Έληξαν με επιτυχία οι εργασίες του Π.Σ ΛΑ.Ε: Μέτωπο ΤΩΡΑ για ανατροπή και εναλλακτική λύση

3036
λαϊκή

Έληξαν με επιτυχία οι εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου (Π.Σ) της ΛΑ.Ε, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (18/3/2018) με την έγκριση της Πολιτικής του Απόφασης, η οποία υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (13 λευκά από το κόκκινο Δίκτυο και 1 κατά) και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Εισήγηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τα πολιτικά καθήκοντα της ΛΑ.Ε στην παρούσα συγκυρία έκανε ο Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε:

Την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) προς το Π.Σ. παρουσίασε ο Δημήτρης Στρατούλης, που μαζί με τους Παναγιώτη Σωτήρη, ΓιώργοΜελισσαρόπουλο, Αντώνη Νταβανέλο, Παναγιώτη Μαντά και Στάθη Λεουτσάκο ορίστηκαν με απόφαση του Π.Σ ως Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης και επεξεργάστηκαν τις τροπολογίες και προσθήκες που κατέθεσαν στην συνεδρίαση τα μέλη του Π.Σ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Π.Σ της ΛΑ.Ε έγινε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος, στον οποίο πήραν μέρος με ομιλίες τους 35 από τα μέλη του οργάνου.

Οι προσθήκες και τροπολογίες, που κατατέθηκαν από μέλη του Π.Σ. στο Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης, μετά από σχετική επεξεργασία τους και εν συνεχεία εισήγηση της επιτροπής απόφασης προς το Π.Σ έγιναν οι περισσότερες δεκτές  με ευρύτατη πλειοψηφία από αυτό και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο της Πολιτικής του Απόφασης.

Η Πολιτική Απόφαση του Π.Σ της ΛΑ.Ε περιλαμβάνει ανάλυση των διεθνών εξελίξεων και ιδιαίτερα της κατάστασης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σε αυτή αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει ένα νέο όραμα ειρήνης, ελπίδας, συνεργασίας και προοπτικής στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μας, και να υπερασπίσει αποτελεσματικά την εθνική και λαϊκή κυριαρχία της, μόνο εάν εφαρμόσει μία νέα ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Επίσης, μια πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων, που να υπηρετεί τους παραπάνω στόχους.

Ότι, επίσης η ΛΑΕ θα συμβάλλει στην αναγέννηση ενός πλατιού, μαζικού και ενωτικού, φιλειρηνικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και για την συγκρότηση ενός ευρύτατου αντιιμπεριαλιστικού- αντιπολεμικού μετώπου. Για μια ειρηνική Βαλκανική Χερσόνησο χωρίς πολεμικές αντιπαραθέσεις, χωρίς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μία Βαλκανική, η οποία θα μπορεί να συμβάλει,  και για μια νέα Μεσογειακή συνεργασία ειρήνης, προόδου και σταθερότητας, χωρίς ξένους στόλους και βάσεις, ανταγωνισμούς εξοπλισμών και με προστασία του περιβάλλοντος.

Η απόφαση του ΠΣ της ΛΑΕ περιλαμβάνει και αναλυτική εκτίμηση και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την απόφαση το κυβερνητικό success story, περί δήθεν εξόδου από τα μνημόνια δεν ισχύει. Η χώρα μας δεν βγαίνει ουσιαστικά από τα μνημόνια, αφού οι 550 εφαρμοστικοί τους νόμοι θα εξακολουθούν να ισχύουν. Οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν μέχρι το 2060 λόγω δέσμευσής της για υψηλά και εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον  η κυβέρνηση  έχει δεσμευτεί  και έχει ψηφίσει  μείωση  του αφορολόγητου, μείωση των συντάξεων και  εκποίηση  της δημόσιας περιουσίας και για μετά την «τυπική λήξη» του 3ου μνημονίου επεκτείνοντάς το με αυτό τον τρόπο και για τα επόμενα χρόνια.  Η αυστηρή εποπτεία από τους δανειστές της θα επεκταθεί για πολλές δεκαετίες μέχρι να αποπληρώσει το 75% του δημοσίου χρέους της. Η δημόσια περιουσία της θα είναι υποθηκευμένη στο ελεγχόμενο από τους δανειστές “υπερταμείο” για 99 χρόνια.

Ότι, επίσης, γίνεται σαφές, από τις τελευταίες εξελίξεις, ότι ο μεταλλαγμένος μνημονιακά ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε δύναμη που υπηρετεί με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο το εγχώριο οικονομικό κατεστημένο, τους δανειστές της χώρας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να ασκήσουν, σε αυτό το πεδίο, καμία αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Επίσης η απόφαση θέτει όλες τις δυνάμεις της ΛΑΕ σε κινηματική, πολιτική, προγραμματική και εκλογική ετοιμότητα. Χαράσσει τις βασικές κατευθύνσεις της ΛΑ.Ε για την προώθηση της εναλλακτικής πολιτικής της πρότασης, που έχει ως προϋπόθεση την έξοδο από το ευρώ, το εθνικό νόμισμα, τη ρήξη με την ΕΕ, τη διαγραφή χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και συνοδεύεται από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που διαπερνιέται από τις αξίες και αρχές τηςδημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Επίσης η απόφαση δρομολογεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση πολιτικού, κοινωνικού, εκλογικού μετώπου των αριστερών, αντιμνημονιακών, δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων, την επαναθεμελίωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, την αναγέννηση του λαϊκού και ιδιαίτερα τουεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Για τις συνεργασίες αναφέρει ότι η ΛΑΕ με στόχο τη συγκρότηση κοινωνικού, πολιτικού και εκλογικού μετώπου  στη βάση κοινού προγράμματος απευθύνεταιχωρίς ηγεμονισμούς και ισότιμα κατά προτεραιότητα σε όλες τις αριστερές, ριζοσπαστικές, κινηματικές δυνάμεις, αλλά και σε  δημοκρατικές, πατριωτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις και συλλογικότητες, που έχουν να επιδείξουν δημοκρατική προσήλωση και αντιμνημονιακή συνέπεια, δεν αντιπαρατίθενται σε βασικές αρχές και αξίες μας, δεν αναπαράγουν εθνικιστικές αντιλήψεις και δεν υιοθετούν επικίνδυνες αντιπροσφυγικές απόψεις.

Επίσης, η απόφαση περιλαμβάνει κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων, το άνοιγμα άμεσων κοινωνικών και πολιτικών μετώπων ενάντια στις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές με κεντρικές προτεραιότητες την οργάνωση των αντιστάσεων ενάντια στη νέα εργασιακή, ασφαλιστική και προνοιακή κατεδάφιση και το νέο σαρωτικό κύμα του ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου της χώρας αλλά και φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα, που περιλαμβάνονται στα πλαίσια της τέταρτης αξιολόγησης και των δεσμεύσεων, που ανέλαβε αλλά και θα αναλάβει η κυβέρνηση για συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών και μετά την τυπική λήξη – εάν και αυτή υπάρξει -του, 3ου μνημονίου. 

Ως βασική προτεραιότητα τίθεται στην απόφαση η περαιτέρω ανάπτυξη, διεύρυνση και επέκταση σε όλη τη χώρα και σε κάθε γειτονιά του κινήματος κατά των πλειστηριασμών με στόχο την οριστική αποτροπή της αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις τράπεζες, την τρόικα, την κυβέρνηση, τα κερδοσκοπικά funds και διάφορα «κοράκια» με ηλεκτρονικούς πλέον πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εξώσεις που γρήγορα θα ακολουθήσουν τους πλειστηριασμούς.

Προτεραιότητα δίνεται στα προβλήματα της νεολαίας (ανεργία, ελαστική εργασία, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός κλπ) και στην ανάγκη πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών και δράσεων της θεματικής της νεολαίας της ΛΑ.Ε καθώς και για την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες και μετανάστες και του αντιφασιστικού μετώπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας