο λαϊκό και εργατικό κίνημα και διασφάλιση διεθνών στηριγμάτων.
Για την παρακολούθηση και επικαιροποίηση του προγράμματος της ΛΑ.Ε συγκροτείται επιτροπή προγράμματος.
 

  1. Με ποιους πολιτικούς ή εκλογικούς συμμάχους;

 
Με στόχο τη συγκρότηση κοινωνικού, πολιτικού και εκλογικού μετώπου  στη βάση κοινού προγράμματος απευθυνόμαστε χωρίς ηγεμονισμούς και ισότιμα κατά προτεραιότητα σε όλες τις αριστερές, ριζοσπαστικές, κινηματικές δυνάμεις, αλλά και σε  δημοκρατικές, πατριωτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις και συλλογικότητες, που έχουν να επιδείξουν δημοκρατική προσήλωση και αντιμνημονιακή συνέπεια, δεν αντιπαρατίθενται σε βασικές αρχές και αξίες μας, δεν αναπαράγουν εθνικιστικές αντιλήψεις και δεν υιοθετούν επικίνδυνες αντιπροσφυγικές απόψεις.
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΣ εγκρίνει τις πρωτοβουλίες της ΠΓ, τόσο ως προς την απεύθυνση της, όσο και ως προς την ιεράρχηση των προσκλήσεων,
Απευθυνόμαστε, επίσης, για συμπαράταξη και συνεργασία και σε πρόσωπα του αντιμνημονιακού και αριστερού χώρου από την πολιτική, την τέχνη, τα γράμματα, τις επιστήμες, τον πολιτισμό και αθλητισμό, αλλά και τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.
Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της ΛΑΕ δεν έγιναν σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό, γιατί στο χώρο της Αριστεράς και των αντιμνημονιακών δυνάμεων εξακολουθεί να υπάρχει είτε λόγω πολιτικής αυτάρκειας και αλαζονείας, είτε λόγω σεχταρισμού, ένα κλίμα χωριστών διαδρομών ή ακόμα και έντονων αντιπαραθέσεων, που δεν ανταποκρίνεται στη διογκούμενη λαϊκή απαίτηση για κοινή δράση, συμπαράταξη ή ακόμα και πολιτική και εκλογική συνεργασία τους.
Παρά ταύτα η ΛΑΕ, με αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης, ιστορικότητας των στιγμών και επιτέλεσης χρέους απέναντι στο λαό, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την συγκρότηση μετώπου αυτών των δυνάμεων.
Στην κατεύθυνση αυτή, προχωράμε, έχοντας ήδη ξεκινήσει με επιστολή στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη δημόσια, πρόσκληση των πολιτικών συλλογικοτήτων που προαναφέραμε για συναντήσεις, στις οποίες θα τους προτείνουμε όχι μόνο συνεργασία στα κοινωνικά μέτωπα, αλλά και πολιτική και εκλογική συνεργασία.
Το ΠΣ καλεί όλες τις οργανώσεις της ΛΑΕ να αναλάβουν και να στηρίξουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες από τα κάτω – στα μέτωπα των πλειστηριασμών, της αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις, το αυτοδιοικητικό – τοπικό πεδίο, στα εργατικά συνδικαλιστικά σχήματα, στη νεολαία κλπ- θέτοντας συνδυασμένα τα ζητήματα της ενότητας στη δράση με την αναγκαία συνεργασία στο πολιτικό πεδίο.
Εκτιμάμε ότι η πολίτικη συσπείρωση των αγωνιστών/στριων της Αριστεράς, ξεκινώντας από τους αγώνες και προχωρώντας στα ζητήματα του αναγκαίου πολιτικού “μετώπου”, είναι η δύναμη που μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά
Επίσης, συνεχίζουμε τις μετωπικές πολιτικές πρωτοβουλίες, τις προσκλήσεις σε συγκεντρώσεις μας, ανταποκρινόμαστε στις πρωτοβουλίες και στις προσκλήσεις των άλλων αντιμνημονιακών και Αριστερών δυνάμεων, είτε για συναντήσεις, είτε για συμμετοχή σε εκδηλώσεις τους, συγκροτούμε κοινά σχήματα σε συνδικαλιστικό κίνημα και ΟΤΑ. Προχωράμε κατ’ αρχή σε πολιτική συμπόρευση με όσους συμφωνούν, για να λειτουργήσει αυτό ως θετικό παράδειγμα και για τους άλλους.
Συνδέουμε τον στόχο μας για την συγκρότηση μετώπου με τις μετωπικές πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες μας σε όλα τα επί μέρους πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα της περιόδου, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και από τα κάτω, στους χώρους εργασίας, δήμους, γειτονιές, σχολές κλπ.
Ασκούμε δημόσια κριτική σε όσους αρνούνται ή υπονομεύουν το μέτωπο.
 

  1. Η ενίσχυση της ΛΑΕ είναι χρήσιμη για το λαό και αποφασιστικός παράγοντας για τη συγκρότηση του μετώπου.

Γιατί πρέπει να ενισχυθεί η ΛΑΕ :

  • Παραμένουμε μία συνεπής αντιμνημονιακή δύναμη και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αντιμνημονιακή ανατροπή.
  • Έχουμε εναλλακτική πρόταση και μεταβατικό πρόγραμμα για τώρα και όχι για την άλλη ζωή.
  • Έχουμε ηθικό πλεονέκτημα. Δεν συμβιβαστήκαμε, δεν προσκυνήσαμε, αγωνιστήκαμε μαζί με τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο, που εξαπατήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμνημονιακή ανατροπή. Δεν προδώσαμε όσους είχαν εναποθέσει ελπίδες σε μας, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τον ίδιο στόχο, μείναμε σταθεροί στις θέσεις μας, δεν το βάλαμε και δεν το βάζουμε κάτω.
  • Ήμασταν και είμαστε μπροστά στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες.
  • Έχουμε ενωτική μετωπική πολιτική, για τη συγκρότηση κοινωνικού πολιτικού και εκλογικού μετώπου των αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, που έχουν σήμερα όσο ποτέ ανάγκη ο λαός και η νεολαία.

 

  1. Επικοινωνιακή πολιτική

Αξιοποίηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις πολιτικές καμπάνιες, περιοδείες και συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού στελεχών, ώστε να αποδεικνύουμε ότι έχουμε οργανωτικό και πολιτικό βάθος, αλλά και νέων σε ηλικία συντρόφων, για να απευθυνόμαστε πιο αποτελεσματικά και ελκυστικά στη νέα γενιά.
Προχωρούμε άμεσα στη συγκρότηση επιτροπής πολιτικής επικοινωνίας. Αξιοποιούμε όλα τα αναγκαία  παραδοσιακά και κυρίως σύγχρονα εργαλεία και μέσα επικοινωνίας.
Η ΛΑΕ θα συνεχίσει την πολιτική καμπάνια της με επίκεντρο τα κοινωνικά μέτωπα, την εναλλακτική πρόταση της και την ανάγκη συγκρότησης του πολιτικού, κοινωνικού και εκλογικού μετώπου. Επίσης, τη διοργάνωση ανοιχτών πολιτικών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα γι αυτά τα θέματα.
Με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία για την πραγματοποίηση στα τέλη Μάη ή αρχές Ιούνη Διημέρου πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης (όπως το περσινό unity) συγκροτούμε άμεσα οργανωτική επιτροπή.
Στόχος μας είναι να προγραμματιστούν ανάλογες δράσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
 

  1. Σε ποιους απευθυνόμαστε για πολιτική και εκλογική στήριξη;

 
Απευθυνόμαστε για πολιτική και εκλογική στήριξη στις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στους ανέργους, στις νέες και νέους, στους συνταξιούχους, στα ΑμεΑ, στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες.
Απευθυνόμαστε κυρίως στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στον κόσμο της αποχής. Θα πρέπει να επεξεργαστούμε ειδικό πολιτικό σχέδιο προσέγγισης και υποδοχής λαϊκών στρωμάτων αλλά και αριστερών, που φεύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ ή αποστασιοποιούνται απ’ αυτόν.
 

  1. Οργανωτική ανασυγκρότηση

 
Για να μπορέσει η ΛΑΕ να πετύχει τους παραπάνω στόχους της, θα πρέπει να προωθήσει με πιο αποφασιστικό και σχεδιασμένο τρόπο την συγκεκριμένη απόφαση που πήρε το προηγούμενο ΠΣ της με όλα τα συγκεκριμένα μέτρα που αυτή περιελάμβανε για την οργανωτική ανασυγκρότησή της και την πιο αποτελεσματική, συλλογική και μάχιμη διάταξη όλων των δυνάμεών της. Η βασική προτεραιότητα είναι να βοηθηθούν οι πολιτικές και θεματικές επιτροπές της ΛΑΕ να αντιμετωπίσουν σημαντικές ελλείψεις και κενά στην λειτουργία και τη δράση τους και να προσανατολιστούν στη μαζική και εξωστρεφή πολιτική δράση στο χώρο ευθύνης τους.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας