Αγωνία για τη φωτιά στην ανατολική Αττική – Τεράστιο μέτωπο προς Μαλακάσα

2643
αττική
Δραματική παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Αττική και ενώ συμπληρώνονται 48 ώρες από την έναρξή της.
Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι. Τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί και παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα. Αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί μια τεράστια καταστροφική στην ανατολική Αττική, ενώ να αναμένεται και μια 3η νύχτα μεγάλης αγωνίας.
Η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα (δεδομένα δεν είναι αρκετά και δεν φτάνουν) να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν. Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.
Οπως ανέφερε νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ η φωτιά στο Σαλαμίδι καίει ανεξέλεγκτη και ήδη εκκενώνονται σπίτια. Ηδη τρεις οικογένειες τα έχουν εγκαταλείψει και γίνονται προσπάθειες να υπάρξει επικοινωνία και με τους ενοίκους των υπόλοιπων κατοικιών ώστε να τα εκκενώσουν και αυτοί. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάντως επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του εν λόγω οικισμού και ότι η όποια εκκένωση γίνεται με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων ή παρότρυνση τοπικών αρχόντων.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας λίγο μετά τις 16:00, αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στα παρακάτω σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου:

  • Kόμβος Μικροχωρίου προς Μικροχώρι
  • Λ. Mικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη
  • Παραλία Αγίων Αποστόλων E.O. Kαλμαου- Αγίων Αποστόλων
  • Πλατεία Καλάμου από Κάλαμο προς Αγίους Αποστόλους
  • Πλατεία Kαπανδριτίου προς λεωφόρο Καλάμου
  • Είσοδος Μικροχωρίου
  • Kόμβος Πολυδενδρίου προς Πολυδένδρι
  • Κόμβος Μαρκοπούλου προς Αθήνα
  • Πολυδένδρι προς Λαμία


Η φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή από τον Κάλαμο, ξέφυγε με αποτέλεσμα να κάψει τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι, τώρα απειλεί το Πολυδένδρι και τη Μαλακάσα.

Η μεγάλη ένταση των ανέμων οδήγησε σε νέες αναζωπυρώσεις το μεσημέρι ενώ οι κάτοικοι ανησυχούν μήπως η φωτιά κινηθεί προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα. Ενδεικτική η έκκληση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να μην ξεφύγει ακόμα περισσότερο η φωτιά.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ο αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η φωτιά κινείται ανάμεσα από το Πολυδένδρι προς τη Μαλακάσα, βρίσκεται ανάμεα, το μέτωπο είναι τεράστιο και έρχεται με μεγάλη ταχύτητα. Εκάνε, μάλιστα, έκκληση να μην πηγαίνει κανείς προς αυτή την περιοχή καθώς η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Αργότερα σε νέες δηλώσεις του από το ΣΚΑΪ, επίσης, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι η φωτιά ξέφυγε από το Σαλαμίδι δυτικά από το Πολυδένδρι και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τη Μαλακάσα. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η απόσταση από την εθνική οδό είναι μεγάλη 1,5 με 2 χλμ. περίπου ενώ τόνισε ότι το μέτωπο είναι τεράστιο υπολογίζοντάς το περίπου στα 15 χλμ.

«Σήμερα είναι η πιο δύσκολη μέρα της πυρκαγιάς. Οι άνεμοι είναι ανεξήγητοι. Υπάρχει τέτοιος στροβιλισμός που η φωτιά διαχέεται δεξιά και αριστερά. Ενώ πάει βόρεια, ξαφνικά γυρίζει νότια», δήλωσε ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Το κακό είναι ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά, μπορούν μόνο από πλάγια. Και επειδή αλλάζει συνεχώς ο αέρας κατευθύνσεις, έτσι και τα ελικόπτερα δεν έχουν μια συγκεκριμένη εναέρια πορεία, να ρίχνουν νερό», πρόσθεσε.
Το μεγάλο πρόβλημα από νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Εντωμεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν και πάλι οι αναέριες ρίψεις νερού. Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη καναντέρ. Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Από το πρωί συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα.
Μόλις 4 από τα 18 Canadair πετούν για να σβήσουν τις φωτιές σε Καπανδρίτι, Ηλεία και Ζάκυνθο
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και τα προβλήματα στα εναέρια μέσα που είναι είναι διαθέσιμα για να σβήσουν οι φωτιές σε Καπανδρίτι, Ηλεία και Ζάκυνθος.
Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 4 από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair που έχει στο στόλο της η Πολεμική Αεροπορία για τρία πολύ μεγάλα μέτωπα, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν οι δυνάμεις και για αρκετές ημέρες οι φλόγες να καίνε τα πάντα στο διάβα τους σε μια τεράστια καταστροφή.
Προσπάθεια να επισκευάσουν τις βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη και να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Canadair καταβάλλουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τρία Canadair που έχουν βλάβες και παραμένουν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν είναι έτοιμα και διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.
Από το στόλο των 18 πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (11 CL-215 και 7 CL-415) διαθέσιμα ήταν χθες μόνο 6 αεροσκάφη! Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, στην Ζάκυνθο αλλά και στην Αμαλιάδα, συμμετείχαν χθες μόλις τέσσερα παλαιότερα Canadair CL-215 και μόνο δύο τύπου CL-415.
Ερχεται βοήθεια από την Κύπρο -60 άντρες και 6 οχήματα
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούν τώρα για τη διαδικασία μεταφοράς της δύναμης.

Ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής για τη συνδρομή της στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
Σήμερα, ύστερα από σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε 3 ερπυστριοφόρα βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα, προκειμένου να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις περιορισμού της πυρκαγιάς. Πλέον στο μέτωπο της αντιμετώπισης της καταστροφικής πυρκαγιάς από την Περιφέρεια Αττικής επιχειρούν 23 υδροφόρες, 7 ερπυστριοφόρα βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα με τις ειδικές πλατφόρμες μεταφοράς τους, 2 μεγάλοι ελαστιχοφόροι φορτωτές καθώς και ένα χωματουργικό μηχάνημα τύπου JCB. Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε για 500 πυροσβέστες και εθελοντές την παροχή νερού και πρόχειρου γεύματος, τα οποία συγκεντρώνονται και διανέμονται με βάση το Δημοτικό Κατάστημα Καλάμου.

Στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς και σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε περαιτέρω αίτημά της.
Πάντως η μεγάλη αγωνία παραμένει να μην περάσει η φωτιά την Εθνική οδό, καθώς απέχει μόλις 1,5 χλμ. ενώ πλησιάζει και την Μονή Χρυσοβαλάντου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας