Τραμπ: Πρωτοφανείς συγκρούσεις στην ορκωμοσία. Κινητοποιήσεις στον κόσμο και την Ελλάδα

2282
συγκρούσεις

Άνευ προηγουμένου -τουλάχιστον για τα δεδομένα ορκωμοσίας προέδρου- ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε πόλεις των ΗΠΑ στη διάρκεια της τελετής για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τουλάχιστον 217 άνθρωποι συνελήφθησαν, αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ εκτεταμένες ήταν και οι υλικές ζημιές.
Στη διάρκεια των επεισοδίων διαδηλωτές που φορούσαν μαύρα και μάσκες συγκρούστηκαν με πέτρες και μπουκάλια με αστυνομικούς, οι οποίοι τους πετούσαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου.
Ένας διαδηλωτής έριξε ένα αντικείμενο μέσα από το παράθυρο του συνοδηγού ενός περιπολικού, το οποίο τράπηκε σε φυγή υπό τις ενθουσιασμένες κραυγές του πλήθους.
Νωρίτερα διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κομμάτια από το πεζοδρόμιο και μπαστούνια του μπέιζμπολ για να σπάσουν τα παράθυρα ενός υποκαταστήματος της τράπεζας Bank of America και ένα εστιατόριο McDonald’s.
Πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, μεταξύ αυτών και μια λιμουζίνα. Οι διαδηλωτές έριξαν στη φωτιά ένα κόκκινο καπελάκι με το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ «Make America Great Again».
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν στα επεισόδια.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγα τετράγωνα μακριά από την λεωφόρο Πενσιλβάνια, όπου ο Τραμπ συμμετείχε στην παραδοσιακή παρέλαση, που πραγματοποιείται μετά την ορκωμοσία των προέδρων, στη διαδρομή από το Καπιτώλιο ως τον Λευκό Οίκο.
Οι διάφορες ομάδες διαμαρτυρίας, σκορπισμένες σε όλη την Ουάσινγκτον, φώναζαν συνθήματα κατά του Τραμπ και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Ο Τραμπ δεν είναι δικός μας πρόεδρος» και «Κάντε και πάλι τους ρατσιστές να φοβούνται».
Αξιωματούχοι των Δημοκρατικών καταδίκασαν τα επεισόδια.
Από την πλευρά τους η Μυστική Υπηρεσία, η αστυνομία της Ουάσινγκτον και άλλες υπηρεσίες είχαν παρατάξει 28.000 μέλη τους στην πρωτεύουσα για να προστατεύσουν μια περιοχή περίπου 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πάντως η οργάνωση Disrupt J20 ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι η οργή της δεν έχει στόχο μόνο τον Τραμπ, και ότι θα είχε διαδηλώσει ακόμη κι αν νικήτρια των εκλογών ήταν η Χίλαρι Κλίντον.
Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις και χώρες του κόσμου, όπως το Λος Άντζελες, το Τόκιο και το Λονδίνο.
Αντίθετα, καθώς οι Ρώσοι που ελπίζουν σε μια νέα εποχή στις αμερικανορωσικές σχέσεις υπό τον Τραμπ, στη Μόσχα γιόρτασαν την ορκωμοσία του.
Στην Ουάσινγκτον μια ξεχωριστή παρουσία ήταν ο Ντέιβιντ Γκάθρι, ένας μακρυμάλλης 36χρονος γενειοφόρος, από το Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, ο οποίος στάθηκε ολόγυμνος σε μια γωνία του δρόμου έχοντας γράψει με μαύρο μαρκαδόρο στα οπίσθιά του μια βρισιά και «Τραμπ».
Ο Γκάθρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη διαμαρτυρία του αφού η αστυνομία του έριξε σπρέι πιπεριού.

Γυναίκες από όλο τον κόσμο διαδηλώνουν κατά του Τραμπ

Στους δρόμους βγαίνουν χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαδηλώνοντας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής βίας και υπέρ των δικαιωμάτων τους.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο γυναίκες, αναμένεται να συμμετάσχουν στις πορείες που οργανώνονται μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ με κεντρικό «πυρήνα» την Ουάσινγκτον. Έχει δημιουργηθεί, μάλιστα, ειδικό hashtag #WomensMarch.
Νωρίτερα, ο ίδος ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για «μια φανταστική ημέρα στην Ουάσινγκτον» και ευχαρίστησε το κανάλι Fox News για τα κολακευτικά σχόλιά του για τη χθεσινή ομιλία του.
Την αρχή έκανε το Σίδνεϊ στην Αυστραλία όπου στους δρόμους του συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες φωνάζοντας συνθήματα κατά του Τραμπ. Παρόμοιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Νέα Ζηλανδία και στην Ιαπωνία.
Φορώντας ροζ σκουφάκια, χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη, τη Γενεύη και το Άμστερνταμ.
Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας και των οργανωτών. Στη Γενεύη συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Στην Αφρική, εκατοντάδες ήταν οι διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Καρούρα Φόρεστ του Ναϊρόμπι.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Σε πανό που ανήρτησαν, αναγραφόταν «Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού και του κέρδους».
Η πρόσκληση που απηύθυνε μέσω του Facebook μια γιαγιά από τη Χαβάη βρήκε ανταπόκριση καθώς πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα: Σε όλον τον κόσμο οργανώνονται τουλάχιστον 600 πορείες γυναικών ως απάντηση για την εκλογή του Τραμπ.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της κεντρικής πορείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους στις μεγάλες πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί και από το Μακάο μέχρι το Μεξικό και τη Μαδαγασκάρη.

Κινητοποιήσεις και στην Αθήνα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους», Αθηναίοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους από το Ελληνικό πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα, μητέρες από τον καταυλισμό των προσφύγων έδωσαν το «παρών» με τα παιδιά τους στα καρότσια, ενώ ανήλικα προσφυγόπουλα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Θέλουμε να πάμε σχολείο», «Ανησυχούμε για τη μοίρα μας», «Θέλουμε ένα φωτεινό μέλλον», διεκδικώντας την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και ένα καλύτερο αύριο.
Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, η οποία από το πρωί φρουρείται από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν σταθμεύσει κατά μήκος του δρόμου έμπροσθεν του κτιρίου για λόγους ασφαλείας.
Εξάλλου στη μία το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία οργανώσεις και κινηματικές συλλογικότητες από τον χώρο της Αριστεράς, του αντιφασισμού – αντιρατσισμού και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που ανάρτησαν πανό και πλακάτ κατά του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου.
Η συγκέντρωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ακριβώς μπροστά στην πρεσβεία, ωστόσο η πρόσβαση αποκλείστηκε νωρίς από δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία παρέταξε εννέα κλούβες των ΜΑΤ, τη μία πίσω από την άλλη κατά μήκος του κτιρίου.
Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αφορμή την εκλογή Τραμπ.
Mία άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην Αθήνα, μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, από μέλη και φίλους του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της έκφρασης αλληλεγγύης και κατά το πρότυπο της σημερινής μεγάλης πορείας οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ουάσινγκτον.

ΗΠΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες στις «πορείες των γυναικών» κατά του Τραμπ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στις «πορείες των γυναικών» που οργανώθηκαν στις ΗΠΑ υπέρ της προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε την Παρασκευή.
Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση, 275.000 άνθρωποι πήραν το μετρό νωρίς το μεσημέρι, ήτοι 50% περισσότεροι σε σύγκριση με εκείνους που επέλεξαν αυτό το μέσο για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ μια ημέρα πριν, την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αρχή μεταφορών WMATA.
Οι διοργανωτές εκτιμούν επιπλέον ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 200.000 και 500.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ουάσιγκτον Κέβιν Ντόναχιου.
Πορείες λαμβάνουν επίσης χώρα στη Βοστόνη, το Ντένβερ, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.
Η «Πορεία των Γυναικών» ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας