Τσίπρας – Καμμένος: Ψηφίζουν φωτογραφικά (ν)τροπολογία διαγραφής προστίμων του Σαββίδη για λαθρεμπορία

6599
σαββίδη

Το σκάνδαλο είναι μέγα, είναι γενικευμένο και δεν αφορά μόνο τον Σαββίδη, αλλά ούτε μόνο τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες του Δημοσίου, αλλά, άκουσον-άκουσον, όλες συλλήβδην τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν παραβιάσεις του Τελωνειακού Κώδικα!
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, δεν φτάνει που έδωσε χαριστικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στον «ιδιοκτήτη» της Βορείου Ελλάδας Ιβάν Σαββίδη στο πλαίσιο ομίλου εταιρειών, έσπευσε, μετά την πράξη αυτή εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, να προσφέρει άλλο ένα ανέλπιστο χρυσοφόρο δώρο στον «Μακεδονάρχη» Ιβάν Σαββίδη: Με βουλευτική χαριστική (ν)τροπολογία και όργανο τον βουλευτή «ξεπουλητάρι» της ΔΕΗ στην Κοζάνη Δημ. Δημητριάδη, οι ΤσίπραςΚαμμένοςΠαπαδημητρίου διέγραψαν πρόστιμα για λαθρεμπορία πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη, που αφορούσαν, προφανώς, λαθρεμπορία τσιγάρων της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, την οποία ο επιχειρηματίας αγόρασε, μαζί με τα τόσα άλλα που έχει αγοράσει στην Βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε, ο πολυπράγμων Ιβάν, με την καπνοβιομηχανία ασχολείται και στην Ρωσία, στην οποία πολλά λέγονται για τις δραστηριότητές του.
Η ξεδιάντροπη διαγραφή των προστίμων σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη πραγματοποιήθηκε με το σκεπτικό, όπως αναγνώρισε χωρίς αιδώ ο Αλ. Τσίπρας, να υποβοηθηθούν οι «ξένοι» επενδυτές και εν γένει οι «επενδύσεις», στη χώρα μας αλλά και για να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις (βλέπε χαριστικό ξεπούλημα) των δημόσιων επιχειρήσεων και του εθνικού πλούτου.
Είναι πολύ χαρακτηριστική και η ύποπτη μεθόδευση μέσω της οποίας προωθήθηκε η χαριστική νομοθετική ρύθμιση.
Η κυβέρνηση, αντί να φέρει την διάταξη κανονικά στο νομοσχέδιο, προκειμένου να αποφύγει την συζήτηση, τον σχετικό θόρυβο και την συνοδευτική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έβαλε σε ρόλο «λαγού» τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές, βουλευτή Κοζάνης Δημ. Δημητριάδη, να την καταθέσει, ως βουλευτική, τάχα, τροπολογία, η οποία «συζητείται» άρον – άρον και περνάει «στη ζούλα», με απλή αποδοχή από τον υπουργό, στο τέλος του νομοσχεδίου.
Η ειρωνεία, όπως μας κατήγγειλε ο Παν. Λαφαζάνης, είναι ότι η ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης και η μνημονιακή αντιπολίτευση κατήγγειλαν αυτήν την πραξικοπηματική, επαίσχυντη και αντισυνταγματική μεθόδευση, ενώ την είχαν χρησιμοποιήσει κατά κόρον και συστηματικά στο παρελθόν, προκειμένου να καλύψουν μεγάλα σκάνδαλα, με τον ίδιο τον Παν. Λαφαζάνη, ως κοινοβουλευτικό, τότε, εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να βγαίνει στα κεραμίδια και να αντιμετωπίζει ειρωνείες και χλευασμούς.
Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί…
Τα μνημονιακά κόμματα έχουν καταντήσει την Βουλή κουρελόχαρτο και πλυντήριο σκανδάλων και δωρεών στο κεφάλαιο.

Το «επιχείρημα» που χρησιμοποίησαν Τσίπρας – Καμμένος για να δικαιολογήσουν το «σκάνδαλο», ήταν πως η (ν)τροπολογία ήταν απαραίτητη για να μην πληρώσει «αδίκως» ο Σαββίδης αδικήματα λαθρεμπορίας, τα οποία είχαν τελεστεί από διοικήσεις και μετόχους πριν την εξαγορά από τον ίδιο της ΣΕΚΑΠ .

Το «επιχείρημα» είναι διάτρητο, διότι πριν από την πώληση είχε υπάρξει έλεγχος των οικονομικών και νομικών εκκρεμοτήτων της επιχείρησης και είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι τόσο μεγάλα αδικήματα από την ΣΕΚΑΠ, θα είχαν διαφύγει της προσοχής. Πέραν τούτου και αυτό, αν και αδύνατο, να συμβαίνει, δεν είναι δυνατόν η πώληση της εταιρείας να λειτουργεί περίπου ως «πλυντήριο» για τα σκάνδαλά της και ως μοχλός για την απαλλαγή των αστικώς συνυπευθύνων και του νομικού προσώπου από τις νόμιμες επιβαρύνσεις, προς μεγάλη ζημία του Δημοσίου.

Δυστυχώς, το αίσχος των κομμάτων του κατεστημένου συνεχίζεται με την παρακμή και την σήψη να κλιμακώνονται.

Το σκάνδαλο είναι μέγα και γενικευμένο

Αν διαβαστεί πιο προσεκτικά η εν λόγω (ν)τροπολογία θα παρατηρηθεί ότι οι υπερ-σκανδαλώδεις ρυθμίσεις της δεν αφορούν μόνο τον Σαββίδη, στον οποίο και μόνο εντέχνως έστρεψαν τους φακούς της δημοσιότητας κατά τη συζήτηση στη Βουλή οι Τσίπρας και Καμμένος, αλλά και τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης.

Η (ν)τροπολογία καταρχάς ανοίγει πόρτες και παράθυρα για να απαλλαγούν γενικώς όλοι/-ες οι αστικώς συνυπεύθυνοι/-ες με τους κύριους υπαίτιους για παραβιάσεις του τελωνειακού κώδικα, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία δεν άφηνε κανένα τέτοιο περιθώριο ακόμα και αν οι αστικώς συνυπεύθυνοι επικαλούντο άγνοια ή πραγματικά υπήρχε άγνοια. ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ!

Πέραν αυτού, απαλλάσσονται εν γένει όλες συλλήβδην οι εταιρείες, ακόμα και οι τράπεζες, από πρόστιμα, τέλη, δασμούς, κάθε μορφής επιβαρύνσεις, αλλά και από αστική ευθύνη, εφόσον μέρος ή το σύνολο των μετοχών πωλούνται στο πλαίσιο όχι μόνο ιδιωτικοποίησης, αλλά και εξυγίανσης και ειδικής εκκαθάρισης (!) και εφόσον η εκκρεμότητα βαρύτατων εγκλημάτων, όπως η λαθρεμπορία, δεν είχε γνωστοποιηθεί στους επενδυτές, πράγμα φυσικά αδύνατον να έχει συμβεί και το μόνο εύκολο που μπορούν να επικαλεσθούν οι «αετονύχηδες» επενδυτές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ιδιωτικοποίηση, η εξυγίανση και η εκκαθάριση γίνονται κυριολεκτικά πλυντήριο για βαρύτατα πρόστιμα νομικών προσώπων και τραπεζών που συμμετέχει απλώς το Δημόσιο στο μετοχικό τους κεφάλαιο και τα οποία στην ουσία, λόγω «ιδιωτικοποίησης», διαγράφονται και δεν αναζητούνται τεράστια ποσά.

ΥΓ: Ο φίλος Anthie Zevga αναρωτιέται με σχόλιό του στο Facebook, που καταγράφεται στην Iskra, τι λαθρεμπόριο έκανε ο Σαββίδης; Τα δισ. που χάριζε η Αγροτική στα λαμόγια πρέπει να τα πληρώσει ο Σαββίδης; Δεν τα λέτε καλά, καταλήγει για την Iskra.

Αγαπητέ φίλε, ο Σαββίδης έχει παρελθόν στην καπνοβιομηχανία στην Ρωσία και θα άξιζε να στραφεί το βλέμμα μας και εκεί, και το λέω απλά για ενημέρωση, χωρίς να αφήνω κανένα υπονοούμενο.

Πέραν αυτού, είναι δυνατόν να αγοράζει κάποιος μια καπνοβιομηχανία, όταν μάλιστα διαθέτει και μια σχετική εμπειρία και να μην έχει ως πρώτο μέλημά του να ερευνήσει εάν υπάρχει νομική εκκρεμότητα ειδικά για το βαρύτατο έγκλημα της λαθρεμπορίας, που είναι τόσο σύνηθες στις καπνοβιομηχανίες; Γιατί δεν το έπραξε αυτό ο Ιβάν Σαββίδης; Συνέβη μια τόσο κρίσιμη παράλειψη; Κι αν υποθέσουμε ότι υπήρξε, δεν πρέπει να έρθουν όλα τα στοιχεία της λαθρεμπορίας στο φως, μαζί με τους πρωταίτιους όσο και τους αστικά συνυπεύθυνους; Γιατί δεν γίνεται και ο Δημ. Δημητριάδης χρησιμοποιείται ως «βαποράκι» για να βγάλει το φίδι από την τρύπα;

Δεν κατηγορούμε κανέναν, ζητάμε απλώς ενημέρωση και διαφάνεια.

Αλλά αν δείτε όλο το κείμενο της Iskra (ρίξτε και πάλι μια ματιά), θα αντιληφθείτε ότι η (ν)τροπολογία έχει πολύ βάθος και πράγματι δεν αφορά μόνο τον Σαββίδη, όπως και αν θεωρεί κανείς την υπόθεσή του.

Κ.Μ

Ολόκληρη η τροπολογία έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»
Θέμα: Τροποποιήσεις του Ν.2960/11 «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα»

  1. Αιτιολογική Έκθεση

Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών στις περιπτώσεις που μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων τους στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, εξυγιάνσεων και ειδικών εκκαθαρίσεων, καταλογίζονται σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνους που αναλαμβάνουν.
Χωρίς την ύπαρξη ανάλογης διάταξης, κάθε επενδυτική δραστηριότητα θα διατρέχει κίνδυνο καταλογισμού πονών και πληρωμής χρηματικών ποσών ανυπολόγιστου ύψους για αδικήματα που έχουν διαπράξει άλλα πρόσωπα.
Β. Τροπολογία – Προσθήκη
Άρθρο…
Η παράγραφος 2 του άρθρου 152 του Ν. 2960/2001 (Α΄ 265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Οι διατάξεις των άρθρων 161 και επόμενα του παρόντα Κώδικα, περί αστικής ευθύνης, εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία και στις τελωνειακές παραβάσεις.
Η άγνοια των αστικώς συνυπεύθυνων για την πρόθεση των χαρακτηρισθέντων ως κυρίως υπαιτίων της τέλεσης της παράβασης δεν απαλλάσσει αυτούς από την ευθύνη, εκτός αν ήθελε αποδειχθεί ότι οι ανωτέρω δεν ηδύναντο να έχουν γνώση περί της πιθανότητας τέλεσης της παράβασης.
Σε περίπτωση πώλησης κατόπιν διαγωνισμού του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων αυτών ή κλάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικών Ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο καθώς και ανωνύμων εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικά Ιδρύματα, η οποία πώληση διενεργείται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης, εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης αυτών, για την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που επιβάλλονται και καταλογίζονται σε βάρος των κυρίως υπαιτίων της παράβασης δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και στην περίπτωση αστικής ευθύνης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 161 του παρόντος νόμου».
Αθήνα, 27 Απριλίου 2017
Ο προτείνων βουλευτής
Δημητριάδης Δημήτριος

1 σχόλιο

  1. ΑΦΟΥ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΑΠΟ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας