Αποκάλυψη – Μέγα σκάνδαλο: Η (ν)τροπολογία διαγράφει τα πρόστιμα λαθρεμπορίας για τους μεγαλοσχήμονες όλων των ιδιωτικών εταιρειών!

3033
σκάνδαλο

Κακώς η σκανδαλώδης διάσταση της (ν)τροπολογίας Τσίπρα – Καμμένου που ψηφίστηκε με «βαποράκι» το «ξεπουλητάρι» της ΔΕΗ, βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Δημητριάδη, περιστράφηκε μόνο στον Ιβάν Σαββίδη, πράγμα που σκοπίμως επεδίωξε, ίσως, η κυβέρνηση για να αποκρύψει τις πολύ ευρύτερες χαριστικές επιπτώσεις της.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στην Iskra έγκυροι νομικοί κύκλοι, η εν λόγω (ν)τροπολογία χαρίζει ουσιαστικά τέλη, πρόστιμα, επιβαρύνσεις για λαθρεμπορία και άλλες τελωνειακές παραβάσεις πολύ γενικότερα.
Ανοίγει παράθυρα και πόρτες ώστε όλοι οι μεγαλοσχήμονες των κάθε είδους ιδιωτικών εταιρειών (και όχι μόνο αυτές που δημιουργήθηκαν από ιδιωτικοποιήσεις), οι οποίοι βαρύνονται με τέτοια πρόστιμα, να μην πληρώσουν και να δουν να διαγράφεται η οφειλή τους.
Συγκεκριμένα το άρθρο 152, παρ. 2 του ν. 2960/2001 (Δ’ 265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», ανέγραφε επί λέξει το εξής:
2. «Οι διατάξεις των άρθρων 161 και επόμενα του παρόντα Κώδικα, περί αστικής ευθύνης, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και στις τελωνειακές παραβάσεις.
Η άγνοια των αστικώς συνυπευθύνων για την πρόθεση των χαρακτηρισθέντων ως κυρίως υπαιτίων της τέλεσης της παράβασης δεν απαλλάσσει αυτούς από την ευθύνη».
Η (ν)τροπολογία που ψηφίστηκε από την Βουλή τροποποίησε πονηρότατα αυτήν την διάταξη ως εξής:
2. «Οι διατάξεις των άρθρων 161 και επόμενα του παρόντα Κώδικα, περί αστικής ευθύνης, εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία και στις τελωνειακές παραβάσεις.
Η άγνοια των αστικώς συνυπεύθυνων για την πρόθεση των χαρακτηρισθέντων ως κυρίως υπαιτίων της τέλεσης της παράβασης δεν απαλλάσσει αυτούς από την ευθύνη, εκτός αν ήθελε αποδειχθεί ότι οι ανωτέρω δεν ηδύναντο να έχουν γνώση περί της πιθανότητας τέλεσης της παράβασης».
Η διαφορά παλιάς και νέας διάταξης δεν είναι απλώς κάποιες φράσεις αλλά πολύ ουσιαστική.
Η παλιά διάταξη απέκλειε παντελώς την επίκληση άγνοιας από τους αστικώς συνυπεύθυνους ιδιοκτήτες της εταιρείας για τις παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.
Η νέα διάταξη, ενώ φαινομενικά δεν επιτρέπει την «άγνοια», στην ουσία αίρει παρακάτω αυτήν την απαγόρευση, προσθέτοντας σκανδαλωδώς πως απαλλάσσονται από κάθε πρόστιμο οι αστικώς συνυπεύθυνοι (ιδιοκτήτες), «αν αποδειχθεί ότι οι ανωτέρω δεν ηδύναντο να έχουν γνώση περί της πιθανότητας τέλεσης της παράβασης».
Με αυτόν τον μπαγαπόντικο τρόπο, όλοι οι ιδιοκτήτες που βαρύνονται με πρόστιμα θα σπεύσουν να «αποδείξουν» με σχετική ευκολία και με το αζημίωτο, ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζουν.
Σβου, λοιπόν, τα πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και σε πολλούς αετονύχηδες του μεγάλου κεφαλαίου. «Λάδι», από «άγνοια» (δεν ηδύναντο να γνωρίζουν) οι μεγαλοσχήμονες.
Το Colpo Grosso παίρνει βραβείο!
Πόσοι και πόσα χρήματα γλιτώνουν σε βάρος του Δημοσίου δεν είναι γνωστό, αλλά ελπίζουμε γρήγορα να αποκαλυφθεί.
Να προσθέσουμε, πάντως, ότι η πονηρή χαριστική διάταξη δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον.
Η σκανδαλώδης αυτή διάταξη δίνει το «πράσινο φως» σε όλους τους ιδιοκτήτες εταιρειών που μπορούν να κερδοσκοπήσουν από την λαθρεμπορία, να το πράξουν άνετα, φροντίζοντας να επικαλεσθούν «βασίμως», μετά, αν συλληφθούν, ότι «δεν ηδύναντο να γνωρίζουν».
Όμορφος κόσμος, ηθικός…
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει: Η αντιπολίτευση στην Βουλή γιατί δεν ανέδειξε ποτέ αυτές τις διαστάσεις της σκανδαλώδους (ν)τροπολογίας.
Η απάντηση είναι αυτονόητη: Δεν θίγουμε ποτέ τα «αφεντικά» μας, ή, κομψότερα, τους «επενδυτές»!

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας