Αίσχος! Επέμβαση Κομισιόν υπέρ Γεωργίου και ρύθμιση-σκάνδαλο για τα δικαστικά έξοδά του

4026
κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπερασπίσθηκε κυνικά τον πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής και απαίτησε την απαλλαγή του.
Παρέμβαση μετά την άσκηση αναίρεσης επί της απαλλακτικής απόφασης για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έκανε πριν από λίγο  η Κομισιόν.
Σε δηλώσεις του, και ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «αποτελεί ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες», πρόσθεσε, ωστόσο ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την άποψή της για την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της Υπηρεσίας την περίοδο 2010-2015, υπό την προεδρία του Ανδρέα Γεωργίου, σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές τον Αύγουστο του 2016.
Παράλληλα, ο κ.Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση της Επιτροπής ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η στατιστική υπηρεσία σε συνέχεια των θεμελιωδών αλλαγών στη νομοθεσία  και των απαραίτητων εγγυήσεων που εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, είναι αποτελεσματικό.
Μέσα στο νομοσχέδιο-σκούπα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, συμπεριέλαβε η κυβέρνηση την ρύθμιση-σκάνδαλο για την αποζημίωση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Στο άρθρο 45 του εν λόγω φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται νομική υποστήριξη του νυν προσωπικού και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και πλήρης κάλυψη των δικαστικών εξόδων τυχόν δικαστικών διενέξεών τους.
Υπάρχει μάλιστα ειδική διάταξη στο άρθρο 3 για όσους έχουν παυθεί για οποιοδήποτε λόγο από τα καθήκοντά τους (έληξε η θητεία τους, έχουν παραιτηθεί, φύγει). Γι’ αυτούς θα υπάρχει μια τριμελής επιτροπή στην οποία θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά και τις ενστάσεις τους για να αποζημιώνονται και να αναλαμβάνονται πλήρως τα έξοδο, επιλέγοντας μάλιστα δικηγόρο της αρεσκείας τους.
Κατά τα λοιπά το νομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας αλλά εμπεριέχει και διάσπαρτες διατάξεις που αφορούν στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
Αυτές σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον ΦΠΑ, τον κώδικα είσπραξης εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, την καταβολή φόρου εισοδήματος, τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και τα κέρδη από τυχερά παίγνια.
Σύμφωνα με ανεπίσημη κοινοβουλευτική πληροφόρηση το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες πιθανότατα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και πριν το κλείσιμο της Βουλής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας