Καταγγελίες για αμερικάνικα πυρηνικά στον Άραξο.

3957
Άραξο

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας του λαού και του τόπου φαίνεται να παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από καταγγελίες ότι προετοιμάζεται η αποθήκευση αμερικάνικων πυρηνικών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Άραξο.
Όπως αποκαλύπτει ο “Ριζοσπάστης”, στις 26 και 28 Σεπτέμβρη έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον “εκσυγχρονισμό” της βάσης του Άραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτή τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Άμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου έφερε στη δημοσιότητα η ενημερωτική ιστοσελίδα militaire.gr.
Το έγγραφο αναφέρει ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση “ειδικών όπλων”, τα οποία, στη “γλώσσα” της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν “πυρηνικά”. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, επίσης με απόρρητο έγγραφο.
Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Άραξος προετοιμάζεται σταδιακά ή είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Τουρκία και ευρύτερα στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο, το πρόγραμμα εργασιών στον Άραξο “τρέχει” εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχει αλλάξει και ενισχυθεί όλη η συρματόφραξη της μονάδας, με τις εργασίες να μεταφέρονται στη συνέχεια στο εσωτερικό της βάσης.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το δημοσίευμα στο διαδίκτυο, που κάνει εκτενή αναφορά στις καταγγελίες του ΚΚΕ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι ΗΠΑ έχουν σχεδιασμό για μεταφορά των πυρηνικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε πιο “φιλικό έδαφος”, με την Ελλάδα να θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο.
Το ενδεχόμενο αυτό γίνεται ισχυρότερο μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τις καταγγελίες και να θολώσει τα νερά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της και τις συμφωνίες που συνάπτει με τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε το ζήτημα από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε ότι “μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Άραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Άρα, αυτό να είναι καθαρό”.
Εντούτοις, η “διάψευση” δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, καθώς είναι επισήμως γνωστό ότι πυρηνικά υπήρξαν στον Άραξο και τα τελευταία απ’ αυτά απομακρύνθηκαν μόλις το 2011, όπως ενημέρωσαν οι Αμερικανοί, υποχρεώνοντας την τότε κυβέρνηση να το παραδεχτεί.

1 σχόλιο

  1. Πρέπει να φύγουν οι βάσεις απο την Ελλάδα.Ελέγχουν τη διείσδυση του Αμερικάνικου κεφαλαίου στη χώρα μας,είναι εστία παρανομιών και ρύπανσης και πιθανός στόχος επιθέσεων αντιπάλων τους.Να μη γίνει το Αιγαίο λίμνη πυρηνικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας