Έδωσαν αφορολόγητο-συντάξεις-απολύσεις κατά τα άλλα ούτε… ευρώ μέτρα λιτότητας

3617

Η κυβέρνηση συμφώνησε πως θα… συμφωνήσει σε προνομοθέτηση της μείωσης αφορολόγητου – συντάξεων και σε απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων ώστε να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια. Η πορεία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, στην πραγματικότητα, τώρα αρχίζει.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες πως η δουλειά που έχουν μπροστά τους τα τεχνικά κλιμάκια είναι σύντομη. Υπουργός με ιδία γνώση των διαπραγματεύσεων, σε επίρρωση αυτού, διαβεβαίωνε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως “δεν θα χρειαστούν περισσότερες από δέκα ημέρες” για το Staff Level Agreement. Μένει να φανεί αν οι προσδοκίες για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης θα ευοδωθούν ή αν θα επιβεβαιωθούν οι αντιπολιτευτικές φωνές που βλέπουν επιστροφή στην … αέναη διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη και παράταση της εκκρεμότητας μέχρι το καλοκαίρι, πριν να βρεθεί και πάλι η κυβέρνηση μέ τσέπες άδειες και γεμάτο τεφτέρι υποχρεώσεων.
Μέτρα με άγνωστο κέρδος
Οι υποχωρήσεις από κυβερνητικής πλευράς πάντως, ούτως ή άλλως σε πρώτο επίπεδο, έχουν ήδη συνομολογηθεί: το αφορολόγητο θα μειωθεί ( σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πέσει κάτω από τα 6.500 ευρώ), η “προσωπική διαφορά”, κοινώς το τσεκούρι στις συντάξεις , ομοίως δόθηκε ενώ εγένετο και το θέλημα του Ταμείου για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Το πρώτο πακέτο της “λυπητερής” αφορά την προνομοθέτηση μέτρων από τώρα για το 2019 και σύμφωνα με την κυβέρνηση για “κάθε ένα ευρώ που θα μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ”.
Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής μάλιστα, δήλωσε πως η νομοθέτηση μέτρων και αντιμέτρων, θα γίνει παράλληλα.
Το πακέτο τούτο που ετοιμάζεται να επικυρωθεί άμα τη αφίξει των Θεσμών, η κυβέρνηση το ονομάζει “τερματισμό της λιτότητας” και “αποφασιστική νίκη” της χώρας στο Eurogroup.
Και αν το πρόβλημα δεν είναι στα βαφτίσια ( συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια την τελευταία διετία) υπάρχουν πλείστα όσα θολά σημεία στην χθεσινή “καταρχήν συμφωνία” που επετεύχθη στο Eurogroup τα οποία χρήζουν περαιτέρω εξηγήσεων:
Είναι καταρχήν άγνωστο τι θα συμβεί με το ΔΝΤ. Το Ταμείο χθες εξέδωσε μια άκρως “προσγειωτική” κόντρα στους κυβερνητικούς θριάμβους ανακοίνωση, η οποία χονδρικώς, αναφέρει πως είναι εξαιρετικά πρώιμες οι εκτιμήσεις για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- παρότι συμφώνησε να επιστρέψει εν Αθήναις το κλιμάκιό του.
Άγνωστο επίσης είναι το εάν και με ποια φόρμουλα θα εγκριθεί από την ΕΚΤ η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης ( η οποία υπενθυμίζεται πως είναι ο υπ αριθμόν ένα στόχος της Κυβέρνησης).
Πιθανότατα, η τριμερής της Τετάρτης μεταξύ Μέρκελ – Λαγκάρντ και Γιούνκερ να διαφωτίσει σχετικώς το θολό τοπίο.
Σε κάθε περίπτωση, ως αναμενόταν, το κλείσιμο της συμφωνίας προϋποθέτει πέρασμα όλων των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης από γερή μπουγάδα: Και σε προνομοθέτηση συμφώνησε και σε μείωση αφορολόγητου- συντάξεων, για αρχή, παρά την απόπειρα σερβιρίσματος της χθεσινής κυβίστησης σε “θρίαμβο”.
Η πρώτη αποτίμηση της χθεσινής συμφωνίας στο Eurogroup θα γίνει σήμερα το απόγευμα σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανέφερε το capital.gr το Σάββατο, κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως ο βαθμός απορροφητικότητας των κραδασμών που θα προκύψουν από τη συμφωνία σε νέα μέτρα, θα εξαρτηθεί και από τις “ζυμώσεις” στα κομματικά όργανα.
Στο πλαίσιο αυτό, το “παιχνίδι” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αρχίζει.
*Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας