Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική πειρατική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ

2174
ανατολική

Στα πρόθυρα πολεμικής ανάφλεξης βρίσκεται η Ανατολική Μεσόγειος με την Τουρκία να έχει στείλει 6 πολεμικά πλοία τα οποία παρεμπόδισαν και ακινητοποίησαν πλοίο-γεωτρύπανο της ENI να προχωρήσει στην αποστολή του εντός της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στις κυπριακές ακτές, ανάμεσα σε Κύπρο και Λίβανο.
Πολιτικοί κύκλοι αναρωτιούνται για την κατάληξη της πειρατικής πολεμικής κίνησης του Ερντογάν και το κατά πόσο το πλοίο-γεωτρύπανο της ENI θα αποσυρθεί ταπεινωτικά, αφήνοντας έωλα τα σχέδια κάθε αξιοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ, πράγμα που θα σημάνει την απόλυτη επικυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή.

Το ιταλικό γεωτρύπανο θα παραμείνει στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι να λυθεί το θέμα με τις τουρκικές προκλήσεις.
Το τουρκικό Υπ.Εξ. Χαρακτήρισε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «μονομερείς αποφάσεις» της «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», όπως αποκαλεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες και δεν αναγνωρίζει.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι «συνιδιοκτήτες» των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου και έχουν «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα» σ’ αυτές δηλώνει η Άγκυρα! Με αφορμή την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου «Saipem 12000» από τουρκικά πολεμικά σκάφη, εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση την Κυριακή χαρακτηρίζοντας τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «μονομερείς αποφάσεις» της «ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», όπως αποκαλεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες και δεν αναγνωρίζει.
Κάνοντας λόγο για «δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού “λαού”», το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του τονίζει πως «όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς».
Σημειώνει προκλητικά ότι «παρά τις προειδοποιήσεις, η “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση”, συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», και εκτοξεύει απειλές προς τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι «θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση”, στην περιοχή των υδρογονανθράκων».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Παρά τις προειδοποιήσεις, η “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση”, συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα  δικαιώματα του τουρκοκυπριακού “λαού”, οι οποίοι είμαστε συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου.
» Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στη ζώνη 3 της αποκαλούμενης κυπριακής ΑΟΖ.
» Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού “λαού” επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου”.
» Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς.
» Η μόνη υπευθυνότητα για όποια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια όλων αυτών, βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
» Αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν διστάζει να υπονομεύσει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα.
» Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε πέρυσι, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτική ισότητας και γι ‘αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.
» Και για όσο διάστημα η “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση” συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραμένει προφανές το πόσο απέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το να θεωρεί τους Τουρκοκυπρίους ισότιμους εταίρους.
» Εκμεταλλευόμαστε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας οι εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την “ελληνοκυπριακή κυβέρνηση”, στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».
*Βασική πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα Π.Σ της ΛΑ.Ε
Παν. Λαφαζάνης: Πρωτοφανής επιθετική και πειρατική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλεί την περιοχή μας με πολεμική ανάφλεξη
Ανίκανη η υποτελής σε ΗΠΑ και Ισραήλ ελληνική κυβέρνηση να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα

Η παρεμπόδιση από μέρους 6 πολεμικών σκαφών της Τουρκίας του πλοίου «Saipem 12.000» που διενεργεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ENI και η οποία παρεμπόδιση είχε ως συνέπεια την ακινητοποίηση του «Saipem 12.000» και την διακοπή της αποστολής του, συνιστά μια άνευ προηγουμένου πρόκληση σε βάρος της Κύπρου και της διεθνούς νομιμότητας.
Αυτή η τουρκική πρόκληση συνοδεύεται και με μια ακόμα προκλητικότερη ανακοίνωση του Υπ. Εξ. της Τουρκίας, με την οποία η Άγκυρα απειλεί ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρείες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με μέτρα και στην ουσία με πολεμικές ενέργειες που κινδυνεύουν να τυλίξουν σε πολεμικές φλόγες την Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι τραγικό ότι το καθεστώς Ερντογάν με την βάρβαρη στρατιωτική του εισβολή εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν της Συρίας, με απειλές πολεμικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις καθημερινές προκλήσεις του στο Αιγαίο και την απειλή ότι μπορεί να ανοίξει και δεύτερο στρατιωτικό μέτωπο στον χώρο αυτό, έχει μετατρέψει την Τουρκία σε πειρατική χώρα, η οποία, αν δεν παρεμποδιστεί, κινδυνεύει να μετατρέψει όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε πυριτιδαποθήκη.
Αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι εκλεκτό μέλος και στήριγμα στην περιοχή, όχι μόνο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στους πειρατικούς και πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των μελών του, όπως η Τουρκία, αλλά και προσπαθεί να τους αξιοποιήσει για να ενισχύει τις ιμπεριαλιστικές πολιτικοστρατιωτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ευρωατλαντισμού στην Συρία, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή.
Είναι τραγωδία τούτη την ώρα ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία, υπό το ψευδώνυμο της Αριστεράς, έχει εξελιχθεί σε τυφλό εργαλείο της στρατηγικής των ΗΠΑ και δορυφόρος του «χωροφύλακά» τους στην περιοχή, του Ισραήλ.
Αυτή η κυβέρνηση, που δεν διαθέτει, πλέον, ίχνος αυτοτέλειας και έχει, μαζί με όλο το μνημονιακό μπλοκ, μετατρέψει την Ελλάδα σε άφωνο ευρωατλαντικό προτεκτοράτο, είναι ανίκανη να προασπίσει τα γνήσια εθνικά μας συμφέροντα, σε μια τόσο κρίσιμη φάση όπου διακυβεύεται ευθέως ακόμα και η ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Η σημερινή δοκιμασία της Κύπρου στις πρωτοφανείς επιθετικές, πειρατικές ναυτικές στρατιωτικές κινήσεις της Άγκυρας δεν αφορά μόνο την Λευκωσία αλλά την ίδια την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, αν χαθεί, όλη η ανθρωπότητα θα βυθιστεί σε σκοτεινές μέρες.
Σήμερα, όσο ποτέ είναι αναγκαία η πιο πλατιά συσπείρωση και κοινή δράση όλων των αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών δυνάμεων της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής μας για να διασώσουμε την ειρήνη πριν είναι πολύ αργά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας