Νίκη Macron (66,01), Άκυρα – Λευκά 9%, Αποχή 25%

4134
μακρόν

Τώρα αρχίζουν για τον Macron τα δύσκολα!
Η Γαλλία γλίτωσε από τα φασίζοντα δίχτυα του Εθνικού Μετώπου της Lepen, αλλά μπλέχτηκε στα αρπακτικά νύχια ενός επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και ενός Προέδρου των τραπεζών και της γερμανικής, με ολίγη από Γαλλία, επικυριαρχίας στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύει ο Macron.
Η εύκολη και μεγάλη επικράτηση του Macron επί της Lepen ήταν μάλλον αναμενόμενη και «φυσιολογική».
Η νίκη Macron, όμως, καθόλου δεν σημαίνει αδιαφιλονίκητη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, της γερμανικής Ευρώπης και των επιλογών της «παγκοσμιοποίησης».
Η νίκη Macron απλώς υποδηλώνει ότι ο γαλλικός λαός απέρριψε την ακροδεξιά Lepen.
Μεγάλο ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις θα παίξει η γαλλική Αριστερά, η πραγματική αντίπαλος του συστήματος, η οποία με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Mélenchon, έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο για λιγότερο από δύο εκατοστιαίες μονάδες.
Η γαλλική Αριστερά, με την ριζοσπαστικοποίησή της και την θεμελίωσή της σε νέες σύγχρονες ριζοσπαστικές βάσεις, μπορεί να παίξει έναν κεντρικό ρόλο για γρήγορες ανατρεπτικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, με πρώτο σταθμό τις ερχόμενες γαλλικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Πολύ γρήγορα η νίκη Macron μπορεί να αποδειχθεί Πύρρειος.
Πολύ περισσότερο που στην κάλπη έχουν καταγραφεί πρωτοφανώς περίπου 9% λευκά και άκυρα, ενώ η αποχή έφτασε σε ύψη ρεκόρ, ξεπερνώντας το 25%!
Ο Macron στον β’ γύρο ψηφίστηκε ουσιαστικά από ένα ποσοστό μικρότερο του 50% του γαλλικού λαού.
Ο νεοφιλελεύθερος Emmanuel Macron επικράτησε άνετα της ακροδεξιάς Marine Lepen στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας το 66,01% των ψήφων έναντι 33,99% για την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου.
Η αποχή κυμάνθηκε σε υψηλό ποσοστό άνω του 25%.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων, το περιβάλλον του νέου προέδρου γνωστοποίησε ότι ο Macron και η Lepen είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη.
Ο πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες προτίμησαν τον Macron επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.
Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel έσπευσε μέσω Twitter ενθουσιασμένος να δώσει, για τα «φιλογερμανικά» αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, συγχαρητήρια στον Emmanuel Macron, κάνοντας λόγο για νίκη υπέρ μιας ισχυρής, ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας, υπονοώντας, φυσικά, νίκη της Γερμανίας.
Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο.

1 σχόλιο

  1. Τα άκυρα – λευκά στο β’ γύρο των προεδρικών είναι το συγκλονιστικό 11,49% κι όχι 9%, είναι ρεκόρ όλων των εποχών για τη Γαλλία. Η αποχή ήταν 25,38%, η μεγαλύτερη στη Γαλλία μετά το 1969 για β΄γύρο, στον α’ γύρο ήταν 22,23% (ενώ συνήθως παρατηρείται πολύ μειωμένη αποχή στο β’ γύρο, π.χ. το 2002 στό β’ γύρο, η αποχή στον α’ γύρο ήταν 28,4% για να πέσει στο 20,29 στον β’ γύρο, όταν ο Σιράκ συνέτριψε τον πατέρα Λεπέν, με άκυρα-λευκά τότε 5,39%). Σίγουρα, κάτω από το “θρίαμβο” Μακρόν και την καθαρή ήττα (αλλά όχι συντριβή) Λεπέν, ένα γερό μήνυμα ενάντια στο “σικέ” τελικό, σίγουρα απήχηση των μεγάλων εργατικών-νεανικών κινητοποιήσεων πέρσι και “μαύρος” ποιωνός για την προεδρία Μακρόν και τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά του. Αμαρωτιέται κανείς ποιά θα ήταν τα ποσοστά αν περνούσε ο Μελανσόν στον β’ γύρο με Μακρόν (εκτός από το σενάριο Μελανσόν – Λεπέν, όπου δημοσκοπικά “έβγαινε” άνετα Μελανσόν…). Να δούμε αν και πως η αριστερή ψήφος θα εκφραστεί στις βουλευτικές εκλογές (όπου βέβαια το σύστημα των 2 γύρων ευνοούσε παραδοσιακά σκανδαλωδώς τα “καθεστωτικά” κόμματα κι οδήγησε σε σταδιακή εκμηδένιση του ΓΚΚ, που κατεέφευγε σε εκλογικές “συμμαχίες” με το Σοσιαλιστικό κόμμα (που είχε “πασοκικό” ποσοστό στον α’ γύρο…)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας