Αποσύρθηκε προσωρινά μετά από αντιδράσεις η κυβερνητική (Ν)τροπολογία για τις απεργίες

2057
απεργία

Αποσύρθηκε προσωρινά μετά από αντιδράσεις η κυβερνητική (Ν)τροπολογία περιορισμού έως κατάργησης του θεμελιώδους δικαιώματος της απεργίας

Αποσύρθηκε προσωρινά – μόλις δύο ώρες μετά την κατάθεσή της στη Βουλή – η μνημονιακή (ν)τροπολογία του υπουργείου ΕργασίαςΚοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων, που σε πρωτοβάθμια πανελλαδικά Σωματεία κυρίως του ιδιωτικού τομέα οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση άσκησης του δικαιώματος της απεργίας (!), μετά από την επαίσχυντη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλουκαι το κουαρτέτο των δανειστών.

Η (ν)τροπολογία αποσύρθηκε προσωρινά από την κυβέρνηση λόγω των άμεσων συνδικαλιστικών αντιδράσεων, αλλά και για να προλάβει να κάνει «πολιτικό μασάζ» στους ελάχιστους συνδικαλιστές ου απέμειναν στην επιρροή τους ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους από τους πολύ λίγους βουλευτές της, που έχουν εκφράσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κάποιο προβληματισμό.

Η (ν)τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένονταν να ψηφιστεί με αντιδημοκρατικές και συνοπτικές διαδικασίες στην Βουλή σήμερα Τρίτη, 5/12, θα επανακατατεθεί από την κυβέρνηση στις αμέσως επόμενες ημέρες για να κρατηθούν κάποια προσχήματα για τήρηση των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Αυτή η (ν)τροπολογία προβλέπει ότι για την κήρυξη απεργίας απαιτείται σε γενική συνέλευση να υπάρχει ειδική αυξημένη απαρτία και να παραβρίσκεται τουλάχιστον το 50% (!)των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν είτε πολύ μικρότερη απαρτία είτε απλή απόφαση του Δ.Σ του Σωματείου.

Ειδικά, όπως αναφέρεται στην (ν)τροπολογία, «με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσειςπρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, απαιτείται ηπαρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης».

Ως πρώτη αντίδραση η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας για σήμερα, Τρίτη 5/12, από τις 12μμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου καισυγκέντρωση στις 12:30 μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας